Találat a #Ép test, #Kereskedelem, Fair Trade címkére
Cikkek rendezése
ETIKUS KERESKEDELEM, FOGYASZTÓ
Tévhitek a méltányos kereskedelemről
A méltányos kereskedelem az átláthatóságot hirdeti, mégis sok homályos és valótlan tévhit kapcsolódik hozzá. Most ezeket tisztázzuk.
ETIKUS KERESKEDELEM, FOGYASZTÓ
A Fairtrade magasan üti a Rainforest Alliance-t
Miközben folyamatosan nő a méltányos kereskedelemből származó termékek száma, a fogyasztók, civil szervezetek részéről is egyre nagyobb az igény, hogy rálátást kapjanak arra, ezek a tanusítványok valóban mennyire javítják a dolgozók munkakörülményeit, jogbiztonságát. Egy hiánypótló tanulmányt mutatunk be.
DIVAT, ETIKUS KERESKEDELEM, FOGYASZTÓ
Hogy készül a cipőd? – Záptojás és halál szaga
Az olasz bőrfeldolgozó ipari munkások jelentős része bejelentés nélkül dolgozik. Ez maga után vonja azt is, hogy baleset, betegség vagy nyugdíjazás esetén teljesen kiszolgáltatottakká válnak. Cikksorozatunk 3. részében az előbbi kérdést járjuk körbe.
ETIKUS KERESKEDELEM, FOGYASZTÓ
A Fairtrade prémium javít a banánmunkások helyzetén
A fairtrade banánültetvényeken dolgozók nem a bér, hanem leginkább a prémium nyújtotta természetbeni juttatások és a jobb szakszervezeti képviselet miatt vannak előnyösebb helyzetben a nem fairtrade munkásokkal szemben.
BOLYGÓ, DIVAT, FOGYASZTÓ
Hogy készül a cipőd? – A bőr ökológiai hátizsákja
Az ökológiai hátizsák vagy ismertebb nevén ökológiai lábnyom egy adott termék előállítása során felhasznált nyersanyagokat és a feldolgozási folyamat során keletkezett hulladékot foglalja magában. Cikksorozatunk 7. részében egy cipő ökolábnyomát vesszük górcső alá.
ETIKUS KERESKEDELEM, FOGYASZTÓ, KONYHA ÉS KERT
Hogy készül a cipőd? Legelők az erdők helyén
Brazíliai esőerdők helyén létesített legelők, kizsákmányolt szenegáli vendégmunkások a délolasz üzemekben – csak néhány a cipőiparhoz köthető megdöbbentő tényekből. Cikksorozatunk 2. részében az amazonasi esőerdők helyére és a délolasz cserzőüzemekbe kalauzoljuk el az olvasót.
ETIKUS KERESKEDELEM, FOGYASZTÓ, KONYHA ÉS KERT
Szupermarketekben nyomoztunk
A Tudatos Vásárlók Egyesülete 2016 júniusában közösségi szupermarket nyomozást tartott támogató tagjaival és önkénteseivel. Annak akartunk utána járni, hogy a magyarországi nagy szupermarketláncokban mennyire érhetők el a fenntartható termékek, különös tekintettel a Fairtrade termékekre.
DIVAT, FOGYASZTÓ
Hogy készül a cipőd? – A farmtól a cipőgyárig
Egy kg nyersbőr előállításához 17.000 liter víz, 7.4 kg gabona és 41 kg takarmány szükséges. Cikksorozatunkban megmutatjuk az utat a marhatenyésztő farmtól a cipőig.
ETIKUS KERESKEDELEM, FOGYASZTÓ
Nyári fair trade séf lett
Nyári fair trade séf felhívásunk győztese régi, kedves olvasónk Gellért Zita lett, aki egy sütést nem igénylő édességgel rukkolt elő. Így magával is fair volt, hiszen a hőségben nem kellett olvadoznia a sütő mellett. Köszönjük, hogy a méltányos kereskedelmet támogatjátok!
DIVAT, ETIKUS KERESKEDELEM, FOGYASZTÓ
Hogy készül a cipőd? – Ki mit tehet az etikusabb cipőért
Korábbi cikkeinkben körbejártuk a cipőgyártás okozta súlyos környezeti és társadalmi problémákat. Ezek után joggal merül fel a kérdés, hogy mit lehet tenni, hogy javuljon a helyzet. Cikksorozatunk 10. és egyben utolsó részében erre adunk tippeket döntéshozóknak, gyártóknak és a tudatos vásárlóknak.