Technológiai segédanyagok

A technológiai segédanyagok olyan hozzáadott anyagok, amelyeket az élelmiszer-feldolgozási és -gyártási folyamat során használnak, hogy elősegítsenek különböző műszaki folyamatokat, pl. a szeletelést, szűrést.

A döntő különbség az adalék- és a segédanyag között az, hogy az utóbbit a felhasználás után az élelmiszerből eltávolítják, és az értékesítésre kerülő végtermékben csak elhanyagolható nyomokban, technológiai funkció nélkül fordulhat elő. 

Az adalékokkal ellentétben a technológiai segédanyagokat nem kell az összetevők listáján feltüntetni. Az egészségügyi hatásokat tekintve ugyanolyan kritériumoknak kell megfelelniük, mint az adalékanyagoknak.

Az élelmiszeriparban rengeteg technológiai segédanyagot használnak. Néhány példa:

 • Derítő- és szűrőanyagok,
 • Csomósodásgátlók, formaleválasztók, koptatóanyagok, 
 • Habzásgátlók,
 • Színtelenítők, extrakciós segédanyagok, 
 • Katalizátorok.

Rendszerint az enzimeket is technológiai segédanyagként használják.







  • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
    a fogyasztók érdekében