Könyvajánló

Az anyagiasság súlyos ára

Szerző: 
Tim Kasser
Kiadó: 
Ursus Libris
Kiadás éve: 
2005
A kiadó Emberközpontú pszichológia című sorozatának legújabb kötete időszerű, a tudomány oldaláról mégis szokatlan témát feszeget: vajon boldoggá teszi-e korunk emberét az anyagias, fogyasztói életszemlélet? Tim Kasser tudományos alapú pszichológiai vizsgálatok alapján ad nemleges választ erre a kérdésre, és kimutatja, hogy éppen ellenkező a helyzet: csak a humánus, emberiességen alapuló értékek jelölhetik ki a tartós megelégedettség útját.

Tim Kasser fiatal amerikai pszichológus, 1995 óta az amerikai Knox College tanára és kutatója. E fontos könyvében hihetetlen mennyiségű kutatást tekint át, melyek azt emelik ki, ami legtöbbünk intuíciójának némileg ellentmond: hiába keresnek többet az emberek, és hiába növekednek az anyagi javaik, nem válnak elégedettebbé az életükkel, és nem lesznek ezektől lelkileg egészségesebbek. A vizsgálatok egyértelműen kimutatják: ha az emberek már a szegénységi küszöb felett élnek, a gazdagságuk növekedése vagy csak kicsit, vagy egyáltalán nem befolyásolja a boldogságérzetüket vagy a jóllétüket. De vajon miért van az, hogy az emberek még akkor is ragaszkodnak az anyagi javakhoz és státusszimbólumokhoz mint lelki táplálékokhoz, amikor már számukra is nyilvánvalóvá válik, hogy ezekből nem lehet lelkileg épülni?

„Kasser könyve szelíden és mégis nagyon határozottan vezet el bennünket ahhoz a felismeréshez, hogy az anyagelvű célok – ha önmagukért valók – kivehetik a kezünkből a személyes sorsunk – sőt, közös emberi sorsunk – felelős irányítását. A saját érdekünk, hogy mindezt a saját életünkre vonatkozóan mi is átgondoljuk.” (Részlet a sorozatszerkesztő utószavából)

„Végre a pszichológusok is kezdik felismerni, hogy azok az emberek, akik túl sokat áldoznak az életükből anyagias célokat elérésére és anyagi erőforrások felhasználására, valószínűleg kevésbé boldog és kevésbé elégedett életet élnek, mint azok, akik másokra, a társadalom jóllétére és egyéb értékorientált célokra fordítják az energiáikat. Az elmúlt évtizedben Tim Kasser mindenki másnál pontosabban rögzítette ennek a jelenségnek a tényanyagát és az okait.” (Részlet Csíkszentmihályi Mihály előszavából)

Sorozatcím: Emberközpontú pszichológia
Az előszót a magyar kiadáshoz Csíkszentmihályi Mihály, a Flow: Az áramlat című nagy sikerű könyv szerzője írta
Oldalszám: 
352
Ár: 
2850
ISBN: 
96386634
  • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
    a fogyasztók érdekében