fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Hogy készül a cipőd? A munkásokra leselkedő veszélyek

| Tudatos Vásárló

Csak Santa Croce-ban, az olaszországi bőrfeldolgozó ipar egyik központjában a foglalkozás miatt kialakuló mozgás- és légzésszervi betegségek száma 7 év alatt majdnem elérte az ötszázat. Cikksorozatunk 4. része arra világít rá, hogy milyen árat fizetnek a munkások egy divatos cipőért. 

A sajnálatos balesetek mellett a cserzőüzemekben a különböző munkahelyi ártalmakkal, megbetegedésekkel is számolni kell. Az egészségre káros környezetben töltött hosszú idő miatt alakulnak ki ezek a betegségek, mivel az alkalmazottak veszélyes anyagokkal kerülnek rendszeres kapcsolatba. 1997 és 2004 között Santa Croce-ban 493 ilyen megbetegedést dokumentáltak, amelyek öt nagy csoportba oszthatók.

Legnagyobb arányban mozgásszervi rendellenességek alakulnak ki (44%). A második leggyakoribb megbetegedési forma a rák (19%). Főként az orrüreg és a húgyhólyag károsodása jellemző. 

 

Harmadik helyen áll a kontakt dermatitis (bőrgyulladás), amely az állati bőr feldolgozása során felhasznált több mint 300 különféle vegyszer miatt alakulhat ki.

 

 

A fordítás Centro Nuovo Modello di Sviluppo (CNMS) engedélyével készült. Az eredeti tanulmány: Did you know there’s a cow in your shoe?

Köszönjük a közreműködést Hegedüs Nikolettnek és Kovács Andreának!

 

 

Tetszett a cikk, szeretnél még több akciót? Nyomd meg a lenti gombot és támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!

Legyél Te is a Tudatos Vásárlók Egyesülete büszke támogatója!

A TVE éves támogatói díja 3000 forint. És ezért kapsz egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is.

Kattints ide, ha szeretnél 5-15% kedvezménnyel vásárolni a TVE által minősített helyeken.

A cikk az NKA Ismeretterjesztés és Környezetkultúra Kollégiuma 201201/00186 pályázat támogatásával készült. 
Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára