fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Együtt az alternatív élelmiszer hálózatok fejlesztéséért

A hatóságok és tanúsító szervezetek minősítési rendszerei mellett számos alternatív rendszer született világszerte, melyet a biotermelők, fogyasztók és civil szervezetek dolgoztak ki. Ilyen a részvételi minőségbiztosítás (angolul participatory guarantee system – PGS) vagy a közösségi mezőgazdálkodás. A IFOAM iránytásával a TVE új projektet indít.
 
 

A PGS és a közösségi mezőgazdálkodás sokban hasonlít egymásra, hiszen mindkettő célja a biotermelők megélhetésének javítása, és a fogyasztók segítése, hogy biztonságos és tápanyagban gazdag élelmiszerhez juthassanak. Mindkét modellben fontos szerepet kap az átláthatóság, a közös döntéshozatal, a szolidaritás és közös kockázatvállalás.

Az Organic 3.0 szellemében az IFOAM, a biogazdálkodók nemzetközi szövetsége, törekszik az átláthatóságra és feddhetetlenségre a harmadik fél általi minősítési rendszerek mellett. Elismeri azokat az innovatív rendszereket, melyek ösztönzik a közvetlen részvétet, és a kollektív tulajdonjog szellemében magukat a gazdákat és a fogyasztókat segítik.

IFOAM – Organics International egy új projektbe kezdett az Európai Unió Erasmus+ programjának keretében. A projekt célja egy felnőttképzési program kidolgozása és tesztelése mely a fenntartható rövid értékesítési láncokra épít, mint a PGS és a közösségi mezőgazdálkodás. Az Európai Bizottság támogatásával megvalósuló Erasmus+ EATingCRAFT projekt partnerei: URGENCI, Nature et Progrès (FR), Miramap (FR), Pro-Bio Liga (CZ), Tudatos Vásárlók Egyesülete (HU), Agroecopolis (GR).

A projektpartnerek 2017. október 9 és 11 között találkoztak Prágában, hogy megvitassák a projekt részleteit, és hogy megerősítsék a szinergiákat a PGS és a közösségi mezőgazdálkodás mozgalmai között, melyek párhuzamosan fejlődtek az elmúlt években és sokat tanulhatnak egymástól. A TVE munkatársai is ott jártak.

(Mint tudjuk) Európában a szabályozási környezet nem támogatja a részvételi minőségbiztosítást és csak harmadik fél által minősített termékek nevezhetők ’bio’-nak. Ennek ellenére a részvételi minőségbiztosításhoz kapcsolódó kezdeményezések egyre elterjedtebbek Európában is.

Egyre több termelői és fogyasztói csoport működik együtt, hogy a termelést és a fogyasztást összekösse alternatív minősítési rendszerek segítségével. Nagyon érdekes látni, hogy a részvételi minőségbiztosítás és a közösségi mezőgazdálkodás vonzó megoldássá válik az Organic2.0 szakaszban.

Ha szeretnél többet megtudni erről a témáról, figyeld híreinket, hamarosan képzéseket tartunk a témában.

Az EathingCraft projektet az Európai Bizottság támogatja. Az oldalon megjelentek nem szükségszerűen tükrözik az Európai Bizottság nézeteit.
Ajánlom másnak
támogass

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

A tudatos vásárló 12 pontja

Környezettudatosságra fel! – Videón a Tudatos Vásárló 12 pontja

A vásárlás a Te döntésed, a pénzed szavazat: Te döntöd el, mit és kit támogatsz. És mit nem. Lista, szatyor, mennyiség, javíttatás, újrahasznosítás és társai – 12 szempont, amit érdemes észben tartani vásárláskor. Tudatos vásárlás 12 lépésben.

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok