| Pat Thomas, The Ecologist
Cola Light
A Cola Light messze nem olyan egészséges ital, mint ahogyan azt a
sportszponzorálások sugallják. Inkább egy aggodalomra okot adó koktél:
idegmérgek és potenciálisan rákkeltő anyagok egyvelege.
Összetevők: víz, szén-dioxid, színezék: karamell,
édesítőszerek: nátrium-ciklamát, aceszulfám-K és aszpartám, savanyúságot
szabályozó anyagok: nátrium-citrát, foszforsav és citromsav, aromák, koffein,
tartósítószer: nátrium-benzoát.
Az angol Diet Coke címkéjén a The Ecologist
cikke szerint az E 150d jelű ammónium-szulfitos karamell szerepel, míg a magyar
Cola Light-on csak „karamell”-t tüntettek fel.
Élelmiszerbiztonsági szakértőnk
szerint: „ha csak karamellt írnak, akkor az az E 150a kell legyen, mert az előírás szerint vagy az
E-számot vagy a nevét kell feltüntetni. Ugyanakkor nem valószínű, hogy
országonként különböző recept alapján készülne a kóla, ha meg így van, akkor
akár sumákság is lehet ez a karamell jelölés.” A táblázatban ezért hagytuk benne
az ammónium-szulfitos karamell leírását. [- a szerk.]
A Cola Light-ot, másnéven Diet Coke-ot 1982
júliusában mutatták be az Egyesült Államokban, azóta pedig világszerte a
negyedik leggyakrabban fogyasztott szénsavas üdítőitallá vált.
Amellett, hogy a világ cukorfóbiás
fogyasztóinak egyes számú választása, a Coca-Cola a leghosszabb ideje (1974
óta) vállalati partnere a FIFÁ-nak (Nemzetközi Labdarúgó Szövetség). A cég
1998-ban egyedülálló, nyolc éves szponzori szerződést írt alá a FIFÁ-val, amelynek
keretében nemcsak a rangos Világbajnokságot, hanem a Női Világbajnokságot, a
Szövetségi Bajnokságot, több ifjúsági bajnokságot és az elkövetkező Word Cup
Trophy Trip-et is támogatja. Ez utóbbi a Világbajnokság Kupáját viszi turnéra a
világ több városába.
A Coca-Cola 2005-ben 2022-ig
meghosszabbította szponzori szerződését a FIFA-val. Ez a lépés a cég elnök-vezérigazgatóját
E. Neville Isdell-t arra az abszurd kijelentésre sarkallta, miszerint a Coke
ismételt elköteleződése a világ legnépszerűbb sportja iránt „új lehetőséget
kínál arra, hogy az embereket a futball segítségével közelebb hozhassuk
egymáshoz”.
Ez a vállalatot rengeteg üdítőitalos doboz
és üveg eladásában is segíti. Egy az ACNielsen piackutató cég által készített
tanulmány rávilágít arra, hogy a Coca-Cola márka világszinten vezető pozíciót
foglal el az üdítőitalok között, 15 milliárd dollár fölötti éves forgalmat valósít
meg. A Coca-Cola és a Cola Light (Diet Coke) is több mint évi 1-1 milliárd
dolláros bevételt biztosít. Öt országban – az Egyesült Államokban, Nagy-Britanniában,
Németországban, Kanadában és Brazíliában – többet nyakalnak az állítólagosan
egészséges, cukormentes kóla alternatívából, mint bárhol máshol a világon.
Az agresszív reklám kampányok, mint a FIFA
szponzorálás és az okos rímek, mint az „Always Coca-Cola” (nálunk „Mindig
Coca-Cola”) segítségével a Coca-Cola befészkeli magát a tudatalattinkba. De
mielőtt fogjuk magunkat, és az idei egyik kólás eseményén mosolyogva a barna
italért nyúlunk, gondoljunk át pontosan, mi is az, amit magunkba töltünk.
Bár a Cola-Light-ot sokan a sporttal és az
egészséggel kapcsolják össze, valójában idegméregként ható, potenciálisan
rákkeltő, nagy intenzitású édesítőszerek (aszpartám és aceszulfám-K), fog- és
csontromboló savak (foszforsav), DNS-károsító színezőanyagok
(ammónium-szulfitos karamell), pszichikai függőséget okozó koffein, illetve
további meg nem nevezett „ízesítőanyagok” az aggasztó elegye.
Nátrium-benzoátot is tartalmaz, amely erős
savak jelenléte mellett – ilyen például a citromsav, ami a termékben ugyancsak
megtalálható – rákkeltő benzollá (lásd alább) bomlik.
Az üdítőital-gyártók már a kilencvenes évek
óta ismerik ezt a kémiai hatást, mivel azonban a szabályozó hatóságok eddig
semmiféle kényszerítő intézkedéssel nem befolyásolták a cégeket az általuk
alkalmazott recept módosítására, annak érdekében, hogy megelőzzék a benzol keletkezését,
a cégek továbbra is folytatják a benzoátok és a savak keverését.
Ironikus, hogy a normál italokban
alkalmazott magas fruktóztartalmú szirup a fenti reakciós folyamatot
lelassítani látszik, így a benzol keletkezése leginkább a diétás italokban jelentős
probléma.
|
|
|
Édesítőszer |
Hő hatására valamit a tárolás során |
|
Édesítőszer |
Állatokban rákot okoz. Az édesítőszer |
|
Savasító |
A fogzománc károsodásához vezethet, kioldja |
|
Savasító Tartósítószer |
Önmagában veszélytelen, bár a |
|
Koffein |
Ízesítőszer |
Stimuláló, pszichoaktív vegyület, amely hangulatingadozáshoz, |
|
Tartósítószer |
Az asztmában, rhinitisben illetve |
|
Színezőanyag |
Előállítása során cukrot, ammóniát és |
A terjedelemi korlátok nem tették lehetővé a referenciák teljes |
A Diet Coke másnéven…
Amennyiben cukormentes kólát vásárolunk,
szükségszerű lehet a felhasznált összetevők gondos tanulmányozása. Az elmúlt
évek során a Cola Light előállításához különböző mesterséges édesítőszereket és
ízesítéseket (vanília, citrom, lime és cseresznye) használó recepteket kreáltak.
Az összetevők nevét illetve szövegezését a helyi jelölési szabályozások és a
fogyasztók preferenciája alapján alakították. Amit Angliában például Diet
Coke-ként isznak, az máshol Coca-Cola Zero néven ismert. 149 országból 46-ban,
ahol a Diet Coke nem kívánatos mellékértelemmel bírna, az ital Coca-Cola Light-ként
ismert.
Megjelent a The Ecologist 2006.
július-augusztusi számában. Lefordítva és közzétéve a kiadó engedélyével. Fordította Csete Paula.
Képek [cc] Rafael Nogueira, Tiffany Babylon