Találat a #Ruházat, #Vegyi anyagok címkére
Cikkek rendezése
DIVAT, FOGYASZTÓ
Hogy készül a cipőd? – Nem csak „Made in China”
A világszerte feldolgozott marhabőr több mint 50%-át cipőgyártásra használják. Miközben a boltokban kapható cipők nagy része a fejlődő országokban készül, az értékesítésből származó bevétel nem ezt tükrözi. Cikksorozatunk 8. részében ezt a kérdést járjuk körül.
KONYHA ÉS KERT, Zöld Otthon mindenkinek
Kence keverő workshop kulisszatitkai
A TVE, Ökokuckó és a KenceLabor novemberi nyereményjátékában egy támogató tagunk, Mariann kence keverő workshopon járt, ahol három különböző kozmetikumot készített. Vajon milyen élményekkel? Ismerd meg a kence keverő tanfolyamok kulisszatitkait.
DIVAT, FOGYASZTÓ
Hogy készül a cipőd? – Mérgező króm vegyületek a lábunkon
A krómmal cserzett bőr feldolgozása során keletkezett hulladék mindössze 14%-a, a tanninnal cserzett bőrnél a hulladék 100%-a újrahasznosítható. Cikksorozatunk 6. részében a cipőiparban használt veszélyes anyagokról olvashatsz.
BOLYGÓ, DIVAT, FOGYASZTÓ
Hogy készül a cipőd? Veszélyes hulladék és szennyvíz probléma
1 tonna nyersbőrből mindössze 200-250 kg cserzett bőr marad a kikészítés során, valamint tetemes mennyiségű vegyi anyaggal szennyezett víz és hulladék. Cikksorozatunk 5. részében a bőrfeldolgozás környezeti hatásait járjuk körbe.
DIVAT, ETIKUS KERESKEDELEM, FOGYASZTÓ, KONYHA ÉS KERT
Hogy készül a cipőd? A munkásokra leselkedő veszélyek
Csak Santa Croce-ban, az olaszországi bőrfeldolgozó ipar egyik központjában a foglalkozás miatt kialakuló mozgás- és légzésszervi betegségek száma 7 év alatt majdnem elérte az ötszázat. Cikksorozatunk 4. része arra világít rá, hogy milyen árat fizetnek a munkások egy divatos cipőért.
DIVAT, ETIKUS KERESKEDELEM, FOGYASZTÓ
Hogy készül a cipőd? – Záptojás és halál szaga
Az olasz bőrfeldolgozó ipari munkások jelentős része bejelentés nélkül dolgozik. Ez maga után vonja azt is, hogy baleset, betegség vagy nyugdíjazás esetén teljesen kiszolgáltatottakká válnak. Cikksorozatunk 3. részében az előbbi kérdést járjuk körbe.
BOLYGÓ, DIVAT, FOGYASZTÓ
Hogy készül a cipőd? – A bőr ökológiai hátizsákja
Az ökológiai hátizsák vagy ismertebb nevén ökológiai lábnyom egy adott termék előállítása során felhasznált nyersanyagokat és a feldolgozási folyamat során keletkezett hulladékot foglalja magában. Cikksorozatunk 7. részében egy cipő ökolábnyomát vesszük górcső alá.
DIVAT, FOGYASZTÓ
Becsapós kuponos akciók – Ezekre figyelj!
A nagy csalódást elkerülendő az őszi kupon akciós időszakban is érdemes odafigyelni arra, hogy valóban kedvezőbb áron jutunk-e hozzá a kiválasztott termékekhez, szolgáltatásokhoz. A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság tippjei kuponos vásárlóknak.
Zöld Otthon mindenkinek
Vegyszermentes növényvédelem a lakásban
Legyengült növényeinknél előbb-utóbb megjelenhetnek a gombabetegségek, a kártevők illetve bizonyos makro- és mikroelemek hiánybetegségei. Milyen vegyszermentes praktikákkal orvosolhatjuk a felsorolt bajokat?
DIVAT, FOGYASZTÓ
Hogy készül a cipőd? – A farmtól a cipőgyárig
Egy kg nyersbőr előállításához 17.000 liter víz, 7.4 kg gabona és 41 kg takarmány szükséges. Cikksorozatunkban megmutatjuk az utat a marhatenyésztő farmtól a cipőig.