Találat a #élelmiszer önrendelkezés, #tájfajta növények, #Zöldség-gyümölcs címkére
Cikkek rendezése
KONYHA ÉS KERT
Helyi gazdákra épít az egyik legismertebb hazai étterem
A jó étterem a jó alapanyagoknál kezdődik, ezt vallja a balatonszemesi Kistücsök tulajdonosa és séfje. Elzarándokoltunk Szemesre, hogy a saját szemünkkel lássuk, mit csinál a helyi gazdák termékeiből az étterem világhíres konyhája. Megismerkedtünk azzal a gazdával is, aki nélkül nem lenne bab a Kistücsökben.
KONYHA ÉS KERT
Ilyen az eper
Honnan ered a neve, és eleve: eper vagy szamóca? És ha az eper földi, akkor viszont mi az az eperfa? Hol terem itthon, mennyire szennyezett? Milyen az idei termés? Ismerd meg a legkedveltebb nyár eleji gyümölcsöt 10 lépésben!
KONYHA ÉS KERT
Teszt: földieper
A Tudatos Vásárlók Egyesülete 22 különböző a hazai kereskedelmi láncokban árult földieper növényvédőszermaradék-tartalmát vizsgálta meg. A teszt eredményei azt mutatják, hogy érdemes kivárni a szezont, és inkább piacon vásárolni, ugyanis a bolti eprekben többször annyi vegyszer is lehet mint a piaciban. A divany.hu csapata mindeközben íztesztnek vetette alá az epreket, hogy megtudjuk melyik finomabb.
KONYHA ÉS KERT
E-számok: teszteld a tudásod!
Van, aki elszörnyedve pásztázza végig a termékeken lévő adalék-listát. Mások rá se hederítenek, hiszen úgy érzik, semmi bajuk tőle. Akármelyik táborba tartozunk két dolog biztos: 1. az E-számok átláthatatlanul sokan vannak, 2. nehezen kerülhetjük el őket. Teszteld tudásod, hátha így jobban átlátod majd, mitől érdemes óvakodni és mitől nem kell tartanod.
KÖZÖSSÉGI MEZŐGAZDÁLKODÁS
Zöld Almárium – a gondoskodás íze
A Zöld Almárium közösségi gazdasága a zöldségkosarak mellett rendszeresen szállít fürjtojást és feldolgozott termékeket a tagoknak, és szárnyas- vagy sertéstagságra is elő lehet náluk fizetni. Klári és Björn 2012-ben kezdett gazdálkodni, tavaly már 20 családot láttak el.
KONYHA ÉS KERT
7 dolog a paradicsomról
Nemsokára faljuk majd nyersen, salátában vagy csak úgy, magában, addig leginkább szószként vagy aszalva. Már nincs messze, hogy beleharapj az idei első pirosló lédús paradicsomba, addig pedig olvass néhány érdekességet az aztékok aranyalmájáról! Ha pedig sajátot szeretnél, már kezdheted is a magok beszerzését.
KÖZÖSSÉGI MEZŐGAZDÁLKODÁS
A legkisebb közösségi gazdaság Magyarországon – B10 Művek
A B10 Művek az egyik legújabb hazai közösségi gazdaság. A fiatal pár, Végh Árpád és Gyugos Mónika a budapesti nyüzsgést hátrahagyva vágott bele a biogazdálkodásba, és kezdett új életet a lovasberényi Szőlőhegy lankáin.
ETIKUS KERESKEDELEM, FOGYASZTÓ, KONYHA ÉS KERT
3 alapanyag – 10 okosság
- #Étel-ital
- #Helyi élelmiszer
- #Hús, vegetáriánus
- #Kereskedelem, Fair Trade
- #Szupermarket, piac, kisbolt
- #Zöldség-gyümölcs
Melyik a legjobb liszt? És melyik mire való? Melyek a legjobb pesti pékségek? Hol terem a magyar rizs? Találtunk-e szennyeződést a boltokban kapható rizsekben? Most tíz pontban tesztelheted, mi maradt meg és mi maradt ki abból, amit a lisztről, rizsről és a hüvelyesekről a Tudatos Vásárlón olvashattál.
KONYHA ÉS KERT
Rizs-kisokos
Vad, hosszú szemű, barna, fekete, előfőzött, Basmati, Jázmin, Arborio. Mitől fényezett a fényezett? Mitől barna a barna? Mi van az A-ban és mi a B-ben? A világ egyik legfontosabb gabonájáról, a rizsről és magyarországi termesztéséről beszélgettünk a legnagyobb hazai termelővel. Mert van olyan, hogy hazai rizs, ráadásul bio minőségben is.
ETIKUS KERESKEDELEM, FOGYASZTÓ, KONYHA ÉS KERT
Felejtsd el a szuperkaját!
- #betegség
- #Egészség
- #életmód
- #Étel-ital
- #Fogyasztás
- #fogyasztás pszichológiája
- #gyógyulás
- #Helyi élelmiszer
- #Zöldség-gyümölcs
Miért hisszük el boldogan, hogy egy egzotikus bogyó, azték mag vagy ázsiai gyökér fog megmenteni a betegségektől? Miért jó, és miért baj, hogy manapság a pacal vagy a karalábé helyett épp az avokádó, a chia vagy a quinoa a trendi?