fbpx

Rainforest Alliance Certified™

Értékelésünk: Mindegy.
Címkézett termék szolgáltatás típusa: Étel-ital, Természetvédelem, biodiverzitás
Címke célja: könyezetvédelem, társadalom
Itthon: párszor már találkoztunk vele itthon is
Tanúsító szervezet: AfricaCert

Az 1986-ban alapított Rainforest Alliance egy nemzetközi non-profit szervezet, amely célul tűzte kis a trópusi erdők megőrzését. Olyan gazdaságilag és társadalmilag életképes fejlesztéseket támogatnak, amelyek megfelelő alternatívát jelentenek az esőerdőket pusztító legeltetés, turizmus, mezőgazdasági gyakorlatok és erdőégetés helyett. A vállalkozások, amelyek megfelelnek a szigorú fenntarthatósági követelményeknek jogosultak használnia Rainforest Alliance logóit, védjegyeit, hogy a termékeik és szolgáltatások megkülönböztethetőek legyenek a globális piacon. 
Több mint 100 fajta termény (kávé, kakaó, tea, citrusok, banán, pálmaolaj, virág stb.) nyerheti el a Rainforest Alliance Certified™ logó használatát, amennyiben a farm gazdálkodása megfelel az 1970-es évek óta működő Sustainable Agriculture Network (SAN) követelményeinek. A minősítést tulajdonképpen a SAN biztosítja. Egy minősített gazdaságban tilos az erdőirtás, kötelező a megfelelő talajvédelmi technikák alkalmazása, védeni kell az őshonos ökoszisztémát, minimalizálni szükséges az energia, víz és agro-kemikáliák használatát, csökkentik az üvegházhatású gázok kibocsátását. A szervezet tréninget és technikai segítséget is nyújt a megfelelő gazdálkodási formák kialakításhoz.
Fontos, hogy nem magát a terméket, terményt, hanem a farmot, gazdaságot minősít a szervezet, ezért a leggyakrabban a logók mellet a következő kísérő szöveg is található: „[termék] amely Rainforest Alliance Certified ™ gazdaságból származik”.
Erdőgazdálkodások, amelyek megfelelnek a fenntartható erdőgazdálkodókat tanúsító Forest Stewardship Council (FSC) követelményének, jogosultak használni a Rainforest Allience Certified™ logót az FSC emblémával együtt.
Gyakori kritika a Rainforest Alliance Certified™ minősítéssel kapcsolatban (ugyan úgy, mint UTZ Certified esetén) hogy nem ír elő minimum árat a farmerek termékeiért – bár a minősítés miatt némiképp magasabb árra számíthatnak – így kiszolgáltatottak a világpiaci ármozgásoknak.
A környezet védelme követelmény, de ugyanazon szerek használatát engedi, mint amit az amerikai és európai termelők is használnak, noha ennél jóval szigorúbb követelmények is léteznek (pl. ökológia termelés).
A munkások bérezésével kapcsolatos követelmények a nemzeti szabályozásokhoz igazodnak, noha a legtöbb országban a törvényes minimálbérek is rendkívül alacsonyak.
Hasonlít a Fair Trade minősítéshez, ugyanakkor az esőerdők kiemelt védelme miatt, erősebb a természetvédelmi vonatkozása. Kiemelten fontos a Rainforest Alliance számára a fogyasztók tudatosságának erősítés, különösen a gyerekek oktatása.
2015-ben a BBC borzasztó körülményeket tárt fel Rainforest Alliance logóval ellátott teákat termesztő farmokon Indiában, a mi bizalmunk is megingott a minősítésben. Bár az üzenetettel és a célokkal egyetértünk, a minősítés lényege még is csak az lenne, hogy a vállalások betartását igazolják a fogyasztó számára. Erről többet itt olvashattok: BBC és origo.hu

Kapcsolódó linkek

http://www.rainforest-alliance.org

Hasonló címkék

UTZ Certified
Rainforest Alliance Verified™

    Iratkozz fel híreinkre!

    Tippek, tesztek, programok

    Megszakítás