• Nyomtatóbarát változat
  • Oldal küldése ismerősnek

Mi fán terem? Karalábé

2005.06.14. /

A jelentéktelen kinézetű zöld (fehér) vagy lila karalábé ásványi anyagban meglepően gazdag. A piacon szinte egész évben beszerezhető.

A káposztafélék családjába tartozó Brassica oleracea egyik változata a szárban gumószerűen megvastagodó karalábé. Az ásvány anyagban gazdag növény fajtársa a kelbimbó, de ebbe a fajba tartozik a fejes káposzta, a kelkáposzta, a brokkoli és a karfiol is.

Az őshonos káposztaféle

A karalábé észak-európai eredetű növény. Őse az ún. „vadkáposzta". Elsőként Plinius említi a „torzsájában megvastagodott" káposztafélét. Valószínű, hogy ez a karalábé volt. A XVI. század végétől már széles körben termesztették és fogyasztották Nyugat-Európában és a Földközi-tenger vidékén.

 

Az ásványi anyagokban meglepően gazdag gumó

A növényi rostban gazdag karalábé serkenti, karban tartja emésztésünket. Remek táplálék energia- és sószegény étkezés kiegészítéséhez. Fogyasztása légúti- valamint a bőrbetegségek esetén kifejezetten javasolt. Antibakteriális hatású.

Ásványi anyagai közül legjelentősebb a kálium. Említésre méltó még magnézium-, jód-, kén-, szelén-, mész- és foszfortartalma is. Levelében igen sok vas és karotinoid található.

Táplálkozástani értékéhez vitaminjai (A, B1, B2, B6 és C) is hozzájárulnak. A B-vitaminok közül kiemelendő még folsav- és pantoténsavtartalma.

 

A karalábé a piacon

A fás karalábé a növény érettségi állapotát jelzi: a növény fogyasztható, bár az élvezhetősége mellett nem sokan kardoskodnának. Hogyan tudjuk ezt elkerülni?

  • A piacon vegyük szemügyre a gumót: ha repedezéstől mentes, nedves tapintású, esetleg ujjbeggyel könnyedén benyomható, akkor valószínűleg friss.
  • Továbbá, a friss, élénk levelek is kellemes gumót sejtetnek.
  • A hűtőszekrény zöldséges részében levelével együtt 2-3 napig tárolhatjuk.

 

Ötletek a karalábé felhasználására

Kiemelkedő vitamintartalma miatt a karalábét érdemes minél többféle módon elsősorban nyersen fogyasztani. A zsenge gumók elrágcsálása a fogazatot is kellemesen edzett állapotban tartja. Gyerekeknek vágjuk csíkokra, szeletekre. Felkockázva nyers ízével feldobja a nyári salátákat.

A nagyobb gumókból érdemes főzeléket készíteni, vagy megtölteni. Vegyes levesek nélkülözhetetlen kelléke. Egyes helyeken rizses gombóccal töltik, amelyet fűszeres lében főznek puhára.

Próbáljuk ki burgonyával együtt dinsztelve; vagy rövid előfőzés után akár ki is ránthatjuk. Enyhén borsos ízéhez kellemesen társul a borsikafű, lestyán, petrezselyem.

Feltétlenül hasznosítsuk a levelét. Nyersen összevágva tegyük salátába, vagy készítsünk vele vajas-túrós krémet. Együttfőzhetjük a gumóval bármilyen ételben. Felmagzott karalábénk sárgás virágbimbóit salátába tehetjük.

 

Receptek

Karalábé-krémleves
Hozzávalók:

  • 2 fiatal karalábé, kockára vágva
  • 1 burgonya, feldarabolva
  • 1 fej vöröshagyma, apróra vágva
  • 1 Ek olaj
  • 700 ml víz (zöldségalaplé)
  • 150 ml tejszín
  • ízlés szerint só, borsikafű és petrezselyemlevél

Az olajban megdinsztelt hagymához hozzáadjuk a zöldségeket. Rövid pirítás után öntsük fel a lével, majd puhulásig főzzük. Ekkor vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a tejszínt és a fűszereket, majd pürésítsük. Egészben hagyott petrezselyem-levelekkel tálaljuk.

 

Töltött karalábé
Hozzávalók:

  • 4 db közepesen nagy karalábé meghámozva
  • 3 vöröshagyma, apróra vágva
  • 3 gerezd fokhagyma, összenyomva
  • 500g gomba, apróra vágva
  • 1 száraz kifli, felkockázva
  • 2 tojás
  • 3 dl tejföl
  • 5 dl zöldségleves alaplé (víz)
  • só, borsikafű, kakukkfű, lestyán, ízlés szerint
  • olaj

A karalábét sós vízben 10-15 perc alatt félpuhára főzzük. Amíg kihűl, az olajon megdinszteljük a hagymát, beleadjuk a gombát és pár percig együtt pirítjuk. Beleforgatjuk a száraz kiflit, majd hagyjuk kihűlni.

Óvatosan egyenesítsük ki a karalábék alját, hogy megálljanak, majd kivájjuk a közepüket. A sütőt 180-200 fokra előmelegítjük.

A töltelékhez hozzákeverjük az egyik tojást és a fűszereket. Megtöltjük a karalábékat és kiolajozott tűzálló tálba helyezzük őket. Leöntjük az alaplével, és 40-45 percig letakarva sütjük. A tejfölt összekeverjük a másik tojással, és ráöntjük a karalábé tetejére. Újabb 15-20 perc alatt készre sütjük.

 

Termesztési tanácsok

A karalábé a közepesen tápanyagigényes növények közé tartozik. Komposzttal rendszeresen ellátott talajban jól fejlődik.

Rövid tenyészideje miatt az év során több szakaszban is vethetünk magot; illetve ültethetünk palántát. A szakaszos kiültetéssel pedig hosszú ideig elláthatjuk asztalunkat fiatal gumókkal.

A veteményesben feltétlenül napos helyet keressünk számára. Árnyékos helyen a növény nyurga lesz, a gumó kisebb marad.

Szépen fejlődik bab, borsó és fejes saláta közelében, viszont nem kedveli a földieper és a hagyma társaságát.

Vetés, illetve palántakiültetés előtt a talajt aprólékosan dolgozzuk el, a karalábé gyenge és sekélyen elhelyezkedő gyökérzete miatt ugyanis nagyon érzékeny a tápanyag és a víz felvehetőségére.

A gumók egyenletes fejlődése és puhasága érdekében gondoskodjunk a növények folyamatos vízellátásáról. Különösen hasznos lehet a csepegtető öntözés. A sekély gyökerezés miatt a gyomlálást is kellő körültekintéssel végezzük.

A faj más alakváltozataihoz hasonlóan a karalábé is kétéves növény. Az első évben növekszik, a téli nyugalmi időszak után virágokat fejleszt, majd magot érlel.

A száraz talajon, meleg időben megjelenő, a leveleken apró lyukakat rágó földibolhák ellen a talajtakarás hatásos védelmet nyújt. Ez ugyanis nedvesen tartja a talajt, amely a karalábé esetében a vízellátás szempontjából is igen előnyös.

A káposztalégy ellen próbálkozzunk meg erős illatú, az állatokat megzavaró növények ültetésével. Sikeres lehet a paradicsom, vagy a zeller, amelynek maradványaival akár a talajtakarást is megoldhatjuk.

 

Kép [cc] annia

***
Tetszik a TudatosVásárló.hu, és szívesen olvasod a cikkeinket? Ez egy nonprofit oldal, a Tudatos Vásárlók Egyesülete tartja fenn. Minimális forrásaink vannak a működtetésre. Kérjük, hogy te is támogass bennünket, hogy több hasznos cikket publikálhassunk!
 
Oszd meg a cikket a facebookon! Klikkelj a cikk címe mellett!

Hozzászólások

blackwater0002@... / 2014. október 31. 00.09

Brassica oleracea egyik változata a szárban gumószerűen megvastagodó karalábé. Az ásvány anyagban gazdag növény fajtársa a kelbimbó, de ebbe a fajba tartozik pregnancy miracle stories

joradan / 2014. október 30. 08.50

I am agree with you this post have great informative artical for everyone. Great post. I appreciate your hard work you have written a very nice article which i like it a lot. http://www.customstickers.us

joradan / 2014. október 29. 10.25

I want to say that you have done a great job. i have bookmarked this post i come back in future. thanks for this awesome web page, i like it.
used gas generators for sale in uk

blackwater0002@... / 2014. október 27. 15.16

káposztafélét. Valószínű, hogy ez a karalábé volt. A XVI. század végétől már széles körben termesztették és fogyasztották Nyugat-Európában és a Földközi-tenger vidékén. the secret survey method review

blackwater0002@... / 2014. október 23. 17.56

Őse az ún. „vadkáposzta". Elsőként Plinius említi a „torzsájában megvastagodott" káposztafélét. Valószínű, hogy ez a karalábé volt. A XVI. század végétől már széles körben termesztették és fogyasztották Nyugat-Európában és a Földközi-tenger vidékén. rebelmouse.com

augusto / 2014. október 16. 09.22

Magas B1-, B2-, B6-, és C-vitamin (63 mg/100 g) tartalma miatt ajánlatos a nyers fogyasztása. Tartalmaz még kalciumot, káliumot, magnéziumot, vasat, valamint meszet és foszfort is. Nem savanyítható, konzerválásra is alkalmatlan. Viszont egész évben termeszthető, és már tyúktojás nagyság elérésekor szedhető. A karalábé magas vitamintartalma miatt méregtelenítő hatású. herpes killer

blackwater0002@... / 2014. október 4. 01.13

Brassica oleracea egyik változata a szárban gumószerűen megvastagodó karalábé. Az ásvány anyagban gazdag növény fajtársa a kelbimbó, de ebbe a fajba tartozik a pdf version

blackwater0002@... / 2014. október 3. 23.33

Őse az ún. „vadkáposzta". Elsőként Plinius említi a „torzsájában megvastagodott" káposztafélét. Valószínű, hogy ez a karalábé volt. A XVI. század végétől már széles körben termesztették és fogyasztották Nyugat-Európában és a Földközi-tenger vidékén https://rebelmouse.com/reversemydiseasetodayreviews/

névtelen / 2014. május 21. 21.26

emergency at home or to pay for an unexpected repair for your car. You may even just need to come up with some cash so you can take pressrelease

MIMON / 2014. május 21. 19.13

Informations illustrée merveilleux. Je vous remercie sur le mal. Sans doute, il sera très utile pour mes futurs projets.

https://www.youtube.com/watch?v=txCswRBgDPU

simon / 2014. május 21. 19.06

Informations illustrée merveilleux. Je vous remercie sur le mal. Sans doute, il sera très utile pour mes futurs projets. Aimeriez-vous voir d'autres messages sur le même sujet!

Restore My Vision Today Review

jimy5500 / 2014. május 21. 18.09

have read your blog it is very for me. I want to say thanks to you. I have bookmark your site for future updates.
https://twitter.com/textyourexback2

Jenny Bolton / 2014. május 21. 17.50

This looks very exciting. A new type of article you've published here. Everyone is very excited about this...wow! Keep those articles coming, man. Don't stop! how to make your breast grow

névtelen / 2014. május 21. 09.25

Őse az ún. „vadkáposzta". Elsőként Plinius említi a „torzsájában megvastagodott" káposztafélét. Valószínű, hogy ez a karalábé volt. A XVI. század végétől már széles körben termesztették és fogyasztották Nyugat-Európában és a Földközi-tenger vidékén.http://colourkingfurnitureandelectrical.com.au/

névtelen / 2014. május 21. 08.25

A töltelékhez hozzákeverjük az egyik tojást és a fűszereket. Megtöltjük a karalábékat és kiolajozott tűzálló tálba helyezzük őket. Leöntjük az alaplével, és 40-45 percig letakarva sütjük. A tejfölt összekeverjük a másik tojással, és ráöntjük a karalábé tetejére. Újabb 15-20 perc alatt készre sütjük. http://iphone5unlockinggreat.com

jimy5500 / 2014. május 20. 19.44

Wonderful illustrated information. I thank you about that. No doubt it will be very useful for my future projects. Would like to see some other posts on the same subject!
https://www.rebelmouse.com/60secondpanicsolutionreviews/

jimy5500 / 2014. május 20. 19.29

Pretty nice post. I just stumbled your weblog and wanted to say that I have really enjoyed browsing your blog posts. After all I’ll be subscribing to your feed and I hope you write again soon!
get girls from home

jimy5500 / 2014. május 20. 19.10

Is it okay to post part this on my website basically post a to this webpage?
get girls from home review

névtelen / 2014. május 20. 15.11

The former finance minister, Tendai Biti, has rejected the idea of having a local currency that is backed by gold, a system called gold standard.www.ovariancystmiracle.net

névtelen / 2013. november 11. 04.56

Cékla jódot összetevőket is tartalmaz, valamint a megelőzés a golyva megelőzésére érelmeszesedés egy bizonyos hatást.
http://www.iwatchesbase.com

kedves Zoltán / 2013. október 17. 10.19

A "kara" szó egykor a magyarok által is használt szó volt, jelentése "fekete". Utána is néztem, jól emlékszem-e, és valóban, a magyarral rendkívül közeli rokon replique montre kabaroknál (akiknek 3 törzse csatlakozott a honfoglalókhoz és főleg Biharban foglalt szálláshelyet, de egyesek szerint az ő leszármazottaik a székelyek), sőt a kunoknál is "kara" a feketét jelentette. Léteztek kara-kabarok, is azaz fekete kabarok, de létezik Ázsiában a Kizil-kum (vörös homok)mellett Kara-kum (fekete homok) sivatag, mely szintén a feketéről kapta nevét.

T Bogdányi Franciska / 2012. február 21. 11.17

kedves Zoltán,

köszönjük gondolatait.

a karalábé nem csak karaláb (szóvégi é nélkül), hanem kalaráb (kalarábé) néven is használatos a magyar nyelvben, ez utóbbi pedig még jobban hasonlít a német kohl-rabi (kohlrübe) szóra.
lehet éppen a kara (fekete) szóval megközelíteni a kérdést, de ott van a kohl (káposzta) és máris a tyúk/tojás kérdésköréhez érkeztünk :)

a német eredetet támogatja a Czuczor-Fogarasi szótár is.

ettől eltekintve személy szerint elképzelhetőnek tartom azt is, hogy a németek vették át azoktól a lakosoktól, akik magyarul, vagy ahhoz hasonlóan beszéltek és akkor és itt, a Kárpát-medencében éltek.

Bereczki Zoltán / 2011. január 25. 12.55

Tisztelt Szerkesztőség, Kedves Olvasók!

A karalábé szócikkhez rövi dkutatásom eredményét fűzném:

A karalábéról szótáruk azt írja, német átvételből keletkezett a szó. Erre egy igencsak meggyőző cáfolatot szeretnék ismertetni.

A minap futotam bele egy fórumon, amint egy vidéki asszony említette: "van itthon egy kis karaláb, összehozok belőle egy levest". Nem hallottam eddig szóvégi "é" nélkül ejteni a szót, de most, hogy találkoztam vele, szöget ütött a fejemben.

Ugyanis a "kara" szóról tudtam, hogy a régi magyar nyelvben értelemmel bírt, egy más magyarázat, egy "beszélő név" állt előttem, mely egy fekete lábú (gyökerű) növényt ír le, világos magyar nyelven.

A "kara" szó egykor a magyarok által is használt szó volt, jelentése "fekete". Utána is néztem, jól emlékszem-e, és valóban, a magyarral rendkívül közeli rokon kabaroknál (akiknek 3 törzse csatlakozott a honfoglalókhoz és főleg Biharban foglalt szálláshelyet, de egyesek szerint az ő leszármazottaik a székelyek), sőt a kunoknál is "kara" a feketét jelentette. Léteztek kara-kabarok, is azaz fekete kabarok, de létezik Ázsiában a Kizil-kum (vörös homok)mellett Kara-kum (fekete homok) sivatag, mely szintén a feketéről kapta nevét.

Én magam is ismerek személyesen egy alföldi család sarját, Kara Mihály néven, igen régi családból származik. Tehát több nyomon elindulva is mindig oda lyukadunk ki, hogy németül értelmetlen az elnevezés, magyarul viszont nagyon is beszédes. Miért vettük volna át mi őtőlük, gondolom a tudós mezőgazdász-nyelvészek (vagy nem tudom kik lehettek) kik a szó német származását állítják, abból indulnak ki, hogy a növény észak-európai eredetű, tehát kizárt, hogy a honfoglaló magyarok ismerhették, a növényt, nevük lehetett rá? Az előítéletekkel szemben a magyarok nagyon is konyítottak a földműveléshez.

Utánanéztem máshol is, Kiszely István : Ősmagyarok földművelése című írásában a karalábéról azt írja, bizonytalan eredetű, eredete az Árpád-korig nyúlik vissza.

Véleményem szerint mindezen nyomok amellett tanúskodnak, hogy a "karalábé" szó magyarul értelmes szóösszetétel, a német nyelvben pedig értelmezhetetlen. Mindez alapján a legnémetpártibb hozzzáállással is legfeljebb az "ismeretlen eredetű" cimkét ragasztanám a növény neve mellé, magyarként és gondolkodó emberként inkább a német eredetet kérdőjelezném meg és a magyart fogadnám el.

Tisztában vagyok vele, hogy ez felveti, hogy a németek vették át a magyar nyelvből a szót, ami a magyarokkal szemben előítéletes nyugati tudományok szerint elfogadhatatlan ellentmondás: miért logikus az, hogy valami jöttment nomádoktól vették a németek egy észak-európában honos növény nevét? Nos a magyarázatot én sem tudom, csupán van fülem a magyar szóra és szemem, hogy észrevegyem ami nyilvánvaló: ez egy magyar szóösszetétel.

Köszönöm, hogy meghallgattak egy elsőre talán nem túl fontosnak tűnő kérdésben, melyre azért hívtam fel az Önök figyelmét, mert talán egy töredéke lehetséges nyelvi örökségünknek, a régi magyarok által igenis ismert növényrő lehet szó, mely lehetőséget magyarként érdemes lehet legalább megemlíteni egy magyar szótárban, ha már mai ismereteink szerint közelebb kerültünk a szó jelentéséhez.

Üdvözlettel
Bereczki Zoltán

Hozzászólás beküldéséhez belépés vagy regisztráció szükséges.