fbpx

E 122 – Azorubin

Egyéb elnevezések

karmoizin


Leírás


Az azorubin mesterséges színezék, az élelmiszereket pirosra festi.  Az azoszínezékek csoportjába tartozik, kémiailag szoros rokonságban van az amaranttal (E 123). Ez a vízoldható színezék nagyon ellenálló a fénnyel, a hővel és a gyümölcssavakkal szemben.

Előállítás

Az azorubint többlépcsős eljárással, az úgynevezett azokapcsolás során kémiailag szintetizálják. Ennek során két nitrogénatomból létrejönnek az azoszínezékekre jellemző azocsoportok. Az azorubin elnevezés általában ennek a csoportnak a nátriumsóját jelenti. Az azorubin kálcium- és káliumsói, valamint alumíniumlakkja is engedélyezett.

Használat

Azorubin csak meghatározott élelmiszerekben használható. Ide tartoznak többek között:
• Surimi- és lazacpótlók (500 mg/kg)
• Táplálékkiegészítők (max. 300 mg/kg)
• Mustár (max. 300 mg/kg)
• Burgonya- és gabonaalapú sós snack-ek (max. 200 mg/kg)
• Ízesített ömlesztett sajt (max. 100 mg/kg)
• Növényi fehérjéből készült, húst és halat helyettesítő termékek (max. 100 mg/kg)
• Égetett szeszes italok, gyümölcs- és gyümölcsborok (max. 200 mg/kg)
• Pezsgőpor, italpor, szörp (max. 50 mg/kg)
• Fagylalt, puding és desszertek (max. 50 mg/kg)
• Sütemény, kekszek, levelestészta (max. 50 mg/kg)
• Édességek (max. 50 mg/kg)
• Lekvár, dzsem, gyümölcskészítmények (qs)

Lila és barna árnyalatok elérése érdekében az azorubint más színezékekkel keverik. Ezt az anyagot használhatják kozmetikumok, gyógyszerek és textilek színezésére is. 

Biztonság

Az azorubin az arra érzékeny embereknél allergiaszerű reakciót válthat ki. Különösen a szalicilsavra és annak származékaira való érzékenység esetén fordulhat elő légzőszervi vagy bőrtünet.

 

A csomagoláson használata esetén föl kell tüntetni a következő figyelmeztető szöveget  a színezék megnevezése vagy E-száma mellett: „A gyermekek tevékenységére és figyelmére káros hatást gyakorolhat”.

Az ún. szalicilátok az aszpirinben találhatóak meg (hatóanyaga az acetilsalicilsav), a természetben pedig az ananászban, a sárgabarackban, az eperben, a grapefruitban, a málnában, a mézben, a ribizliben, a szőlőben, valamint a citromban fordul elő. A benzoesavra (E 210) érzékenyen reagáló személyek allergiaszerű tüneteket tapasztalhatnak az E 122 hatására is.

Elfogadható napi beviteli mennyiség (ADI)

4 mg/kg

Ezekbe a típusokba tartozik

Figyelem!

Támogass minket, hogy több hasznos tartalmat tudjunk mutatni neked a jövőben is!
Kapcsolódó cikkek
Még több cikk
Legfrissebb cikkek
Még több cikk
Legfrissebb videók

Segítünk a tudatos vásárlói döntésben!

Termék tesztek

Képezd magad a webinárjainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás