| Tudatos Vásárló
Mérges borok
A konvencionálisan termelt borok jóval szennyezettebbek, mint a bio-borok – derül ki az Európai Növényvédőszer Akciócsoport (PAN) Brüsszelben bemutatott vizsgálatából.
A PAN
vizsgálatában negyven, a világ különböző szegletéből származó vörösborban
kutattak szermaradványok után. Azok mennyisége azonban minden esetben az
érvényes határértékek alatt maradt – írja a német Die Welt.
A 34 hagyományosan előállított bor mindegyike tartalmazott
növényvédőszer-maradványt, árfekvéstől függetlenül: francia csúcsminőségű
borokból is kimutatták. A hat bioborból csak egy volt szennyezett – ezt a
környező mezők hatásának tulajdonították. A francia, olasz, chilei és
dél-afrikai borokban kimutatott növényvédőszerek közül jónéhány rákot okozhat
az EU szerint is, míg a német és osztrák borok szermaradványait „csupán” a
tengerentúlon sorolják ebbe a kategóriába.
Az Európa Parlamentben megoszlanak a vélemények az ügy
kapcsán. Hiltrud Breyer német zöld politikus szerint az eredmények riasztóak és
sokkolóak, a különösen veszélyes mérgeket pedig be kellene tiltani, míg Christa
Klass, a CDU képviselője úgy vélekedik, hogy a meglévő törvények alapján a
borok nem ítélhetők károsnak.
A több mint 600 tagszervezetből álló PAN sem szeretné
elvenni az emberek kedvét a borfogyasztástól, de felszólította a bortermelőket,
hogy jelentősen csökkentsék a felhasznált növényvédők mennyiségét. A PAN adatai
szerint ugyanis Európa szőlőiben használják a világ összes növényvédőszerének 20%-át
– míg azonban a világ szőlő-termőterületeiből Európa részesedése csupán 3%-os.
Forrás: MTI
Kép [cc] katiew