alap kinézet

System Messages

Az olyan különleges minőséggel, jelleggel bíró élelmiszerfajták, amelyek készítésének, feldolgozásának lépései, kiemelkedő tulajdonságai egy adott földrajzi helyhez kötődnek, bejegyzéssel elnyerhetik az unió „oltalom alatt álló eredetmegjelölést”(OEM) és minősítését.

A bejegyzési kérelmet az európai tagállam illetékes nemzeti hatóságához kell benyújtani. Ha a kérelmet elfogadhatónak tartják, akkor elküldik az Európai Bizottságnak jóváhagyásra. A bejegyzési eljárás nyilvános, azzal kapcsolatban bárki elküldheti véleményét vagy kifogásait.

Uniós elismertségű eredetmegjelöléssel ellátott termék például a roquefort sajt, a parmezán, Magyarországon pedig a kalocsai paprika, makói vöröshagyma vagy a hajdúsági torma.

A jelölés az előállítás sajátosságait is garantálja. Például milyen feltételekkel hívható „szegedi szaláminak” egy húsárú: méret, külalak, kémiai követelmények, előállítási mód, felhasznált alapanyagok, technológia, alapanyagok származása.

A szabályok betartását az élelmiszerbiztonsági hatóságok és kijelölt szervezetek is ellenőrzik.

A jelöléssel ellátott termékek jellemzőikben különlegesek és vásárlásukkal hazai hagyományokat támogathatunk. Az áruk azonban nem rendelkeznek környezetileg és etikailag kiemelkedő tulajdonságokkal, erős minőségi biztosítékkal azonban igen.

A jelölés feltételei államilag szabályozottak, erősek, és a betartásuk ellenőrzése rendszerszerű.

 

Címke célja: 

társadalom biztonság

Itthon: 

rendszeresen látjuk

Értékelésünk: 

Keresd!


  • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
    a fogyasztók érdekében

Smink