fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

A mohi csata

| Tudatos Vásárló

Környezetvédő szervezetek az ERSTE Bankhoz fordultak, hogy ne finanszírozza a szlovákiai Mohi (Mochovce) atomerőmű bővítését.

„…kérjük, hogy ne támogassák a reaktorok megépítését. Egy felelősségteljes banktól elvárható, hogy eleve elzárkózzék egy teljes mértékben elavult nukleáris atomerőmű építésének finanszírozásától, mivel a reaktorok egészségügyi és biztonsági kockázatot jelentenének több millió európai állampolgárnak” -fordult nyílt levélben az ERSTE Bankhoz a Védegylet, a Magyar Természetvédők Szövetsége, a Környezeti Tanácsadó Irodák Hálózata, a Levegő Munkacsoport, a Greenpeace Magyarország Egyesület és az Energia Klub. A bank egy nyolc tagból álló konzorcium tagjaként ad 800 millió eurós vállalati hitelt a szlovákiai Mohi atomerőmű bővítésében érdekelt cégnek.

A Budapesttől mindössze 80km-re lévő erőművet a nyolcvanas években kezdték építeni, 1-es és 2-es blokkját a kilencvenes évek végén helyezték üzembe, 3-as és 4-es blokkja azonban pénzügyi nehézségek miatt nem készült el. A két, 440MW teljesítményű blokk befejezését és üzembe helyezését az olasz Enel vállalat tűzte újra napirendre, miután 2005-ben a szlovák energiaszolgáltató Slovenské Elektrarné többségi tulajdonosa lett.

A szlovák atomerőmű azért került az európai antinukleáris és környezetvédő mozgalom kereszttüzébe, mert reaktorai elavultak és lényegesen veszélyesebbek az Európában ma épülő reaktoroknál. A mohi reaktorokat az 1970-es években tervezték, az építkezés a 80-as években kezdődött. 1993-ra, amikor az építkezést leállították, az építmények 70%-a már elkészült, a berendezések 30%-át (pl. gőzfejlesztők, a turbinák egyes részei) már beszállították. Ezek olyan adottságok, amelyek korlátozzák a lényegi változtatások végrehajtását, hogy a reaktorok – amint azt a kivitelező állítja – valóban elérjék a reaktorok mai legfejlettebb, 3. nemzedékének technikai és biztonsági szintjét.

Az is kifogásolandó, hogy a reaktoroknak nem lesz megfelelő védőburka, ami baleset esetén megakadályozza a radioaktív anyagok környezetbe jutását.

Fonák helyzet, hogy Szlovákia szerint az 1986-ban kiadott építési engedély ma is érvényes, jóllehet, azóta sok minden történt és a technológia is sokat fejlődött. A környezeti hatástanulmány készítése mellett a határokon átnyúló hatások vizsgálata sincs tervbe véve, amivel az EU környezeti hatásvizsgálati eljárásokról szóló direktívája mellett az ESPOO-i Egyezmény határokon átterjedő környezeti hatások vizsgálatáról szóló előírásait is megsértik.

Az ügy mellé számos nagy szervezet sorakozott fel már az Európai Zöldektől a Föld Barátain át a Greenpeace-ig. Utóbbi az utcai demonstrációk mellett a reaktorbővítés finanszírozásában részt vállaló bankokat is megpróbálja meggyőzni a projektből való kivonulásra. Nem is sikertelenül: a holland ING, miután a Greenpeace bemutatta a projekttel kapcsolatos aggályokat, garantálta, hogy az ING által az Entel számára folyósított összeget nem fogják felhasználni a mohi reaktorok befejezéséhez. Közben pedig elszaporodtak az ERSTE fiókok elé festett sugárveszély jelek, a mohi projektből való kivonulásra felszólító feliratok, a bank ATM automatáira ragasztott matricák, s nagy méretű levélkampányok kezdődtek.

Amit Te is könnyen megtehetsz:

  • 2 perc alatt írhatsz online petíciót a magyar bankvezetésnek, tegyenek meg mindent azért, hogy ne költsenek a Mohi atomerőműre, különösen, ha esetleg a saját pénzedet is érinti a befektetés >>>;
  • városod ERSTE fiókjának/fiókjainak vezetőjét is megkeresheted, hogy cselekedjen, bombázza a feletteseit, hogy komoly imidzsveszteség van kilátásban (az ERSTE bankfiókok listája itt >>>);
  • ha Te magad is az ERSTÉ-nél vezeted számládat, esetleg itt tartod megtakarított pénzedet, kilátásba helyezheted, hogy keresel másik bankot – ebben az esetben hasznos, ha ezt nyíltan teszed meg, úgy, hogy más kliensek is hallják;
  • szólj barátaidnak, rakd ki üzenőfalakra az online elérhető petíciót, terjeszd az ügy hírét;
  • hívd fel a sajtóban dolgozó barátaid figyelmét az ügyre;
  • egy másik 2 percben írhatsz Andris Piebalgs energiaügyi és Stavros Dimas környezetvédelmi EU-s biztosnak, amiben aggodalmadat fejezed ki az új mohi reaktorok engedélyezésével kapcsolatban (az Európai Bizottság ugyanis épp most dolgozik az ügy véleményezésén). >>>

 

Kép [cc] Michal Brcak

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

2022 tavaszán a tavaszi Tiszta otthon és ÖkoKör Kamra csoportok lezárultát és a közösen elért eredményeket egy zártkörű workshoppal ünnepeltük meg. Harmincan gyűltünk össze, hogy a fenntarthatóság jegyében vegán szendvicskrémeket készítsünk a Közöshely dolgozóinak vezényletével, valamint Vászonzsákoslány, azaz Antal Évi a melt&pour szappankészítés rejtelmeibe avatott be minket. Mi az az ÖkoKör? Itt megmutatjuk!

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok