fbpx

Együtt az alternatív élelmiszer hálózatok fejlesztéséért

A hatóságok és tanúsító szervezetek minősítési rendszerei mellett számos alternatív rendszer született világszerte, melyet a biotermelők, fogyasztók és civil szervezetek dolgoztak ki. Ilyen a részvételi minőségbiztosítás (angolul participatory guarantee system – PGS) vagy a közösségi mezőgazdálkodás. A IFOAM iránytásával a TVE új projektet indít.
 
 

A PGS és a közösségi mezőgazdálkodás sokban hasonlít egymásra, hiszen mindkettő célja a biotermelők megélhetésének javítása, és a fogyasztók segítése, hogy biztonságos és tápanyagban gazdag élelmiszerhez juthassanak. Mindkét modellben fontos szerepet kap az átláthatóság, a közös döntéshozatal, a szolidaritás és közös kockázatvállalás.

Az Organic 3.0 szellemében az IFOAM, a biogazdálkodók nemzetközi szövetsége, törekszik az átláthatóságra és feddhetetlenségre a harmadik fél általi minősítési rendszerek mellett. Elismeri azokat az innovatív rendszereket, melyek ösztönzik a közvetlen részvétet, és a kollektív tulajdonjog szellemében magukat a gazdákat és a fogyasztókat segítik.

IFOAM – Organics International egy új projektbe kezdett az Európai Unió Erasmus+ programjának keretében. A projekt célja egy felnőttképzési program kidolgozása és tesztelése mely a fenntartható rövid értékesítési láncokra épít, mint a PGS és a közösségi mezőgazdálkodás. Az Európai Bizottság támogatásával megvalósuló Erasmus+ EATingCRAFT projekt partnerei: URGENCI, Nature et Progrès (FR), Miramap (FR), Pro-Bio Liga (CZ), Tudatos Vásárlók Egyesülete (HU), Agroecopolis (GR).

A projektpartnerek 2017. október 9 és 11 között találkoztak Prágában, hogy megvitassák a projekt részleteit, és hogy megerősítsék a szinergiákat a PGS és a közösségi mezőgazdálkodás mozgalmai között, melyek párhuzamosan fejlődtek az elmúlt években és sokat tanulhatnak egymástól. A TVE munkatársai is ott jártak.

(Mint tudjuk) Európában a szabályozási környezet nem támogatja a részvételi minőségbiztosítást és csak harmadik fél által minősített termékek nevezhetők ’bio’-nak. Ennek ellenére a részvételi minőségbiztosításhoz kapcsolódó kezdeményezések egyre elterjedtebbek Európában is.

Egyre több termelői és fogyasztói csoport működik együtt, hogy a termelést és a fogyasztást összekösse alternatív minősítési rendszerek segítségével. Nagyon érdekes látni, hogy a részvételi minőségbiztosítás és a közösségi mezőgazdálkodás vonzó megoldássá válik az Organic2.0 szakaszban.

Ha szeretnél többet megtudni erről a témáról, figyeld híreinket, hamarosan képzéseket tartunk a témában.

Az EathingCraft projektet az Európai Bizottság támogatja. Az oldalon megjelentek nem szükségszerűen tükrözik az Európai Bizottság nézeteit.

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás