fbpx

| Tudatos Vásárló

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Hogy készül a cipőd? – A bőr ökológiai hátizsákja

Az ökológiai hátizsák vagy ismertebb nevén ökológiai lábnyom egy adott termék előállítása során felhasznált nyersanyagokat és a feldolgozási folyamat során keletkezett hulladékot foglalja magában. Cikksorozatunk 7. részében egy cipő ökolábnyomát vesszük górcső alá. 

A fenti kép egy kilogramm bőr a feldolgozásához szükséges nyersanyagot és a keletkező hulladékot mutatja, króm cserzőanyagot véve alapul.

 

A földterület legnagyobb részére (86%) az állattenyésztés miatt van szükség.

A felhasznált víz mennyisége attól függ, hol dolgozzák fel az állatbőrt. Lényegesen kevesebb vizet használnak fel azok a feldolgozó üzemek, amelyek rendelkeznek saját szennyvíztisztító berendezéssel.

Ha az ipari szennyvizet nem tisztítják, nagyjából 10.500 liter „szürke víz” keletkezik minden pár cipő előállításakor. Megfelelő hulladékkezeléssel a felhasznált víz mennyiségét 42%-kal lehet csökkenteni, így az állattenyésztés során hasznosított víz mennyisége lesz mérvadó.

A szarvasmarhák itatásához nagyjából 10.700 „zöld vízre” van szükség, valamint jelentős mennyiségű „szürke víz” is keletkezik az állati ürülék miatt.

A marhatenyésztésnek csupán egyik terméke a bőr, mégis tisztában kell lennünk ennek az iparágnak a jelentőségével és ökológiai lábnyomával is.

Az 1970-es évekig Santa Croce-ban „a dzsungel törvényei” uralkodtak. Az üzemekből származó vizet közvetlenül a természetes folyóvízbe engedték, a keletkező gázok tisztítatlanul a levegőbe jutottak, és a szerves hulladékot a helyi szeméttelepre szállították. A folyókban tömegével pusztultak el a halak, a kerület lakói pedig kénytelenek voltak a záptojásszagú levegőt belélegezni. Polgári megmozdulásra volt szükség, hogy változtassanak a helyzeten: rendeleteket helyeztek hatályba, amelyek a folyók és a levegő védelmére, környezetvédelemre, és ezáltal az emberek egészségének védelmére. A bőrfeldolgozó üzemeket kötelezték arra, hogy szűrőket szereljenek fel a gépekre és megszervezzék a hulladék szétválogatását. Napjainkban két nagy tisztító üzem dolgozik azon, hogy a szennyvizet megtisztítsa a káros anyagoktól.

 

A fordítás Centro Nuovo Modello di Sviluppo (CNMS) engedélyével készült. Az eredeti tanulmány: Did you know there’s a cow in your shoe?

Köszönjük a közreműködést Hegedüs Nikolettnek és Kovács Andreának!

 

 

Tetszett a cikk, szeretnél még több akciót? Nyomd meg a lenti gombot és támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!

   

Legyél Te is a Tudatos Vásárlók Egyesülete büszke támogatója!

A TVE éves támogatói díja 3000 forint. És ezért kapsz egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is.

 

Kattints ide, ha szeretnél 5-15% kedvezménnyel vásárolni a TVE által minősített helyeken.

A cikk az NKA Ismeretterjesztés és Környezetkultúra Kollégiuma 201201/00186 pályázat támogatásával készült. 

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás