
Közös Termés Ünnepe – A közösségi mezőgazdálkodás napja 2025
Szeretnél végre megbízható forrásból friss, egészséges zöldséget-gyümölcsöt az asztalodra? Válassz magadnak egy közösségi gazdaságot! Várunk izgalmas szakmai előadásokkal, érdekes beszélgetésekkel, közösségi gazdaságok forgatagával és családi programokkal február 22-én, szombaton Budapesten a Fonóban.
Február végén ünnepeljük a közösségi mezőgazdálkodás nemzetközi napját. A Tudatos Vásárlók Egyesületénél idén is népszerűsítjük a közösségi mezőgazdálkodást, bemutatjuk azokat a gazdaságokat, akik várják az új tagokat. Azoknak pedig, akik már tagok egy ilyen gazdaságban, lehetőséget teremtünk a találkozásra és a tapasztalatcserére.
A közösségi mezőgazdálkodás személyes együttműködés termelő és fogyasztó között, amelyben a gazdálkodással járó kockázatokat, felelősséget és a termést egy hosszú távú megállapodásban szabályozott módon közösen osztják meg.
A gyakorlatban ez a következőképpen néz ki: a gazda vállalja, hogy egész évben a közösség tagjainak termel, míg a vásárlók vállalják, hogy átalánydíjért cserébe átveszik a terményeket. „Részes rendszerek” esetében a gazda mindent szétoszt a tagok között, ami nála megterem. A terményeket (lehet zöldség, tojás, hús) jellemzően hetente ugyanabban az időben és helyen lehet átvenni, amíg a szezon tart.
MIKOR?
2025. február 22-én szombaton, 10:30-16:00 között.
HOL?
Fonó Budai Zeneház, 1116 Budapest, Sztregova utca 3.
A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött, itt tudsz regisztrálni.
Akikkel személyesen is találkozhattok:
Biokert Szigetmonostor, Birs Közösség, Dunaszigeti Zöldségközösség, Ezerjó Farm és Vendégház, Gyurgyalagos Tanya, Hellózöld Biokert, Natúr Spájz, Nádland Farm, Panoráma Ökokert, Szandaszögi Ökokertészet, Táncoskert Biogazdaság, Terápiás kert, Zöld Almárium Ökotanya, Zöldikék Biokertészet és Ökotanoda
PROGRAMOK
10:30-11:45 Kovászos kenyér és az ősgabonák
– Hogyan készül a természetes kovász?
– Mik azok az ősgabonák?
– És milyen a jó liszt egy pék szerint?
Gondolkodtál már azon, hogy kovászos kenyeret készíts a családodnak, de eddig nem mertél belevágni? Most itt a lehetőség, hogy elkezd a saját kovászodat és bele kezdj a saját kenyered elkészítésébe otthon.
Cseperkáló József Panelpék vezet be minket a természetes kovászos kenyerek világába. Józsi tradicionális pék családból származik, többször nyert a kenyereivel a Kenyér Lelke Fesztiválon. Legújabb pékségét Egerben nyitotta meg. Vezetésével megtanuljuk a kovász etetését, gondozását és egy finom házi kovászos kenyér elkészítéséhez is tanácsot ad majd. Emellett megkóstolhatjuk Józsi tönke és alakor ősgabonás kenyereit.
A részvétel ezen a programrészen külön regisztrációhoz kötött, csak az a 30 fő tud részt venni a workshopon, akinek visszaigazoljuk a jelentkezését. Itt tudsz regisztrálni.
Ha visszaigazoltuk a jelentkezésedet, és mégsem tudsz jönni, kérjük, jelezd nekünk, hogy a várólistásokat értesíthessük.
10:40 – 11:40 Nők a mezőgazdaságban – pódiumbeszélgetés
A közösségi mezőgazdálkodásban sok női gazdával találkozhatunk. Mi az oka, hogy ezt a modellt választják? Egyáltalán, milyen a nők helyzete a mezőgazdálkodásban? Erről beszélgetünk a téma szakértőjével és magukkal a női gazdákkal.
A témáról beszélgetnek: Stompf Klára a Zöld Almárium közösségi gazdája, Drevenka Orsolya a Szandaszögi Ökokertészet közösségi gazdája, Bródy Luca szociológus, a HUN-REN KRTK (Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont) tudományos munkatársa.
A beszélgetést vezeti: Gulyás Emese, Tudatos Vásárlók Egyesülete
12:10 – 13:10 Mit ettél ma? – pódium beszélgetés a közétkeztetés magyarországi helyzetéről
A közétkeztetés témája egyre többeket foglalkoztat Magyarországon is. Mi azt szeretnénk megtudni, hogyan lehet a közétkeztetés fenntartható és egészséges Bekerülhetnek egyáltalán a gazdák termékei a közétkeztetésbe? Milyen jó példák vannak kisebb és nagyobb intézményeknél? A téma szakértőivel és érintettjeivel beszélgetünk a kihívásokról és lehetőségekről.
A témáról beszélgetnek: Zoltai Anna a Közétkeztetők és Élelmezésvezetők Országos Szövetségének elnöke, Kékesi Ágota – Szent Ferenc Tanyaóvoda, Dr. Lengyel Boglárka gyermekorvos, Prof. Dr. Martos Éva a Testnevelési Egyetem Sport-Táplálkozástudományi Központjának alapítója, az Országos Élelmezés-és Táplálkozástudományi Intézet volt főigazgató főorvosa.
A beszélgetést vezeti: Horváth Gergő
13:30-14:30 Termőföldtől az asztalig – pódium beszélgetés
A közösségi gazdaságokhoz azok csatlakoznak, akik keresik a friss, finom és vegyszermentes élelmiszert. Beszélgetőpartnereinkkel azon gondolkozunk el, hogyan is kerül az élelmiszer az asztalra és milyen lehetőségeink vannak akkor, ha tudatosan ennénk jót és jól.
A témáról beszélgetnek: Gyergyószegi Ferenc a Gyurgyalagos Tanya közösségi gazdája, Zsolnay Gergely kertészmérnök, executive chef és Sinkó Bori, a Hokedli étterem tulajdonos-séfje.
A beszélgetést vezeti: Harsányi Bence
15:00-15:15 Tombola a nyomozós játékban résztvevőknek
15:15-16:00 Szabó Balázs Máté – Klíma kalauz
Hogyan kommunikáljuk hatékonyan a klímaváltozást? Mi a különbség a vegán és a nem vegán étterem között? Mi lesz a koktélokkal, ha elolvad az összes jég? És mi köze mindennek a humorhoz? Ha kíváncsi vagy a válaszokra, a Dumaszínház humoristája, Szabó Balázs Máté klímaváltozásról szóló műsorából megtudhatod! (Az előadásról kép és hangfelvétel nem készülhet.)
10:30-14:30 Ismerd meg a gazdát! – nyomozós játék felnőtteknek
Vidd magaddal! kreatívkodás felnőtteknek és gyerekeknek
- Hozz magaddal üres mini befőttes üveget és saját vászonszatyrodat/pólódat
- fűszersó készítés
- téli teakeverék készítés
- szatyor és pólófestés
Kreatív gyerekprogramok
Huzián Zsófia tájépítész, művészeti nevelő segítségével a nagyobb gyerekek mezőgazdaság témájú képeslapot, mozgatható figurákat készíthetnek, míg a kisebbek ragasztással és szivaccsal festéssel készíthetnek képeslapot.
ÉTKEZÉS
Idén is batyus alapon szeretnénk megosztani egymással azt a sok finomságot, amelyet a gazdák terményeiből és amennyire csak lehet szezonális, helyi élelmiszerből készítünk. Így arra kérünk, hogy Te is hozz valami finomságot magaddal. A hulladékmentesség jegyében kérjük, hozz magaddal bögrét és tányért is.
Mivel ez egy közösségi kóstoltatás, az ételallergiásokat és a speciális diétát követőket arra kérjük, hogy saját felelősséget vállalva kóstolják meg a hozott ételeket. Az épületben büfé áll rendelkezésére azoknak, akik ezen kívül mást fogyasztanának (pl. kávé, ételek).
TÁMOGATÓ JEGY
Az eseményen való részvétel ingyenes, de a korábbi tapasztalatok azt mutatják, hogy mivel hasznos tudást nyújt a témában, és izgalmas programot az egész családnak, arra kérünk, ha megteheted, támogasd munkánkat adománnyal, melynek javasolt összege 2.000 Ft, 3.000 Ft vagy 5.000 Ft. Ezt a helyszínen tudjátok majd befizetni készpénzben vagy bankkártyával. A befolyt adomány azért fontos, mert a rendezvény költségeinek csak egy kisebb részére kaptunk támogatást.
Fontos! A rendezvényen a gyerekprogramok kivételével minden eseményről kép- és hangfelvétel készül majd, amelyek később elérhetőek lesznek saját felületeinken. A rendezvényen részt venni csak az tud, aki hozzájárul, hogy ezeken esetlegesen szerepel.
TOVÁBBI INFORMÁCIÓ
Ha kérdésed lenne a rendezvénnyel kapcsolatban, keress minket a tve@tve.hu email címen.
Képek forrása: Tudatos Vásárlók/canva.com
Ez a tartalom az Európai Unió pénzügyi támogatásával készült a Turn the Tables és a Divinfood projekt keretében. A projekt tartalmáért kizárólag a Tudatos Vásárlók Egyesülete vállal felelősséget, és semmilyen tekintetben nem tükrözi az Európai Unió álláspontját.