fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Hogy készül a cipőd? Legelők az erdők helyén

| Tudatos Vásárló

Brazíliai esőerdők helyén létesített legelők, kizsákmányolt szenegáli vendégmunkások a délolasz üzemekben – csak néhány a cipőiparhoz köthető megdöbbentő tényekből. Cikksorozatunk 2. részében az amazonasi esőerdők helyére és a délolasz cserzőüzemekbe kalauzoljuk el az olvasót. 

A Brazíliában kivágott esőerdők területének csupán 4,9%-át fordítják mezőgazdasági célokra. 21% kihasználatlanul arra várakozik, hogy eldöntsék, milyen célra fogják hasznosítani, és 62,2%-ot legelőként használnak. Így Földünk legnagyobb esőerdője azért van eltűnőben, hogy állatokat tenyészthessünk a területén.

A francia Envol Vert Egyesület becslése szerint a hús- és bőripari szarvasmarhatenyésztés miatt vágják ki Amazónia esőerdőinek 65%-át.

Az erdők jelentősége megkérdőjelezhetetlen, nem csak a szén-dioxid elnyelő hatásuk miatt. A legelők hatalmas mértékű elterjedése ugyanis nem csak a nélkülözhetetlen erdőterületekről foszt meg minket, de az üvegházhatású gázok termelését is növeli.

Az ENSZ Élelmiszeripari és Mezőgazdasági Szervezete a FAO szerint az állattenyésztés felelős a világszerte termelődő üvegházhatású gázok 14,5%-ért. Ezek a számítások viszont csupán az állati ürülékből származó gázokat veszik figyelembe. Ha az állati takarmánynak szánt gabonatermesztést is hozzávennénk, ez a szám megduplázódna.

 

Brazília, a bőrművesek paradicsoma

Brazília a második helyen áll a nyersbőr előállításában, viszont ezt nagyrészt előkészítve, cserzett bőrként adják el  – ez utóbbi szempontból harmadik helyen szerepel az eladási világranglistán. Brazília mind a nyers, mind a kész bőr vezető exportőre: főként Kínába, az Egyesült Államokba és Olaszországba exportál.  A helyi bőrfeldolgozó ipar elsődlegesen Sao Pauloban és Rio Grande do Sulban virágzik.


A Mastrotto család története
Az olasz bőrfeldolgozó ipar egyik legnevesebb szereplője a Mastrotto család. Az alapító, Arciso, már 1958 óta az Arzignanoban található cserzőüzem tulajdonosa.
Később a három fivér felosztotta az üzletet egymás között, így két különálló bőrfeldolgozó nagyhatalmat hoztak létre: a Rino Mastrotto Group SpA-t  és a Gruppo Mastrotto SpA-t.
A Greenpeace adatai szerint mindkét cégcsoport elsősorban kiirtott erdők helyén létesített farmokról szerzi be az alapanyagként használt nyersbőrt.

A Rino Mastrotto Group számokban:
·         471 alkalmazott Olaszországban
·         2013-as forgalom: 280 millió euro
·         Termelési egységek: Olaszország, Brazília, Vietnám
A Gruppo Mastrotto számokban
·         2000 alkalmazott világszerte
·         2013-as forgalom: 450 millió euro
·         Termelési egységek: Olaszország, Brazília, Indonézia, Horvátország, Tunézia

Olaszország, a luxus minőségű bőr feldolgozásána

Az olasz bőrfeldolgozó ipar össztermelése 2013-ban 5,25 milliárd euró volt. 

 

Három körzetben foglalkoznak kiemelten a bőrfeldolgozással, amelyek együttesen az olasz bőrtermelés 88,6%-át adják: Arzignano Veneto régióban, Santa Croce Toscanában és Solofra Campania régióban.

A szektorban mintegy 23.000 fő dolgozik, ezen felül még több ezer alkalmi munkavállaló is. Az alkalmazottak nagy része (46%) Arzignanóban dolgozik, 35,5%-a Santa Croce-ban, 15%-a pedig Solofrában.

 

Alkalmi munkások Santa Croce-ban

A santa croce-i bőrfeldolgozó szektor az Arno folyó két partján terül el, félúton Pisa és Firenze között. Összesen 240 cserzőüzem található a kerületben, nagy részük kisvállalkozás. Néhány helyen a feldolgozás összes fázisát végzik, de ez a ritkább eset. A legtöbben kizárólag a cserzés munkafázisra rendezkedtek be. Ezen felül több mint 500 alvállalkozás van még ebben a körzetben, akik speciális feldolgozási folyamatokért felelősek: ezeken a helyeken nagyon ritka az ellenőrzés, és itt foglalkoztatnak legnagyobb arányban alkalmi munkásokat.

Állandó alkalmazottak a bőrfeldolgozó körzetben:

·         84% olasz és európai uniós állampolgár

·         16% nem európai állampolgárAlkalmi munkavállalók nemzetiség szerint 2014-ben a bőrfeldolgozó körzet:

·         53% nem európai uniós állampolgár

·         46% olasz állampolgár

·         1% európai uniós polgár

A körzetben 2014-ben összesen 12.700 főt foglalkoztattak. Közülük 9.247 (72%) közvetlenül a vállalat alkalmazásában állt, 3.451-en (28%) pedig ügynökségen keresztül felvett alkalmi munkavállaló. Ezek az ügynökségek olyan közvetítő szervezetek, amelyek meghatározott időszakokra küldenek alkalmazottakat a vállalatoknak. Olaszországban az alkalmi munkavállalás 1999 és 2003 között jelent meg.
 

A bevándorlók végzik a legalantasabb munkát

A bőrfeldolgozó ipar rendkívül sok bevándorlót foglalkoztat, főként a munka nehézsége és kellemetlensége miatt. Santa Croce-ban elsőként az előcserzési munkafolyamatok elvégzésére foglalkoztatják a bevándorlókat. Ők végzik a bőr megtisztítását a hústól és zsírtól és a vágást is – ezek során a nehéz, szennyezett bőrrel kell dolgozniuk. Olyan munka ez, ami egyáltalán nem vonzó az olaszok számára.

Korábban a legnehezebb feladatokat a dél-olasz munkások végezték, de közülük sokan saját vállalkozásba kezdtek, alvállalkozók lettek, és munkájukat szenegáliak vették át. A szenegáli munkások hajlandóak túlórázni, szombaton is dolgoznak, és nem panaszkodnak, ugyanis a kizsákmányolás és zsarolás mindennapos a köreikben. Így nem is csoda, hogy a munkáltatók szívesen foglalkoztatják őket.

 

Sylla története: az alkalmi munka kötöttségei

Sylla 1979-ben született Szenegálban. 2005 szeptembere óta dolgozik bőrhasítóként ugyanannál a cégnél, de soha nem kapott még állandó megbízást. Általában egy hónap vagy öt nap a leghosszabb időtartam, ameddig alkalmazzák. A cégvezető úgy nevezi őt: az én emberem. Elvárja, hogy kizárólag neki dolgozzon. Az alkalmi munkavállalókat közvetítő ügynökség a tulajdonost támogatja: valahányszor Syllanak lejár a megbízása, kizárólag akkor keresik őt újra, ha az adott cégnek van szüksége munkásra – soha nem keresnek neki állást másik vállalatnál. Így teszik a közvetítő ügynökségek a munkásokat a vállalatok kizárólagos tulajdonaivá, holott éppen a rugalmasság volna a legfőbb erősségük.

 

A fordítás Centro Nuovo Modello di Sviluppo (CNMS) engedélyével készült. Az eredeti tanulmány: Did you know there’s a cow in your shoe?

Köszönjük a közreműködést Hegedüs Nikolettnek és Kovács Andreának!

 

Tetszett a cikk, szeretnél még több akciót? Nyomd meg a lenti gombot és támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!

Legyél Te is a Tudatos Vásárlók Egyesülete büszke támogatója!

A TVE éves támogatói díja 3000 forint. És ezért kapsz egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is.

Kattints ide, ha szeretnél 5-15% kedvezménnyel vásárolni a TVE által minősített helyeken.

A cikk az NKA Ismeretterjesztés és Környezetkultúra Kollégiuma 201201/00186 pályázat támogatásával készült. 
Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Greenwashing? Erre figyelj a boltokban!

Greenwashing? Erre figyelj a boltokban!

Ne dőlj be a zöldre festési praktikáknak és a hangzatos marketing szövegeknek! Összegyűjtöttünk néhány tipikus ál-zöld állítást, amik mögött a leggyakrabban nem áll valós fenntarthatósági törekvés. Pörgesd végig, kerüld el őket Te is. Nem igazán tiszta számodra, mit tekinthetünk zöldre festésnek? Itt leírtuk, mi az a greenwashing, a zöldre festés, és mi a baj vele?, itt […]

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok