fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Hajfesték

| Markovics Vera

A festett hajúak száma folyamatosan nő, ma már férfiak is szép számmal megtalálhatóak közöttük. De milyenek a mai hajfestékek, kell egyáltalán tartani tőlük? S ha igen, léteznek alternatív megoldások?

Hajunk az egyik leglátványosabb névjegyünk. Formája, színe, fénye sok mindent elárul rólunk. A természetes, élő színek fiatalítják, a fakó és az ősz hajszálak öregítik az arcunkat. Van, akinek a hajfestés szükséges rossz -„mert hogy néznék ki egyébként” -, van, akinek játszadozás az évszaknak vagy a hangulatnak éppen megfelelő színekkel, sokan pedig egyszerűen az aktuális divatnak hódolnak, amikor vörösre, feketére vagy éppen csíkosra festik-színezik hajkoronájukat.

 

Jó a festék, vagy rossz?

Tény és való, hogy a hajfestés területén, mind az anyagok, mind a módszerek tekintetében nagy változások történtek az utóbbi időben. Ha azt vesszük, hogy húsz-harminc évvel ezelőtt a hajfestést a festékekben lévő, erősen roncsoló anyagok miatt még kimondottan veszélyes műveletnek tartották, s csak szakképzett fodrászok végezhették, ma pedig már gyakorlatilag bárki megveheti, s a fejére kenheti az üzletek polcain sorakozó festékeket, akkor akár minőségi javulásról is beszélhetnénk.

Ha azonban az ÖkoTest német fogyasztóvédelmi magazin évről-évre megjelenő hajfesték tesztjeit olvassuk, megdöbbenünk, hogy a kémiai színezőket tartalmazó hajfestékek minden alkalommal a létező legrosszabb osztályzatot kapják.

Az ÖkoTest legutóbbi vizsgálatait azt követően végezték, hogy az Európai Unió nyomására 2006-ban egy sor veszélyes anyagot tiltólistára tettek. Meglepő, hogy a bevizsgált 36 hajfesték minősítése – a bennük talált, egészséget veszélyeztető anyagok miatt – változatlanul elégtelen maradt.

Valamennyi tesztelt készítmény tartalmazott például a színanyag egyik építőelemeként aromás aminokat – leggyakrabban a 2,5-Toluylendiamint, amely kémiailag rokona a már tiltólistán szereplő, rákkeltő 2,4-Toluylendiaminnak. Az aromás aminokat azért is kifogásolták a tesztelők, mert a tapasztalat szerint allergiát kiváltó vegyületek.

A hajfestékekben egyéb allergizáló anyagok – resorcin (23 termékben), konzerválószerek, halogén-organikus kötések – mellett más kritikus anyagokat is találtak, például a bőr áteresztőképességét növelő PEG/PEG (polietilén-glikol) emulgálószereket, egy termékben pedig problémás fényvédő anyagot is.

Dr. Móréné Horkai Edit, az Országos Élelmiszerbiztonsági és Táplálkozástudományi Intézet kozmetikai osztályának vezetője érdeklődésünkre elmondta, hogy a festékanyagok felülvizsgálata 2005-ben végre elkezdődött, és a hajfestékekben található veszélyes anyagok tiltólistája az Európai Unió direktívájának megfelelően várhatóan folyamatosan bővülni fog.

Az egészségügyi biztos 2006-ban, 2007-ben, legutóbb pedig 2008. január 11-én (ez utóbb 14) már számos anyagot tiltólistára tett. A tilalmi lista mellett jelenleg még létezik egy ideiglenes lista is, amelynek anyagait folyamatosan vizsgálják, s amelyeket 2009. december 31-ig szabad csak felhasználni.

Dr. Móréné szerint tévedésben vannak azok, akik azt hiszik, hogy a szintetikus tartós hajfestékek nyakló nélkül használhatók, egyre kézenfekvőbb ugyanis a kapcsolat a tartós használat és a különböző allergiás megbetegedések között. Az allergiára hajlamos egyéneknek különösen meg kellene gondolniuk az ilyen hajfestékek használatát.

 

Hajszínezők: kétes alternatíva

A hajfestékek egészségkárosító hatásaitól tartva az utóbbi időben sokan átpártoltak a hajszínezőkhöz. A gyártók mint szelíd, kevésbé káros, ammóniát és oxidációs alkotórészt nem tartalmazó készítményeket kínálják e portékáikat.

Sajnos az ÖkoTest vizsgálatai nem látszanak alátámasztani ezeket az állításokat. A 2007-es kozmetikai kiadványban a 27 tesztelt hajszínező közül mindössze egy kapott kettesnek megfelelő osztályzatot, a többit elégtelennek minősítették. Az indok: az analizált szerek veszélyes színanyagokat (megint csak aromás aminokat) tartalmaztak.

Jó tanács: aki ezeket használja, figyelje a hatóidőt, s semmiképpen se hagyja a krémet a kelleténél tovább a fejbőrön, majd nagyon alaposan mossa le róla a festéket.

Pár éve nálunk is kapható egy úgynevezett hajszín regeneráló krém (Re-Nature a Schwarzkopf terméke), amely azt igéri, hogy fokozatosan visszaadja az őszülő haj természetes színét. Mivel a színező krém allergiát válthat ki, jó szívvel ez sem ajánlható a vásárlóknak.

 

Tudomásunk szerint Magyarországon  még nem létezik olyan fodrászat, ahol a kímélő növényi (henna) festékekkel is dolgoznának. Németországban egyes fodrászok kimondottan bőrkímélő növényi festékeket használnak hajfestéshez. Nem lenne rossz, ha valaki itt is kedvet kapna hozzá!

Mi várható a növényi hajfestékektől?

Az oxidációs hajfestékek megjelenéséig az emberek növényi hajfestékekkel színezték a hajukat. Bizonyos növények (henna, indigó, dió, feketeribizli, bodza stb.) leveleinek, terméseinek szárított porából különböző színű festékek készíthetők, amelyeket felületaktív anyagokkal (citrom- és borkősav) keverve forgalmaznak. Használatkor meleg vízzel kell pépessé keverni a port. Elkészítésük semmivel sem bonyolultabb, mint a kétkomponensű tartós festékeké.

Ennek a természetes festésmódnak az a hátránya, hogy a növények változó hatóanyagtartalma miatt bizonytalan és csak korlátozott színhatásra képesek. Például a sötét hajat nem lehet velük világosszőkére festeni, s az ősz hajzat teljes elfedésére sem képesek. Gyengébben festik meg a hajat, mint az oxidációs festékek, lényegesen kevesebb színben kaphatóak, s azon kívül sokkal hosszabb hatóidőre – akár 3 órára is – van szükség az eredményhez.

A növényi festékeket ártalmatlanoknak mondják, mivel nem tartalmaznak problémás anyagokat, s allergiát sem okoznak. Anélkül hatnak, hogy megsértenék a hajszálak külső védőrétegét, emellett ápoló hatásúak. Az ilyen festéssel természetesebb színhatás is érhető el.

Természetesen növényvédő szerektől szennyezettek lehetnek, ezért ajánlatos organikus termesztésből származó alapanyagokból készített termékeket vásárolni (kontrollált bioterméket).

A növényi hajfestékeket a haj lenövésétől függően – általában havonta, hathetente -, a kémiai festékekkel azonos gyakorisággal kell használni. Ma már krémes állagú, előre elkészített növényi hajfesték is kapható (pl. Logona Color Créme), amely árban kb. kétszer annyiba kerül, mint a por állagú.

Az ÖkoTest 2007-es kozmetikai tesztfüzetében növényi színezők is szerepelnek. A bevizsgált 28 készítmény közül 16 termék nagyon jó minősítést kapott. Ezek közül nálunk a reformboltokban – tudomásunk szerint – a Henné Color Braun, a Logona valamint a Sante növényi hajfestékei kaphatóak.

A tesztelt készítmények közül viszont hármat kettesnek, kilencet pedig elégtelennek minősítettek, mivel problémás aromás amin festékanyagokat, színerősítőt (picramat) is tartalmaztak. A vizsgán megbukott készítményekben problémás szintetikus emulgáló anyagokat is találtak (PEG/PEG). Ezeknél a terméknél azt is kifogásolták, hogy természetes hatásra utaló nevükkel, valamint azzal, hogy bioboltokban árusítják, megtévesztik a gyanútlan vásárlókat. Érdemes tehát odafigyelni!

 

És akik ennek ellenére nem mondanak le a tartós festésről?

Nem árt, ha tudják, hogy a hajfestékek között lényeges minőségi különbségek vannak, s ha nem jól választanak, annak könnyen fejbőrük, hajszálaik láthatják kárát. Vásárláskor az ár mellett az összetevőket is figyelembe kell venni.

Egyáltalán nem biztos, hogy akkor járunk jól, ha olcsó készítményt vásárolunk. A drágább festékek rendszerint a hajzat állapotát javító összetevőket is tartalmaznak – hajbalzsamot, színelőhívó anyagot, a megfelelő pH-t visszaállító anyagot, színtartósságot fokozó sampont, a fejbőr védelmét biztosító anyagot, s színhatásuk is sokkal megbízhatóbb.

Az OÉTI kozmetikai osztályvezetője szerint alapvetően fontos, hogy vásárláskor a festékhez mellékelt információs levelet figyelmesen elolvassuk, és a festést szigorúan a kapott tanácsok szerint végezzük.

A fodrászok számára készült professzionális festékek ma sem valók laikusok kezébe. Ezek ugyanis erélyesebb anyagokat tartalmaznak, kikeverésükhöz pedig bizonyos szaktudás is szükséges.

 

Színhatás

Ma elképesztően gazdag színskálából dolgozhatnak a fodrászok, és azoknak sem kell panaszkodniuk, akik otthon maguknak festik a hajukat. A szintetikus tartós festékekkel az ősz hajzat tetszőleges színre festhető. A különféle színárnyalatok egymással keverhetők.. Azonban nem árt, ha tudjuk, hogy a különféle márkák színei nem átjárhatóak, azaz ugyanaz az elnevezés különböző cégeknél egyáltalán nem biztos, hogy ugyanazt a színt jelzi.

 

Elővigyázatosságként érdemes megszívlelni az alábbi jó tanácsokat:

  • Az allergia megelőzése érdekében a festékek próbáját javasolják a gyártók. Ez azonban egyáltalán nem jelent védelmet, mert az allergia a negatív próbát követő festés után is jelentkezhet.
  • Mivel a hajfestékek egészségre ártalmas anyagokat tartalmaznak, sebes fejbőr vagy töredezett, száraz hajzat esetén tanácsos várni a hajfestéssel.
  • A tartós hullámosítás (dauer) nagyon igénybe veszi a fejbőrt és a hajszálakat, ezért a hajfestést más időpontra kell ütemezni.
  • Szempillákat és szemöldököt nem szabad hajfestékkel festeni.
  • A vizsgálatok szerint a hajfesték anyagai, ha kis mennyiségben is, de behatolnak a szervezetbe, ezért aki babát vár vagy szoptat, mindenképpen a szelídebb hajszínező megoldásokat válassza (hajszínező hab, henna-festés).
  • A festett, dauerolt hajzat érzékenyen reagál az ártó sugarakra, ezért sapkával, kendővel védjük napozás és szoláriumozás alatt.

 

Kép [cc] Maggie Osterberg, dotben

 

***
Tetszik a TudatosVásárló.hu, és szívesen olvasod a cikkeinket? Ez egy nonprofit oldal, a Tudatos Vásárlók Egyesülete tartja fenn. Minimális forrásaink vannak a működtetésre. Kérjük, hogy te is támogass bennünket, hogy több hasznos cikket publikálhassunk!
 
Oszd meg a cikket a facebookon! Klikkelj a cikk címe mellett!
Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

2022 tavaszán a tavaszi Tiszta otthon és ÖkoKör Kamra csoportok lezárultát és a közösen elért eredményeket egy zártkörű workshoppal ünnepeltük meg. Harmincan gyűltünk össze, hogy a fenntarthatóság jegyében vegán szendvicskrémeket készítsünk a Közöshely dolgozóinak vezényletével, valamint Vászonzsákoslány, azaz Antal Évi a melt&pour szappankészítés rejtelmeibe avatott be minket. Mi az az ÖkoKör? Itt megmutatjuk!

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok