fbpx

| Tudatos Vásárló

A mohi csata

Környezetvédő szervezetek az ERSTE Bankhoz fordultak, hogy ne finanszírozza a szlovákiai Mohi (Mochovce) atomerőmű bővítését.

„…kérjük, hogy ne támogassák a reaktorok megépítését. Egy felelősségteljes banktól elvárható, hogy eleve elzárkózzék egy teljes mértékben elavult nukleáris atomerőmű építésének finanszírozásától, mivel a reaktorok egészségügyi és biztonsági kockázatot jelentenének több millió európai állampolgárnak” -fordult nyílt levélben az ERSTE Bankhoz a Védegylet, a Magyar Természetvédők Szövetsége, a Környezeti Tanácsadó Irodák Hálózata, a Levegő Munkacsoport, a Greenpeace Magyarország Egyesület és az Energia Klub. A bank egy nyolc tagból álló konzorcium tagjaként ad 800 millió eurós vállalati hitelt a szlovákiai Mohi atomerőmű bővítésében érdekelt cégnek.

A Budapesttől mindössze 80km-re lévő erőművet a nyolcvanas években kezdték építeni, 1-es és 2-es blokkját a kilencvenes évek végén helyezték üzembe, 3-as és 4-es blokkja azonban pénzügyi nehézségek miatt nem készült el. A két, 440MW teljesítményű blokk befejezését és üzembe helyezését az olasz Enel vállalat tűzte újra napirendre, miután 2005-ben a szlovák energiaszolgáltató Slovenské Elektrarné többségi tulajdonosa lett.

A szlovák atomerőmű azért került az európai antinukleáris és környezetvédő mozgalom kereszttüzébe, mert reaktorai elavultak és lényegesen veszélyesebbek az Európában ma épülő reaktoroknál. A mohi reaktorokat az 1970-es években tervezték, az építkezés a 80-as években kezdődött. 1993-ra, amikor az építkezést leállították, az építmények 70%-a már elkészült, a berendezések 30%-át (pl. gőzfejlesztők, a turbinák egyes részei) már beszállították. Ezek olyan adottságok, amelyek korlátozzák a lényegi változtatások végrehajtását, hogy a reaktorok – amint azt a kivitelező állítja – valóban elérjék a reaktorok mai legfejlettebb, 3. nemzedékének technikai és biztonsági szintjét.

Az is kifogásolandó, hogy a reaktoroknak nem lesz megfelelő védőburka, ami baleset esetén megakadályozza a radioaktív anyagok környezetbe jutását.

Fonák helyzet, hogy Szlovákia szerint az 1986-ban kiadott építési engedély ma is érvényes, jóllehet, azóta sok minden történt és a technológia is sokat fejlődött. A környezeti hatástanulmány készítése mellett a határokon átnyúló hatások vizsgálata sincs tervbe véve, amivel az EU környezeti hatásvizsgálati eljárásokról szóló direktívája mellett az ESPOO-i Egyezmény határokon átterjedő környezeti hatások vizsgálatáról szóló előírásait is megsértik.

Az ügy mellé számos nagy szervezet sorakozott fel már az Európai Zöldektől a Föld Barátain át a Greenpeace-ig. Utóbbi az utcai demonstrációk mellett a reaktorbővítés finanszírozásában részt vállaló bankokat is megpróbálja meggyőzni a projektből való kivonulásra. Nem is sikertelenül: a holland ING, miután a Greenpeace bemutatta a projekttel kapcsolatos aggályokat, garantálta, hogy az ING által az Entel számára folyósított összeget nem fogják felhasználni a mohi reaktorok befejezéséhez. Közben pedig elszaporodtak az ERSTE fiókok elé festett sugárveszély jelek, a mohi projektből való kivonulásra felszólító feliratok, a bank ATM automatáira ragasztott matricák, s nagy méretű levélkampányok kezdődtek.

Amit Te is könnyen megtehetsz:

 • 2 perc alatt írhatsz online petíciót a magyar bankvezetésnek, tegyenek meg mindent azért, hogy ne költsenek a Mohi atomerőműre, különösen, ha esetleg a saját pénzedet is érinti a befektetés >>>;
 • városod ERSTE fiókjának/fiókjainak vezetőjét is megkeresheted, hogy cselekedjen, bombázza a feletteseit, hogy komoly imidzsveszteség van kilátásban (az ERSTE bankfiókok listája itt >>>);
 • ha Te magad is az ERSTÉ-nél vezeted számládat, esetleg itt tartod megtakarított pénzedet, kilátásba helyezheted, hogy keresel másik bankot – ebben az esetben hasznos, ha ezt nyíltan teszed meg, úgy, hogy más kliensek is hallják;
 • szólj barátaidnak, rakd ki üzenőfalakra az online elérhető petíciót, terjeszd az ügy hírét;
 • hívd fel a sajtóban dolgozó barátaid figyelmét az ügyre;
 • egy másik 2 percben írhatsz Andris Piebalgs energiaügyi és Stavros Dimas környezetvédelmi EU-s biztosnak, amiben aggodalmadat fejezed ki az új mohi reaktorok engedélyezésével kapcsolatban (az Európai Bizottság ugyanis épp most dolgozik az ügy véleményezésén). >>>

 

Kép [cc] Michal Brcak

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás