fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Utazás a bolygón

| Tudatos Vásárló

Ez a cikk már 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

„A Föld nevű űrhajónak nincsenek utasai. Mindannyian a személyzethez tartozunk.”
[Marshall McLuhan, szociológus]

A mobilitás többet jelent a helyi közlekedésnél. Azt is jelenti, hogy tanulás, munka vagy szórakozás céljából egy időre elhagyjuk otthonunkat. De vajon választhatjuk-e ennek a többinél fenntarthatóbb módját?

A turizmus óriási hatást gyakorol a bolygónkra, ez a világ egyik legnagyobb iparága. Az Idegenforgalmi Világszervezet szerint 2010-re a nemzetközi utazások száma évente világszinten eléri az 1 milliárdot (1993-ban 500 millió volt).

A turizmus a világ gazdasági tevékenységeinek több mint 10%-át teszi ki, és közvetlen vagy közvetett módon több mint 200 millió embernek biztosít munkát.

A tömegturizmus komoly környezeti károkat okoz. Tudósok előrejelzései szerint 2015-re az éves ózonréteg-károsodás felét a légi közlekedés okozza majd. A légi közlekedés egésze természetesen nem írható csak a turizmus számlájára, de jelentős mértékben hozzájárul a problémához.

A szeptember 11-i tragédia a légi utasok számának hirtelen csökkenését idézte elő. Azonban a londoni Heathrow repülőtér folyamatos bővítésének ténye arra utal, ez csak átmeneti visszaesés volt a növekedési folyamatban.

A lég-, a talaj- és a vízszennyezés különösen a parti területeken jelentkezik, amelyek gyakran túllátogatottak. Még szembeszökőbb a felelőtlen turisták nyoma, akik a földi paradicsomot szemétlerakóvá változtatják.

Vannak alternatívák? Természetesen. Manapság egyre növekvő számban kínálnak fenntartható nyaralási és utazási lehetőségeket (természetvédelmi, -megőrzési és -helyreállítási projektek, önkéntes segélyprojektek, külföldi tanítás stb.). Keress rá a neten: ötletek és lehetőségek százait fogod találni, de légy körültekintő: sok közülük közel sem annyira fenntartható, mint azt magáról állítja.

Valami pihentetőbbre vágysz? Nem gond. A fenntarthatóság a hagyományos nyaralásnak is lehet jellemzője. A helyiek által, okosan vezetett szállodák, panziók és kempingek nagyobb eséllyel támogatják és tartják tiszteletben a helyi gazdaságot, környezetet és kultúrát, mint egyes nemzetközi szállodaláncok.

Biztató jel, hogy a fenntartható vagy etikus turizmus egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Alább felsoroltunk néhány nyaralási tanácsot. A lista hosszúnak tűnhet, de az utazás a mindennapokhoz képest kétszeres energiát és figyelmet kíván. Nemcsak olyan helyre mész, amelynek kultúrája gyakran ismeretlen számodra, de egyben valaki más otthonába érkezel. A tisztelettudó és figyelmes vendéget mindenhol nagyra értékelik.


Néhány jó tipp

Sok mindent tehetünk, hogy turistaként okozott káros környezeti hatásunkat csökkentsük, például…

– Válassz olyan utazási módot, amely a vendéglátó közösségnek a legnagyobb hasznot hozza. Jegyek és emléktárgyak vásárlásakor az alkudozás kizsákmányolást jelenthet.
– Védd az értékes természeti környezetet. Ne pazarold a vizet és az energiát. Patakokban és forrásokban kerüld a vegyszerek (például mosószerek) használatát.
– Gyűjtsd össze a szemetet. Égesd vagy ásd el a papírt, és különíts el minden nem lebomló hulladékot.
– A növényeknek saját természeti környezetükben kell virágozniuk. Dugványok, magok és gyökerek gyűjtése a világ legtöbb országában illegális.
– Támogasd a helyi kereskedelmet és kézműveseket. Ahol lehetséges, helyben készített ajándéktárgyakat vásárolj.
– Tiszteld a földtulajdonjogokat. Törzsi területeken a turistáknak úgy kell viselkedniük, mint magánterületen.
– Próbálj meg minél többet olvasni az országról, amit meglátogatsz – ez segít abban, hogy tisztelni tudd a helyi kultúrát, és hogy nyitott ajtók fogadjanak. Sok országban a bő és könnyű ruhák kívánatosabbak a kivágottaknál. Hasonlóan, bizonyos kultúrákban nyilvános helyen a csók nem elfogadott.

Tehát ahogy az amerikai Sierra Club is ajánlja: csak fotókat hozz, és csak lábnyomokat hagyj!

Angol nyelvű linkek:

www.uneptie.org/pc/tourism

www.ecotourism.org

www.greenglobe21.com

www.green-travel.org

www.responsibletravel.com

Magyar nyelvű linkek:

www.naturpark.hu

www.ddnp.hu

www.korosoknaturpark.hu

www.planetclub.hu

www.wwf.hu

http://gemenc.hu/

 

A cikk eredetije a youthXchange című kiadványban olvasható.

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

2022 tavaszán a tavaszi Tiszta otthon és ÖkoKör Kamra csoportok lezárultát és a közösen elért eredményeket egy zártkörű workshoppal ünnepeltük meg. Harmincan gyűltünk össze, hogy a fenntarthatóság jegyében vegán szendvicskrémeket készítsünk a Közöshely dolgozóinak vezényletével, valamint Vászonzsákoslány, azaz Antal Évi a melt&pour szappankészítés rejtelmeibe avatott be minket. Mi az az ÖkoKör? Itt megmutatjuk!

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok