fbpx

| Tudatos Vásárló

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Nyomás alatt a Lidl

Európai fogyasztók eddig 75 ezer levelet küldtek, most pedig facebook-üzenetekkel és nyílt levelekkel bombázzák a német szupermarket-óriás vezetőjét. Ezzel emlékeztetik arra, hatalmas a felelőssége abban, milyen munkakörülmények vannak dél-amerikai beszállítói ültetvényein.

A jótékonysági szervezeteket tömörítő Oxfam német csoportja azután vette blokád alá a szupermarket-óriás vezetését, hogy 2016-ban munkatársai a Lidl-beszállító társaságok Costa Rica-i és ecuadori banán- és ananász-ültetvényein járva gyűjtöttek információkat a banánszedők munkakörülményeiről.

Méltányos gyümölcsöt! egy európai központú nemzetközi együttműködés. A 19 tagország mellett részt vesznek benne a termelő országokat képviselő szervezetek Kamerunból, Kolumbiából, Ecuadorból és a Szélfelőli-szigetekről. A kampány magyarországi partnere a Tudatos Vásárlók Egyesülete.

Azt tapasztalták, hogy a munkások fizetése rendkívül alacsony, miközben az egészségükre veszélyes permetezésnek vannak kitéve, szakszervezetnek, érdekképviseletnek pedig nyoma sincs, az emberek kiszolgáltatottak, nem mernek szót emelni a jobb körülményekért.

Németországban négy szupermarket-lánc kezében van az élelmiszer-kiskereskedelem 85 %-a, ezért hatalmas a felelősségük és egyben a lehetőségük abban, milyen munkaviszonyokat követelnek meg gyümölcstermesztő partnereiktől.

Méltányos gyümölcsöt! (Make Fruit Fair!) nemzetközi európai kampány keretében eddig több mint 75 ezren  – köztük magyarországi fogyasztók – írtak levelet a Lidl vezérigazgatójának, tegyen hatékony lépéseket, hogy banán-beszállítói tisztes bért, egészségügyi védelmet és szakszervezeti képviselet biztosítsanak banánültetvényeiken.

A nyomásnak köszönhetően valamelyest javult a helyzet, ami a fizetéseket és a szabályos foglalkoztatottságot illeti. A Lidl első számú ananász-beszállítója, a Costa Rica-i Finca Once ananászültetvény dolgozóinak nagy része ma már megkapja az elvárható minimálbért és a túlóradíjakat. Igaz ez arra a viszonylag kevés munkásra is, akik alvállalkozói szerződéssel dolgoznak.

 

Még nem fenékig tejfel

Az érdekképviselet szabadsága azonban továbbra is korlátozott, a szakszervezetről hallani sem akarnak, és a dolgozók elmondásaival ellentétben határozottan tagadják, hogy a munkásokat rendszeresen éri vegyszeres permetezés. Hasonló a helyzet az ecuadori Matías vállalatnál, a Lidl banán-beszállítójánál.

Lidl, rajtad tartjuk a szemünket! – üzeni a német szupermarket-óriásnak az Oxfam Deutschland. A szervezet folytatja a nyomásgyakorlást: arra kéri támogatóit, hogy a Lidl facebook-oldalán, továbbá internetes oldalukon található nyílt levél elküldésével bíztassák tovább a cég vezetését az etikus működésre.

Kép: oxfam.de/ASTAC


Tetszett a cikk? Szívesen olvasnál még a témában?

Támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!


    Ezt a projektet az Európai Unió finanszírozza.

 

      

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás