fbpx

Tarts velünk, legyél tagjaa Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Honnan tudjam???

| Tudatos Vásárló

Egyszerűen fogalmazva ahány zöldség és gyümölcs, annyiféle szabály
vonatkozik jelölésükre, kategóriába sorolásukra. A szabályok sokasága
és alkalmazási területeik szinte teljességgel átláthatatlanok még a
szakember számára is. Az alábbiakban megkíséreltük összefoglalni a
zöldségek és gyümölcsök címkézésére, jelölésére vonatkozó főbb
szabályokat.

Mikor előre csomagolt friss, tehát nem mirelit vagy félkész
zöldséget vagy gyümölcsöt vásárolsz, ügyelj arra, hogy a következő információk magyar
nyelven, közérthetően és egyértelműen fel legyenek tüntetve az áru csomagolásán:

  • elnevezés;
  • termék ára forintban (egységár is, pl. Ft/kg);
  • tárolási és felhasználási feltételek;
  • az élelmiszer előállítójának vagy forgalmazójának neve az
    Európai Gazdasági Térségen belül;
  • eredet vagy származási hely, ha a jelölés hiánya
    megtévesztené a fogyasztót;
  • felhasználási útmutató, ha ennek hiányában a fogyasztó nem
    tudná megfelelően használni.

 

A jelenlegi magyar jogszabály szerint a nem csomagolt áru
kiskereskedelmi értékesítésekor csak az alábbi információkat kell feltüntetni:

  • a termék árát (egységárát forintban);
  • megnevezését (néha a fajtát is);
  • származási helyét (ország megnevezését);
  • minőségi osztályát.

 

Az előírások szerint három minőségi osztály létezik:

  • Extra osztály – a kiváló minőségű áru;
  • I. osztály – a jó minőségű áru, melynél a minőséget nem
    befolyásoló enyhe hibák előfordulhatnak; a kereskedelembe kerülő áruk nagy része
    ebben a kategóriába tartozik;
  • II. osztály – minden olyan áru, amely a magasabb osztályok
    előírásainak nem felel meg, de a minimum követelményeknek igen; nem lehet
    azonban rothadt vagy fogyasztásra alkalmatlan.

 

Jelenleg még nincsenek minden termékre vonatkozóan
kidolgozva a minőségi kategóriák kritériumai, és ahol megvannak, azoknál sem
feltétlenül létezik valamennyi kategória. Mivel az egyes kategóriákba sorolt
termékeknek szigorú feltételeknek kell megfelelniük, ezért kizárólag olyan
terméknek lehet minőségi besorolása, melyre nézve már meghatározták ezeket a követelményeket.
(Megtévesztő például azt állítani egy termékről, hogy extra kategóriájú, ha az
adott termék esetében még nem dolgozták ki a minőségi osztályok kritériumait).

A jelölésre alkalmazott feliratokat, árjelzőket kizárólag az
árut nem szennyező anyagból szabad készíteni, és azokat úgy kell elhelyezni,
hogy az élelmiszerrel ne érintkezzenek. A csomagolt élelmiszerek jelölésére –
helyben csomagolás esetén is – csak olyan címke, illetve ragasztóanyag
használható, amely egészségre ártalmas anyagot nem tartalmaz.

Amennyiben úgy véled, hogy kínált áruról nem áll rendelkezésedre
elég információ, vagy felmerül a gyanúd, hogy a tájékoztatás nem felel meg a
valóságnak, kérdezz rá, és ha nem kapsz megfelelő választ, ne hezitálj, keress
másik eladóhelyet, zöldséget vagy gyümölcsöt!

 

Megjelent a Tudatos Vásárló magazin 9. számában

 

Kép [cc] egg

 

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek