fbpx

Pszeudoallergia

Az immunrendszer nem vesz részt a pszeudoallergia kialakulásában; a vérben ilyenkor nem keletkeznek antitestek. Mint az allergia esetében, itt is hisztamin szabadul föl a hízósejtekből, ami allergiaszerű tüneteket okoz. A pszeudoallergiát különféle, élelmiszerekben található hatóanyagok okozzák; ezek felelősek a hisztaminkiválasztás megindításáért.

Az allergiától eltérően a pszeudoallergia tüneteinek erőssége gyakran dózisfüggő. Így az érintett személyek a kérdéses élelmiszerekből kis mennyiséget fogyaszthatnak anélkül, hogy jelentkeznének a tünetek.

Ismert, pszeudoallergiát okozó anyagok:

• Ízfokozók. Pl. glutaminsav E 620, amely “Kínai étterem szindróma”-ként ismert, mivel az ázsiai konyhában rengeteg glutamátot használnak.
• Biogén aminok (pl. hisztamin). A biogén aminok a táplálékfehérjék bomlástermékei. Ezeknek a biológiailag nagyon aktív kötéseknek mindig speciális feladatuk van a sejt-anyagcserében. Általában nem okoznak összeférhetetlenséget a szervezetben. Vélhetően az érintett személyeknél hiányoznak bizonyos enzimek, amelyekkel a biogén aminokat le tudnák bontani.
• Meghatározott élelmiszeradalékok. Ezek, bár nem okoznak antitesttermelést, hatásukra mégis kiválasztódik a hisztamin, mint az “igazi allergiánál”. Ilyenek például a benzoesav E 210, a szorbinsav E 200, az azoszínezékek vagy néhány természetazonos aroma.

Lásd még: Allergia, Intolerancia

    Iratkozz fel híreinkre!

    Tippek, tesztek, programok

    Megszakítás