Oltalom alatt álló földrajzi jelölés

Értékelésünk: Keresd!

Címkézett termék, szolgáltatás típusa:
Étel-ital

Címke célja: társadalom

Itthon: rendszeresen látjuk

Nem tanúsított

Az olyan különleges minőséggel, jelleggel bíró élelmiszerfajták, amelyek készítésének, feldolgozásának legalább egy lépése egy adott földrajzi helyhez kötődnek, bejegyzéssel elnyerhetik az unió „oltalom alatt álló földrajzi” jelölését (OFJ) és minősítését.
 
A bejegyzési kérelmet az európai tagállam illetékes nemzeti hatóságához kell benyújtani. Ha a kérelmet elfogadhatónak tartják, akkor elküldik az Európai Bizottságnak jóváhagyásra. A bejegyzési eljárás nyilvános, azzal kapcsolatban bárki elküldheti véleményét vagy kifogásait. 
 
Uniós elismertségű földrajzi árujelzéssel ellátott termék például a piemonti szalámi, a roussilloni articsóka, Magyarországon pedig a csabai kolbász, szentesi paprika vagy a gönci kajszibarack
 
A jelölés az előállítás sajátosságait is garantálja. Például milyen feltételekkel hívható „csabai kolbásznak” egy húsárú: méret, külalak, kémiai követelmények, előállítási mód, felhasznált alapanyagok, technológia, alapanyagok származása.
 
A szabályok betartását az élelmiszerbiztonsági hatóságok és kijelölt szervezetek is ellenőrzik. A jelöléssel ellátott termékek jellemzőikben különlegesek és vásárlásukkal hazai hagyományokat támogathatunk. Az áruk azonban nem rendelkeznek környezetileg és etikailag kiemelkedő tulajdonságokkal, erős minőségi biztosítékkal azonban igen. A jelölés feltételei államilag szabályozottak, erősek, és a betartásuk ellenőrzése rendszerszerű.
 
  • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
    a fogyasztók érdekében