fbpx

| Tudatos Vásárló

A nem fenntartható kitermelés veszélyezteti a Föld vízkészletét

Egy áprilisban közzétett jelentés arra figyelmezet, hogy ha az élelmiszergyártásban használt víz mennyiségének csökkentéséért nem tesznek többet, veszélybe kerülhetnek a világ alultápláltjai számának csökkentéséért tett erőfeszítések.

A jelentést a Stockholmi Nemzetközi Vízügyi Intézet (SIWI, Stockholm International Water Institute) az ENSZ Fenntartható Fejlődés Bizottságának 12., new yorki ülésén mutatta be. Az Intézet a tanulmányban arról számol be, hogy közvetlen összefüggést tártak fel a vízhiány és az emberiség megfelelő táplálkozása között.

A „Víz: több táplálék cseppenként” című tanulmányt a svéd kormány kezdeményezésére a SIWI és a Nemzetközi Vízgazdálkodási Intézet (IWMI, International Water Management Institute) készítette el.

„A vízhiány durva valóság, amely a világ sok részén emberek milliárdjaira hat” – mondta Lena Sommestad, a svéd környezetvédelmi miniszter.

A jelentés szerint olyan új élelmiszergyártási módszerekre van szükség, amelyek csökkentik a folyamatban elvesztett vízmennyiséget. És, teszi hozzá, az ilyen új technológiákat világszerte elérhetővé kell tenni a termelők és a döntéshozók számára is.

A jelentés egyik legfontosabb megállapítása, hogy nem a gyártók, hanem a fogyasztók működtetik a globális élelmiszergyártást. A szerzők szerint a fogyasztói igények kielégítésére való törekvés ösztönzi a gyártókat egyre több víz felhasználására. 646 liter vízre van szükség egy kenyérre való liszt gyártásához. Ez töredéke annak a 8400 liter víznek, amelyre 10 dkg marhahús gyártásához van szükség.

„Napjaink elsőrendű fontosságú kihívása, hogy megtaláljuk a fenntartható fogyasztási és termelési mintákhoz vezető utat, és olyan ösztönzőket és más államigazgatási eszközöket tervezzünk, amelyek segítenek e célok elérésében” mondta Jan Lundqvist a stockholmi intézet munkatársa, a jelentés szerzőinek egyike.

A fejlődő országokban a mezőgazdaság a vízfogyasztás 70 – 90 százalékáért felelős. A SIWI vezető szakértője, Malin Falkenmark elmondása szerint elpárolgás következében hatalmas vízmennyiség veszik el a mezőgazdasági folyamatokban. ”A jelenlegi föld- és vízgazdálkodási gyakorlatban az egészséges étrend évi 1.450.000 liter vizet igényel – ez hetvenszerese annak a napi 60 literes fogyasztásnak, amire egy átlagos háztartásnak szüksége van” – mondta Falkenmark.

A jelentésben felsorolt irányelvek között szerepelnek vízi ökoszisztémák kimerülése elleni védekezés új formái, például a mocsarak megőrzése.

„Az 1990-es évek vége és 2020 között a gabona iránti igény 40 százalékkal fog növekedni, de a Földnek véges a vízkészlete.” – mondta az IWMI igazgatója, Frank Rijsberman. „A jelenlegi gyártási módszerek nem fenntarthatók.”

Egy másik megoldás a nem fenntartható, különösen a vízhiányos területeken meglévő mezőgazdasági támogatások és kereskedelmi korlátozások feltárása és megszüntetése.

Matt Moore
Forrás: www.organicconsumers.org

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás