Találat a #Gazdasági egyenlőtlenségek, #Szupermarket, piac, kisbolt, #Zöldség-gyümölcs címkére
Cikkek rendezése
KÖZÖSSÉGI MEZŐGAZDÁLKODÁS
TVE családi nap a közösségi mezőgazdálkodásról február 22-én
- #életmód
- #Étel-ital
- #Fogyasztás
- #fogyasztás pszichológiája
- #Helyi élelmiszer
- #Hús
- #vegetáriánus
- #Zöldség-gyümölcs
Szeretnél jó minőségű friss, helyi zöldséghez-gyümölcshöz jutni egyenesen a termelőtől úgy, hogy egy közösséget építve segítsétek egymást? Ismerkedj meg Te is a közösségi mezőgazdálkodással a TVE családi napján! Érdekes előadásokkal, közösségi gazdaságok bemutatkozásával, magbörzével és színes családi programokkal várunk!
KÖZÖSSÉGI MEZŐGAZDÁLKODÁS
Szandaszögi Ökokertészet – ahol a salátában is az embert látják
Keresztesiné Drevenka Orsolya egy igazán talpraesett fiatal anyuka, aki kezdőként vágott bele a gazdálkodásba, egy kis nógrádi faluban. 2015-ben indították el férjével és szüleivel a Szandaszögi Ökokertészetet, igazi családi gazdaságként. Ma már 95 családnak termelnek biozöldséget, Budapesten, Vácon és Balassagyarmaton van átadópontjuk. Sok erőt ad nekik a mindennapokhoz, hogy közösséget alkotnak a vásárlóikkal.
KÖZÖSSÉGI MEZŐGAZDÁLKODÁS
Virágosélet – zöldségközösség a szőlőhegyen
- #bioélelmiszer
- #Helyi élelmiszer
- #idénynövény
- #közösség
- #közösségi gazdaság bemutatkozás
- #Zöldség-gyümölcs
Fóris Anna és Ödön Pátkán él 3 gyermekével. 40 családot látnak el zöldséggel, gyümölccsel, gombával, fűszernövényekkel Székesfehérvár vonzáskörzetében.
KÖZÖSSÉGI MEZŐGAZDÁLKODÁS
Egyél helyit! – Forrás Bevásárlóközösség és helyi piac Tatán
Tavaly indult útjára a Forrás Bevásárlóközösség Tatán, amely heti átadásai egy kis helyi termelői piac formájában valósulnak meg. Környékbeli termelőkkel dolgoznak együtt, akik heti rendszerességgel szállítják finomabbnál-finomabb portékáikat a vásárlóknak. A szervezők, Herczig Szabolcs és Pál Zsuzsi várja a csatlakozókat.
KONYHA ÉS KERT
Mi fán terem? Cékla
A csokorba kötött kisméretű céklák tavasztól őszig szerezhetőek be a piacon, de a jól tárolható gumók télen is rendelkezésünkre állnak. A legfontosabb, ami róla elmondható: a mélypiros színű céklából fogyasszunk minél többet nyersen!
BOLYGÓ
Tönke, alakor és a máriapócsi paradicsom – mivel készüljön a magyar mezőgazdaság a klímaváltozásra?
Szárazság, nagy esőzések, kevesebb termény – a klímaválság már a hazai mezőgazdaságban is érezhető. Milyen kihívások várnak a hazai mezőgazdaságra a következő évtizedben, és milyen növények fogják túlélni a változást? Dr. Drexler Dórával, az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) vezetőjével az intézetben folyó kutatásokról, a biológiai növényvédelemben, a tájfajtákban, ősi gabonafajokkal rejlő lehetőségekről beszélgettünk.
KONYHA ÉS KERT, Zöld Otthon mindenkinek
Tippek: hogyan szabadulj meg a muslicától
A melegebb idővel, édes gyümölcsökkel a muslicák is megérkeznek a konyhába, hiába csapkodsz, és hiába feszül az ablakodon masszív szúnyogháló. Mik azok a szabályok, amiket be kell tartani, hogy ne vonzzuk őket? Milyen vegyszermentes megoldások léteznek az elűzésükre?
BABA-MAMA, KONYHA ÉS KERT, Zöld Otthon mindenkinek
Mit és mennyit igyon a gyerek nyáron?
Nyáron a szülők energiájának nagy részét leköti a gyerekek programjának, felügyeletének megszervezése, az evés-ivás pedig gyakran azon múlik, épp akkor ott, a helyszínen mi elérhető. Pedig a hőség miatt a gyerekek éhségérzete csökkenhet, folyadékigényük viszont nőhet a több mozgás miatt. Mire figyeljünk és hogyan? – hasznos tippek Antal Emese dietetikustól, a TÉT Platform Egyesület szakmai vezetőjétől.
BABA-MAMA, KONYHA ÉS KERT, Zöld Otthon mindenkinek
Ilyen menzák kellenek Magyarországnak
Helyi ökogazdálkodóktól származó alapanyagok, mosolygós konyhás nénik, ebéd közben vidáman csevegő gyerekcsapatok, velük étkező tanárok, a visszajelzéseket figyelembe vevő közétkeztetési cég. Ilyen menza nincs − gondolhatnánk. Pedig létezik, és reméljük, egyre több lesz!
ETIKUS KERESKEDELEM, FOGYASZTÓ, KONYHA ÉS KERT
Cégek, akik odaadják a maradék árut a rászorulóknak
A Magyar Élelmiszerbank Egyesület által összegyűjtött élelmiszer évente 300 ezer embernek segít. Tavaly több mint 11 ezer tonna, boltokban megmaradtadt élelmiszer juttattak jó helyre. Melyek azok az üzletláncok, akik együttműködőek és segítik a mentést? Miért járnak ebben fényévekkel előttünk a csehek? Az egyesület fejlesztési igazgatójával, Újhelyi Katalinnal a sikerekről, az együttműködő cégekről és a mentést korlátozó tényezőkről beszélgettünk.