fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Hogy készül a cipőd? – A bőr ökológiai hátizsákja

| Tudatos Vásárló

Az ökológiai hátizsák vagy ismertebb nevén ökológiai lábnyom egy adott termék előállítása során felhasznált nyersanyagokat és a feldolgozási folyamat során keletkezett hulladékot foglalja magában. Cikksorozatunk 7. részében egy cipő ökolábnyomát vesszük górcső alá. 

A fenti kép egy kilogramm bőr a feldolgozásához szükséges nyersanyagot és a keletkező hulladékot mutatja, króm cserzőanyagot véve alapul.

 

A földterület legnagyobb részére (86%) az állattenyésztés miatt van szükség.

A felhasznált víz mennyisége attól függ, hol dolgozzák fel az állatbőrt. Lényegesen kevesebb vizet használnak fel azok a feldolgozó üzemek, amelyek rendelkeznek saját szennyvíztisztító berendezéssel.

Ha az ipari szennyvizet nem tisztítják, nagyjából 10.500 liter „szürke víz” keletkezik minden pár cipő előállításakor. Megfelelő hulladékkezeléssel a felhasznált víz mennyiségét 42%-kal lehet csökkenteni, így az állattenyésztés során hasznosított víz mennyisége lesz mérvadó.

A szarvasmarhák itatásához nagyjából 10.700 „zöld vízre” van szükség, valamint jelentős mennyiségű „szürke víz” is keletkezik az állati ürülék miatt.

A marhatenyésztésnek csupán egyik terméke a bőr, mégis tisztában kell lennünk ennek az iparágnak a jelentőségével és ökológiai lábnyomával is.

Az 1970-es évekig Santa Croce-ban „a dzsungel törvényei” uralkodtak. Az üzemekből származó vizet közvetlenül a természetes folyóvízbe engedték, a keletkező gázok tisztítatlanul a levegőbe jutottak, és a szerves hulladékot a helyi szeméttelepre szállították. A folyókban tömegével pusztultak el a halak, a kerület lakói pedig kénytelenek voltak a záptojásszagú levegőt belélegezni. Polgári megmozdulásra volt szükség, hogy változtassanak a helyzeten: rendeleteket helyeztek hatályba, amelyek a folyók és a levegő védelmére, környezetvédelemre, és ezáltal az emberek egészségének védelmére. A bőrfeldolgozó üzemeket kötelezték arra, hogy szűrőket szereljenek fel a gépekre és megszervezzék a hulladék szétválogatását. Napjainkban két nagy tisztító üzem dolgozik azon, hogy a szennyvizet megtisztítsa a káros anyagoktól.

 

A fordítás Centro Nuovo Modello di Sviluppo (CNMS) engedélyével készült. Az eredeti tanulmány: Did you know there’s a cow in your shoe?

Köszönjük a közreműködést Hegedüs Nikolettnek és Kovács Andreának!

 

 

Tetszett a cikk, szeretnél még több akciót? Nyomd meg a lenti gombot és támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!

   

Legyél Te is a Tudatos Vásárlók Egyesülete büszke támogatója!

A TVE éves támogatói díja 3000 forint. És ezért kapsz egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is.

 

Kattints ide, ha szeretnél 5-15% kedvezménnyel vásárolni a TVE által minősített helyeken.

A cikk az NKA Ismeretterjesztés és Környezetkultúra Kollégiuma 201201/00186 pályázat támogatásával készült. 

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Greenwashing? Erre figyelj a boltokban!

Greenwashing? Erre figyelj a boltokban!

Ne dőlj be a zöldre festési praktikáknak és a hangzatos marketing szövegeknek! Összegyűjtöttünk néhány tipikus ál-zöld állítást, amik mögött a leggyakrabban nem áll valós fenntarthatósági törekvés. Pörgesd végig, kerüld el őket Te is. Nem igazán tiszta számodra, mit tekinthetünk zöldre festésnek? Itt leírtuk, mi az a greenwashing, a zöldre festés, és mi a baj vele?, itt […]

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok