fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Drámaian felgyorsult az Amazonas pusztulása

| Tudatos Vásárló

Két évig tartó lassulás után 2007 második felében újra felgyorsult a brazíliai Amazonas esőerdő pusztulása. Tavaly augusztus és december között 3235 négyzetkilométernyi tűnt el a Föld tüdejének tartott őserdőből.

Mit tehetsz az Amazonas és más erdők pusztítása ellen?

Egyél kevesebb húst! Nem csak a közvetlen legelőterületek, de a világszerte takarmányként használt szója termőterületének növelése miatt is egyre nagyobb erdőterületek esnek áldozatul.

Kerüld az egyszer használatos, eldobható papírtermékek használatát, váltsd ki őket mással! Papírtörlő kendő helyett használj például konyharuhát.

Használj újrapapírból készült termékeket, a papírhulladékot gyűjtsd szelektíven! Évente több mint 500 millió köbméter fát vágnak ki papírgyártás céljából.

Válaszd az FSC-tanúsítvánnyal rendelkező fatermékeket! Az Erdőgondnoksági Tanács (Forest Stewardship Council) minősítése a garancia arra, hogy ezek alapanyagát környezeti és társadalmi szempontból is fenntartható módon állították elő.

Részesítsd előnyben a használt fabútorokat: ezeket legfeljebb csak felújítani kell, nem kell miattuk újabb fákat kivágni.

„Soha korábban nem volt ekkora pusztulás az évnek ebben a szakaszában” – nyilatkozott Gilberto Camara, az Amazonas kiterjedését műholdak segítségével mérő nemzeti űrkutatási hivatal (INPE) vezetője. Augusztusban 234 négyzetkilométerről vágták ki a fákat, decemberre pedig már 948 négyzetkilométerre szökött a havi erdőirtási ráta. Ezek ráadásul nem a végleges számok, a nagyfelbontású műholdképek még zajló elemzése sokkal rosszabb eredményt is hozhat.

A brazil kormány alig néhány hónapja jelentette be, hogy a fokozott hatósági ellenőrzésnek köszönhetően 2005 augusztusa és 2007 júliusa között 50 százalékkal mérséklődött az Amazonas pusztulásának üteme. „A friss adatok riasztóak” – mondta José Capobianco, a környezetvédelmi minisztérium államtitkára. Luiz Inacio Lula da Silva elnök rendkívüli kormányülést hívott össze, amint megjelent az INPE jelentése. „Nem fogjuk ölbe tett kézzel nézni, ahogy pusztul az Amazonas” – mondta Marina Silva, a környezetvédelmi tárca vezetője.

A kormányzat értékelése szerint azért terjed az illegális erdőirtás, mert a gyorsan emelkedő nyersanyag- és élelmiszerárak miatt nő a földéhség. Leginkább három régióban, Mato Grosso, Pará és Rondonia szövetségi államban gyorsult fel az erdőpusztulás. Mata Grosso a szójatermelés központja, Brazília pedig az Egyesült Államok után a második legnagyobb termelő a világon. A legnépesebb latin-amerikai országban a szarvasmarha-tenyésztés is robbanásszerűen bővül, a letarolt erdőterületet pedig jellemzően először marhalegelőnek használják, majd szójával vetik be.

Az Amazonas területe 1970 óta 700 ezer négyzetkilométerrel csökkent. Még mindig a legnagyobb őserdő és a földkerekség leggazdagabb élővilágának ad otthont, de már csak alig hat millió négyzetkilométerre terjed ki.

 

Forrás: MTI

Kép [cc] Leonardo F. Freitas

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

2022 tavaszán a tavaszi Tiszta otthon és ÖkoKör Kamra csoportok lezárultát és a közösen elért eredményeket egy zártkörű workshoppal ünnepeltük meg. Harmincan gyűltünk össze, hogy a fenntarthatóság jegyében vegán szendvicskrémeket készítsünk a Közöshely dolgozóinak vezényletével, valamint Vászonzsákoslány, azaz Antal Évi a melt&pour szappankészítés rejtelmeibe avatott be minket. Mi az az ÖkoKör? Itt megmutatjuk!

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok