fbpx

| Bejczy Sándor

Teszt: energiafogyasztás-mérő eszközök

Elektromos háztartási berendezéseink ésszerű használatával sok energiát megtakaríthatunk. Ehhez nem árt tudni, mennyit is fogyasztanak a készülékek. Elektromos fogyasztásmérőket teszteltünk, és itt is bebizonyosodott, hogy a kevesebb néha több. 

Nagyon fontos megjegyezni, hogy a készülékek nem befolyásolják háztartásunk energiafogyasztását, viszont arra alkalmasak, hogy a mért adatok alapján átgondoljuk az otthon használt elektromos eszközök használatát.

Ha mosni kell, úgyis mosunk, ha főzni kell, főzni fogunk, és ha lemerült a telefonunk, úgyis feltöltjük. Viszont ha egyenként szembesülünk az otthonunkat ellepő elektromos eszközök fogyasztásával, jobban odafigyelünk, hogyan is használjuk azokat: csak akkor csatlakozzanak, ha szükséges, akkor legyenek bekapcsolva, ha kell, és optimálisan terheljük őket.

Energiafogyasztás- és költségmérőkért szaladtunk, és mindjárt 8-at vettünk, hogy eldönthessük, hogyan működnek, mit tudnak, melyiket ajánljuk megvásárlásra, kölcsönzésre.

Összességében mindegyik általunk vizsgált készülék megfelel a célnak, tehát még a legrosszabb helyen végzett készülék se jelent túl nagy melléfogást.

Tesztünkben a legolcsóbb SilverCrest lett a legjobb, ráadásul a jellemző 1 év helyett 3 év garancia jár hozzá, és a legdrágább REV kapta a legkevesebb pontot, leginkább a kijelzőn lévő adatok rossz olvashatósága miatt veszített sok pontot.

 

A legszívesebben mégis az egyszerű, könnyen kezelhető Home és Go Green készülékeket ajánlanánk. Ezek tesztünkben a második és a harmadik helyen végeztek, mert hiába kaptak maximális pontot a legtöbb szempontnál, a használati útmutató hiányosságai miatt több pontot is kénytelenek voltunk levonni.

 

Márka, típus

             SilverCrest

EM 240-A DE

HOME

EM01*

Go Green

sm00701GO*

Mentavill

MV-6907D

HQ

EL-EPM02HQ

Voltcraft

Energy Check3000

EMOS

FHT 9999

REV

9162

Összpontszám

8,6

8,45

8,05

7,9

7,7

7,7

7,5

7,25

Terhelhetőség

10

10

10

5

8,5

5

7

7

Mérési, jelzési lehetőségek

8

7,5

7,5

8

7

8

9

8

Kijelző, leolvashatóság, adatrészletek

9,25

9

9

8,75

7

8,75

7

6,25

Üzemeltetés, használat, kezelés

5,75

8

8

9

9

8

8

6,75

Magyar nyelvű dokumentáció

10

7,75

5,75

8,75

7

8,75

6,5

8,25

 

A részletes táblázat az árakkal, a pontozási magyarázattal, egyéb részletekkel letölthető itt.

 

——–A készülékek értékelése——–

A fogyasztásmérő kiválasztásának egyik szempontja annak terhelhetősége. Minél szélesebb méréshatárok között képes mérni az elektromos háztartási eszközökön átfolyó áramot, annál bővebb azoknak az eszközöknek a listája, amelyek fogyasztásáról és annak költségeiről információt nyerhetünk.

A lakásokban kiépített áramkörök általában 10 A-es, ahol nagyobb terhelésre lehet számítani, 16 A-es biztosítékkal vannak védve. Ebből adódik, hogy normális állapotban a hálózatra csatlakozó legtöbb fogyasztón 10 A-nél kevesebb áram folyik. A nagyobb áramigényű, általában fűtőbetétes eszközökön (sütő, kerámia főzőlap, mosógép) ugyan nem folyik 16 A, de a mérőeszköz biztonsága érdekében jobb, ha magasabb a felső határ.

A vizsgált készülékek közül a HOME, a Go Green (kettőjük között a külsejükben és a működésben nem találtunk különbséget) és a SilverCrest már az 1 A alatti áram folyását is érzékeli, a felső határ pedig a 16 A

 

A fogyasztásmérők kijelzik:

  • a csatlakoztatott fogyasztó pillanatnyi terhelését (W) (egy izzó a bekapcsolásától kezdve azonos terhelést jelent, míg egy mosógép a mosásciklusban melegít, szivattyúz, lassabban-gyorsabban forgatja a tárcsát, vagyis változik a terhelése),
  • a méréstől kezdve a fogyasztást (kWh), és
  • a beállított tarifa alapján a fogyasztás költségét (összeg/mért idő).

 

Többségük ennél több információt is nyújt, de kérdés, hogy mit kezdünk vele, segítenek-e ezek az átgondoltabb villamosenergia-fogyasztásban?

A költségekről kapunk gyors információt a Mentavill, Voltcraft és az EMOS készüléktől. A pillanatnyi teljesítményből egyórányi feltételezett fogyasztást kalkulálva a beállított tarifa alapján kijelzi, mennyit fizetünk óránként, ha be van kapcsolva a készülék. Ezt az adatot kezeljük óvatosan, hiszen csak állandó terhelést jelentő fogyasztó mérésénél kapunk használható eredményt, akkor viszont gyorsan.

A többi mérőeszköztől a hálózatról is kapunk információt. A pillanatnyi feszültséget (V), a frekvenciát (Hz) tudhatjuk meg. A kijelzett áramerősség (A) a terhelés függvénye.

A SilverCrest, a HQ és a REV ezen felül a fogyasztó teljesítménytényezőjét (cos φ) mutatja. Ennek ismeretében (0–1 közé eső érték, ideális esetben 1) elmerülhetünk a meddő, hasznos és látszólagos teljesítmény-háromszög rejtelmeiben. Aki a villamos jellemzők felől is érdeklődik, érdemes erre a célra kialakított műszert beszerezni. Tesztünkben viszont abból indultunk ki, hogy a vásárlók zöme nem igazán tud mihez kezdeni ezekkel az információkkal, ezért az értékelésnél a kevesebb adatot tekintjük többnek.

A HOME és a Go Green egy beállítható tarifájával szemben a többi készüléken 2 tarifa is beállítható, hozzájuk rendelhető időpont is, hogy a nap 24 órájában mikortól váltsák egymást. Többségüknél még a napok között is különbséget lehet tenni. Az egytarifás konstrukciót többre értékeltük, mert jobban kezelhetők az adatok.

A mérés a pontos idő és a tarifa beállítását követően, a fogyasztó csatlakoztatása után kezdődhet. Az előző mérés értékeinek törlése után, vagy a Mentavillnél és a VoltCraftnál a stopper elindításával (megállítható a mérés) az időmérés megkezdődik, és ezzel egy időben az árkalkuláció is elkezdődik, bár kezdetben ennek semmi látható jele.

A Mentavill, SilverCrest, VoltCraft, REV és az EMOS külön képes mérni azt az időt – ON TIME –, amikor a fogyasztó a mérés ideje alatt terhelést is jelent, vagyis be van kapcsolva.

A SilverCrest, HQ, EMOS és a REV általunk meghatározott szintű terhelés túllépése után jelez. Ezzel is villamos fogyasztóink „lelkületét” ismerhetjük meg mélyebben.

A mért digitális adatokat és a hozzájuk tartozó mértékegységeket, megjegyzéseket LCD-kijelzőn olvashatjuk le. Figyelembe véve, hogy a mérés helye – a dugalj/konnektor – nem feltétlenül esik jól látható, jól megvilágított helyre, nagy jelentősége van a számok és betűk megjelenítésének.

Nem jó, ha a mért értékek ugyan olvashatók, viszont a tizedesvessző helyének felismerése vagy szöveges megjegyzések nagyítóval értelmezhetőek.

A HOME és a Go Green kijelzőivel voltunk a legelégedettebbek. Az EMOS, HQ és a REV kijelzőjén lehetett legnehezebben értelmezni a leolvasott értékeket.

A készülékek képesek tárolni a beállított és mért adatokat is. Mindegyikben van önálló táp. A cserélhető elem ellenében az akkumulátorral kínált modelleket értékeltük többre.

Van, amelyik függőlegesen, van, amelyik vízszintesen helyezkedik el. Ha több aljzat van egymás mellett, a helykihasználás szempontjából a függőlegesen elhelyezkedő modellekkel járunk jobban.

A fogyasztásmérőkön 3-4 nyomógombbal lehet a mért értékek között mozogni, a beállításokat megtenni. Néhányon külön gomb van a mért értékek törlésére.

A készülékek kezelése jelentősen összefügg a magyar nyelvű dokumentáció minőségével. A részletes leírás ugyanúgy fontos, mint a szöveges tartalom megfogalmazása, jól érthető fordításban, vagy a betűméretek.

Nem mindegyik sikerült jól. Miután elektromos készülékekről van szó, fontosnak tartjuk, hogy a biztonságos használatról is essen szó az útmutatóban.

A Go Greenhez nem kaptunk magyar nyelvű dokumentációt, csak utólagos kérésre (az viszont világos, érthető volt), de a biztonságról abban sem esett egyetlen szó sem. A legjobban dokumentált modell a SilverCrest, kitűnő ábrákkal, 35 oldalon tárgyalja a termékével kapcsolatos tudnivalókat.

 

——–Árak, tarifák———

Az áramszolgáltatók jellemzően két árszabáson kínálják a villamos áramot.

Az egy zónaidős (A1) árszabás a nap 24 órájában azonos áron kínálja az áramot, éves viszonylatban 1320 kWh elfogyasztott energiát kedvezményesen, afelett normál áron.

A vezérelt (B), „éjszakai” áramot a nap 24 órájából a hálózat terhelésétől függően csak egy meghatározott ideig (8 vagy 12 óra), szakaszosan nyújtja a szolgáltató. A csatlakoztatott fogyasztónak állandó a kapcsolata a villamoshálózathoz, így annak mérése sem lehetséges a tesztelt készülékekkel.

Az ELMŰ és az ÉMÁSZ szolgáltatási területén találkozhatunk a két zónaidős (A2) árszabással. Csúcsidőben és völgyidőben eltérő tarifa szerint számolják el a felhasznált áram díját, de keveseknek éri meg a zöld tarifánál is drágább nappali (06–22 h, télen 07–23 h) tarifa, még ha éjszaka az áram jóval olcsóbb is. Éjjel ugyanis a felhasználók többsége hagyományosan jóval kevesebbet főz, vasal, mos és így tovább. Nappal viszont annál inkább…

 

Milyen árat állítsunk be?

A vizsgált mérőkészülékek – szemben a villanyórákkal – a hálózati terhelésnek csak egy-egy részét képesek egy időben megmérni.

A mért időszak, ebben az időben a terhelés alakulása – ami pl. egy izzóhoz képest a mosógépnél vagy a hűtőszekrénynél nem egyenletes – és az általunk meghatározott tarifa alapján jutunk el a fogyasztott áram költségéhez.

Ahhoz, hogy forintban kifejezhető legyen a fogyasztás, a készüléken be kell állítani 1 kWh-nyi áramfogyasztás árát. A szolgáltatók árai, bár eltérnek, 50 forint közelében vannak. A beállításnál egyszerűbb ezzel az értékkel számolni. Úgysem könnyű a két tarifával kalkuláló díjszámolást „modellezni”, vagy a helyi értékekkel, fillérekkel bajlódni.

Tudnunk kell, hogy a készülékek nem hitelesek, tehát még ha nagyon pontosan is mérnek, az eredmény nem vethető össze a villanyórán mértekkel. Ne is ez legyen a cél, hanem hogy megismerjük napi villamosenergia-fogyasztásunk részleteit.

 

Meddig tart egy mérés?

Egy-egy mérést érdemes lehetőség szerint egy teljes működési cikluson át (mosás, kenyérpirítás, vasalás) vagy 24 óráig (hűtő, fagyasztó, állandóan a csatlakoztatott hálózati adapterek) figyelni.

Az egyébként nem időhöz kötötten használt (pl. számítógép, tv a hozzá tartozó kiegészítőkkel) eszközök vizsgálatánál is törekedjünk több órán át tartó mérést végezni.

Te használsz ilyesmi készüléket? Mi a tapasztalatod vele? Volt olyan változtatás, amit a mérések alapján tettél? Írd meg nekünk a tapasztalataidat a szerk@tudatosvasarlo.hu címre vagy lent a kommentbe!

 

A cikk megjelenése a Nemzetgazdasági Minisztérium FV-I-11-D-0007 pályázat keretében valósult meg.

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás