fbpx

| Tudatos Vásárló

Tippek: hogyan szabadulj meg a muslicától

A melegebb idővel, édes gyümölcsökkel a muslicák is megérkeznek a konyhába, hiába csapkodsz, és hiába feszül az ablakodon masszív szúnyogháló. Mik azok a szabályok, amiket be kell tartani, hogy ne vonzzuk őket? Milyen vegyszermentes megoldások léteznek az elűzésükre?

A közönséges muslica vagyis az ecetmuslica (Drosophila melanogaster) egyrészt a boltban vásárolt termékek felszínén, lárvaként kerülhet az otthonunkba. Másrészt ezek az apró rovarok olyan kicsik, hogy átrepülnek a szúnyogháló résein. Bármilyen nedves és erjedő dolog vonzza őket, és egyszerre akár 500 tojást is lerakhatnak érett gyümölcsökre, romlásnak indult ételekre, a lefolyóra, üres palackokra és nedves rongyokra. A muslica élettartama körülbelül hét nap, viszont minél melegebb az idő, annál hosszabb ideig élnek.

5 módszer a megelőzésre

5 tipp arra, hogyan előzd meg, hogy a muslica megtelepedjen otthonodban! Akiknél pedig már megjelent ez a kis rovar, azoknak bemutatunk hat olyan módszert, amelynek segítségével megszabadulhatnak ettől a kellemtelen vendégtől!

✓  Mindig mosd meg a zöldségeket, gyümölcsöket!

A legalapvetőbb szabály, hogy alaposan mosd le a boltban vásárolt termékeket. Így nem csupán a káros rovarirtószereket, hanem a muslica petéit is eltávolítod a gyümölcsökről és a zöldségekről. Miután megtisztítottad, ne tedd vissza a terméket abba a zacskóba, amelyet a boltban kaptál, mert az étel könnyen újraszennyeződhet.

✓  Mosd ki, le, el!

Mivel a muslicák az erjedő ételek és a nedves szerves anyagok körül jelennek meg, a legjobb megelőzési mód az, ha megfosztod őket attól a környezettől, ahol táplálkozhatnak és tenyészhetnek. Ne hagyj tehát piszkos edényt, koszos mosogatórongyot és ételmaradékokat a mosogatóban. Töröld le a kiömlött folyadékot, a morzsákat a konyhapulton, a tűzhely, mosogatógép és hűtőszekrény körül. Öblítsd ki az ételt és italt tartalmazó dobozokat, üvegeket, mielőtt elhelyeznéd őket a szelektív gyűjtőben – különösen a boros, és sörös üvegek fontosak. Töröld le a hűtőszekrény tömítéseit az ajtó körül. Régi, de jól bevált praktika: tégy egy kanál szódabikarbónát a mosogató lefolyójába, majd önts erre ételecetet, amely így megtisztítja a vízvezetéket.

Eltűnnek végre a hormonkárosító anyagok? Ezt várjuk az új uniós vegyianyag-stratégiától

✓  Takard le a gyümölcsöt!

Egy nagy tál friss gyümölcs a konyhapulton mindenkit arra csábít, hogy egészségesen táplálkozzon. Így van ez azonban a muslicákkal is, amelyeket vonzanak a gyümölcsök. Ha egészen egyszerűen letakarod a tálat, távol tarthatod az ételt a muslicáktól. Környezetünk szempontjából a jó megoldás, ha erre újrafelhasználható fedelet használsz.

✓  Ne öntözd túl a növényeket!

Ha a kelleténél többet locsolod a szobanövényeidet, a folyamatosan nedves talaj rendkívül kedvező közeg a muslicák szaporodására. Locsolás előtt mindig győződj meg róla, hogy a növény földje valóban száraz-e, öntözés után pedig figyelj arra, hogy a cserép alatti tálka üres és tiszta legyen.

✓  Fagyasztóba a komposzttal!

Ha hirtelen kell elmenni otthonról, a bomló konyhai maradékot zárható műanyag zacskóban vagy dobozban beteheted a fagyasztóba – garantáltan nem fog miatta muslicafelhő fogadni, amikor újra hazaérsz. Az már csak bónusz, hogy a fagyasztás valójában segíti a bomlást az élelmiszer sejtfalainak lebontásával, mindez pedig felgyorsítja a komposztálási folyamatot.

+ 6 módszer a muslicák ellen

Ha már megjelentek, a következő lépésekkel ejthetjük cspdába vagy űzhetjük el a muslicákat.

✓  Almaborecet

Az almaborecet számtalan felhasználási módját ismerhetjük, többek között tökéletes muslicacsali is. Helyezz kevés almaborecetet egy tálkába, közel ahhoz, ahol a muslicák nyüzsögnek. Ezek után tegyél egy pár darab túlérett gyümölcsöt a tálkába, majd fedd le folpackkal, rögzísd egy gumigyűrűvel. Ha ezzel megvagy, fogpiszkáló segítségével szúrj pici lyukakat a folpack felületére. A muslicákat az almaborecet illata becsalogatja a tálkába, s onnan már nem tudnak menekülni. Hogy hatásos légy, minden nap tisztítsd meg az edényt, és cseréld az almaborecetet a tálkában.

✓  Illóolajok

Önts néhány csepp citronella, cédrusfa és fahéj illóolajat a párologtatóba és figyeld, ahogy a muslicák elmenekülnek. Ezeket az illóolajokat ki nem állhatják a muslicák, így használatukkal azonnal megszabadulhatsz tőlük.

Ha nincs párologtatód, akkor csöppents egy-két csepp illóolajat egy pamutdarabra, ezt pedig tedd a muslicák közelébe.

✓  Levendula

Ennek a hihetetlenül hasznos növénynek csodálatos illata van – szerintünk, de egy muslica számára ez az illat kiállhatatlan. Ültess néhány tő levendulát a konyhai ablakpárkányra vagy tegyél néhány csepp levendula illóolajat egy szivacsra, amelyet aztán helyezz a muslicák közelébe.

✓  Szegfűszeg

A szegfűszeg szintén természetes rovarriasztó a legtöbb légy-féle és a muslica ellen is. Egyszerűen elkészítheted: szúrj legalább 30 szegfűszeget egész almába, narancsba vagy citromba. Ugyancsak hatásos a potpourri, illetve az is jó ötlet, ha néhány csepp szegfűszeg illóolajat csöpögtetsz a házilag elkészített vagy természetes tisztítószeredhez.

✓  Kerti ruta

A kerti ruta (Ruta graveolens) egy olyan hosszú múltra visszatekintő gyógy-, és fűszernövény, amelynek íze keserű, és csak kis mennyiségben szabad fogyasztani. A növénynek erős, édes és a borra emlékeztető illata van, ami nekünk embereknek kellemes, a rovaroknak (és macskáknak) azonban kifejezetten borzalmas. A kertben, balkonon vagy akár a lakásban ültetett ruta hatékony módszer arra, hogy ezek az apró rovarok elkerüljék otthonodat.

✓  Citromfű

Készíts citromfű spray-t: négy csésze vizet 10 csepp citromfű illóolajjal jól rázz össze, majd öntsd bele egy vízpermetező palackba. Spriccelj sokat ebből a folyadékből mindenhová, ahol muslicákat látsz – munkalapokra, szekrényekre, falakra, stb. Ennek a természetes megoldásnak finom az illata, és mindennapos használatával a muslicák nem jönnek vissza. Ezzel a módszerrel nem pusztulnak el, ha azt szeretnéd elérni, használj hígítatlan alkoholt.

 


A Green&Safe LIFE-styles projektet az Európai Unió LIFE alapja támogatja, az Agrárminisztérium társfinanszírozza. Azonosító: ENV GIE HU000622 Green&Safe LIFE-styles

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás