fbpx

Tarts velünk, legyéla tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz!

Cola Light

| Pat Thomas, The Ecologist

A Cola Light messze nem olyan egészséges ital, mint ahogyan azt a
sportszponzorálások sugallják. Inkább egy aggodalomra okot adó koktél:
idegmérgek és potenciálisan rákkeltő anyagok egyvelege.

 

Összetevők: víz, szén-dioxid, színezék: karamell,
édesítőszerek: nátrium-ciklamát, aceszulfám-K és aszpartám, savanyúságot
szabályozó anyagok: nátrium-citrát, foszforsav és citromsav, aromák, koffein,
tartósítószer: nátrium-benzoát.

Az angol Diet Coke címkéjén a The Ecologist
cikke szerint az E 150d jelű ammónium-szulfitos karamell szerepel, míg a magyar
Cola Light-on csak „karamell”-t tüntettek fel.

Élelmiszerbiztonsági szakértőnk
szerint: „ha csak karamellt írnak, akkor az az E 150a kell legyen, mert az előírás szerint vagy az
E-számot vagy a nevét kell feltüntetni. Ugyanakkor nem valószínű, hogy
országonként különböző recept alapján készülne a kóla, ha meg így van, akkor
akár sumákság is lehet ez a karamell jelölés.” A táblázatban ezért hagytuk benne
az ammónium-szulfitos karamell leírását. [- a szerk.]

A Cola Light-ot, másnéven Diet Coke-ot 1982
júliusában mutatták be az Egyesült Államokban, azóta pedig világszerte a
negyedik leggyakrabban fogyasztott szénsavas üdítőitallá vált.

Amellett, hogy a világ cukorfóbiás
fogyasztóinak egyes számú választása, a Coca-Cola a leghosszabb ideje (1974
óta) vállalati partnere a FIFÁ-nak (Nemzetközi Labdarúgó Szövetség). A cég
1998-ban egyedülálló, nyolc éves szponzori szerződést írt alá a FIFÁ-val, amelynek
keretében nemcsak a rangos Világbajnokságot, hanem a Női Világbajnokságot, a
Szövetségi Bajnokságot, több ifjúsági bajnokságot és az elkövetkező Word Cup
Trophy Trip-et is támogatja. Ez utóbbi a Világbajnokság Kupáját viszi turnéra a
világ több városába.

A Coca-Cola 2005-ben 2022-ig
meghosszabbította szponzori szerződését a FIFA-val. Ez a lépés a cég elnök-vezérigazgatóját
E. Neville Isdell-t arra az abszurd kijelentésre sarkallta, miszerint a Coke
ismételt elköteleződése a világ legnépszerűbb sportja iránt „új lehetőséget
kínál arra, hogy az embereket a futball segítségével közelebb hozhassuk
egymáshoz”.

Ez a vállalatot rengeteg üdítőitalos doboz
és üveg eladásában is segíti. Egy az ACNielsen piackutató cég által készített
tanulmány rávilágít arra, hogy a Coca-Cola márka világszinten vezető pozíciót
foglal el az üdítőitalok között, 15 milliárd dollár fölötti éves forgalmat valósít
meg. A Coca-Cola és a Cola Light (Diet Coke) is több mint évi 1-1 milliárd
dolláros bevételt biztosít. Öt országban – az Egyesült Államokban, Nagy-Britanniában,
Németországban, Kanadában és Brazíliában – többet nyakalnak az állítólagosan
egészséges, cukormentes kóla alternatívából, mint bárhol máshol a világon.

Az agresszív reklám kampányok, mint a FIFA
szponzorálás és az okos rímek, mint az „Always Coca-Cola” (nálunk „Mindig
Coca-Cola”) segítségével a Coca-Cola befészkeli magát a tudatalattinkba. De
mielőtt fogjuk magunkat, és az idei egyik kólás eseményén mosolyogva a barna
italért nyúlunk, gondoljunk át pontosan, mi is az, amit magunkba töltünk.

Bár a Cola-Light-ot sokan a sporttal és az
egészséggel kapcsolják össze, valójában idegméregként ható, potenciálisan
rákkeltő, nagy intenzitású édesítőszerek (aszpartám és aceszulfám-K), fog- és
csontromboló savak (foszforsav), DNS-károsító színezőanyagok
(ammónium-szulfitos karamell), pszichikai függőséget okozó koffein, illetve
további meg nem nevezett „ízesítőanyagok” az aggasztó elegye.

Nátrium-benzoátot is tartalmaz, amely erős
savak jelenléte mellett – ilyen például a citromsav, ami a termékben ugyancsak
megtalálható – rákkeltő benzollá (lásd alább) bomlik.

Az üdítőital-gyártók már a kilencvenes évek
óta ismerik ezt a kémiai hatást, mivel azonban a szabályozó hatóságok eddig
semmiféle kényszerítő intézkedéssel nem befolyásolták a cégeket az általuk
alkalmazott recept módosítására, annak érdekében, hogy megelőzzék a benzol keletkezését,
a cégek továbbra is folytatják a benzoátok és a savak keverését.

Ironikus, hogy a normál italokban
alkalmazott magas fruktóztartalmú szirup a fenti reakciós folyamatot
lelassítani látszik, így a benzol keletkezése leginkább a diétás italokban jelentős
probléma.

 


Összetevő


Cél


Ártalmas hatás


Aszpartám

Édesítőszer

Hő hatására valamit a tárolás során
könnyen lebomlik idegmérgező összetevőire: fenilalaninra, aspartic-savra és
metil-alkoholra. Az USA Élelmiszer- és Gyógyszerellenőrzési Hivatala (FDA)
szerint az aszpartám kapcsolatba hozható: fejfájással, szédüléssel,
egyensúlyvesztéssel, hangulatingadozással, émelygéssel, memória problémákkal,
izomgyengeséggel, homályos látással, kimerültséggel, gyengeséggel, bőrkiütéssel,
ízületi és izomfájdalmakkal. A legutóbbi bizonyítékok azt mutatják, hogy a napi
üdítőital-fogyasztásnak megfelelő mennyiségű aszpartám-bevitel növeli az
egyébként ritka, limfómaként ismert agytumor kockázatát.

Aceszulfám-K

Édesítőszer

Állatokban rákot okoz. Az édesítőszer
bomlásterméke az acetoacetamid, amelyről patkányoknál, nyulaknál és kutyáknál
kimutatták, hogy káros hatással vannak a pajzsmirigyre. Habár általánosságban
hozzákeverik az aszpartámhoz, hogy az keserű ízét elfedje, nem készültek
tanulmányok arra vonatkozóan, hogy ez a kombináció, valamint annak esetleges
melléktermékei mennyire biztonságosak.


Foszforsav

Savasító

A fogzománc károsodásához vezethet, kioldja
a kalciumot a csontokból. Azoknak a gyerekeknek, akiknek magas a
foszforsav-bevitele, törékenyebbek a csontjaik, továbbá a csonttörések
kockázatának növekedésével kell számolniuk egész életük során. A naponta legalább
hat pohár (másfél liter) foszforsav-tartalmú üdítőitalt fogyasztó gyerekeknek
pedig ötször nagyobb esélyük van arra, hogy a vérük kálcium-szintje alacsony
lesz, mint azon társaiknak, akik nem fogyasztanak ilyen italokat.


Citromsav

Savasító

Tartósítószer

Önmagában veszélytelen, bár a
fogzománccal szemben kíméletlen lehet. Amennyiben azonban káliummal vagy
nátrium-benzoáttal (lásd alább) keverik, a tárolás során, különösen magas
hőmérséklet hatására, kedvezhet a rákkeltő benzol kialakulásának.

Koffein

Ízesítőszer

Stimuláló, pszichoaktív vegyület, amely hangulatingadozáshoz,
letargiához illetve fejfájáshoz vezethet. A koffein függőséget okoz, és
nagyobb arányú bevitele vetélést, koraszülést, illetve gyomorfekélyt és
szívgyengeséget okozhat. Az a mennyiség, amit az üdítőitalokhoz kevernek,
valójában semmi ízhatást nem eredményez, azonban az ital rendszeres
fogyasztása koffeinfüggőséget alakíthat ki. A koffeint fogyasztó gyerekek
gyakrabban betegek, panaszkodnak fejfájásra és alvási problémákra, illetve
kerülhetnek vashiányos állapotba. 330ml kóla egy csésze kávé
koffeintartalmának körülbelül a felét tartalmazza.


Nátrium-benzoát
(E211)

Tartósítószer

Az asztmában, rhinitisben illetve
csalánkiütésben szenvedők tapasztalhatják, hogy tüneteik benzoát-fogyasztást
követően rosszabbodnak. Savas oldatokban (mint például az üdítőitalok)
megtörténhet a benzoátok rákkeltő benzollá bomlása. Felmérések szerint az
üdítőitalok a biztonságosnak tartott érték negyvenszeresét is
tartalmazhatják.


Ammónium-szulfitos karamell
(E150d)

Színezőanyag

Előállítása során cukrot, ammóniát és
szulfittartalmú vegyületeket melegítenek. A cukor esetenként génmanipulált
kukoricából származik. Az ammónia mindenfajta érintkezés esetén mérgező, így
az ammóniát felhasználó karamellizálás génkárosodáshoz, növekedéslassuláshoz,
a belek és vesék megnagyobbodásához és a B-vitamin leépítéséhez vezethet. A
színezőanyagot ez idáig nem vizsgálták annak rákkeltő és reproduktív mérgező
hatásait tekintve.

A terjedelemi korlátok nem tették lehetővé a referenciák teljes
felsorolását, azonban megjegyzendő, hogy a fenti adatokat orvosi, tudományos
és kereskedelmi folyóiratokban kiadott tanulmányokból és jelentésekből,
továbbá államilag támogatott adatbázisokból (például: US National Library of
Medicine) és a Biztonsági Adatlapból (Material Safety Data Sheet) merítettük.

 

A Diet Coke másnéven…

Amennyiben cukormentes kólát vásárolunk,
szükségszerű lehet a felhasznált összetevők gondos tanulmányozása. Az elmúlt
évek során a Cola Light előállításához különböző mesterséges édesítőszereket és
ízesítéseket (vanília, citrom, lime és cseresznye) használó recepteket kreáltak.
Az összetevők nevét illetve szövegezését a helyi jelölési szabályozások és a
fogyasztók preferenciája alapján alakították. Amit Angliában például Diet
Coke-ként isznak, az máshol Coca-Cola Zero néven ismert. 149 országból 46-ban,
ahol a Diet Coke nem kívánatos mellékértelemmel bírna, az ital Coca-Cola Light-ként
ismert.

 

Megjelent a The Ecologist 2006.
július-augusztusi számában. Lefordítva és közzétéve a kiadó engedélyével. Fordította Csete Paula.

Képek [cc] Rafael Nogueira, Tiffany Babylon

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek