GOTS - Made with organic

Értékelésünk: Keresd!

Címkézett termék, szolgáltatás típusa:
Étel-ital, Ép test

Címke célja: könyezetvédelem, társadalom, egészség, biztonság

Itthon: párszor már találkoztunk vele itthon is

Tanúsító szervezet:
(szöveg, link) A tanúsító szervezetek között megtaláljuk az EcoCert-et, a Soil Associationt és a Control Uniont is.

Az utóbbi időben egyre több ruházati és lakástextília gyártó rukkol elő biopamut kollekciójával. Sajnos a legtöbb esetben ez inkább a „zöldre festés” jelensége, a vásárlók megtévesztésére irányul.

Sokszor ugyan maga az alapanyag, a gyapot valóban bio, organikus, de a feldolgozási folyamat során többször kezelik vegyszerekkel, klóros fehérítőkkel, a gyárakban kizsákmányolt gyerekek dolgoznak, a szennyvizet kezeletlenül kieresztik a szabadba, stb. Ugyanakkor ezek a ruházati és textil termékek is „bio”-ként, „organikus”-ként vannak feltüntetve. Jellemzően az Oeko-Tex minősített termékek is ebbe a csoportba tartoznak. A végtermék ilyenkor semmiképpen nem bio és nem organikus, és nem is vegyszermentes.

Ezért fontos, hogy különbséget tudjunk tenni biopamut és minősített biopamut között. A GOTS logó (Global Organic Textile Standard – Globális Organikus Textil Szabvány) garancia arra, hogy egy ruházati, vagy textilipari termék valóban organikus.

Ha ilyen logót látsz, a tanúsító szervezetet és a tanúsítvány számát is keresd rajta! Mindez ellenőrizhető a GOTS adatbázisában.

Az "organic" GOTS címkével ellátott textilterméknek legalább 95%-a -, míg a "made with organic" címkével ellátott terméknek legalább 70% -ban minősített biopamutot kell tartalmaznia, a maradék is csak minősített organikus nyersanyagokból, vagy újrahasznosított műszálból lehet (újrahasznosított poliészter, poliamid, polipropilén vagy poliuretán).

A „made with x% organic”  jelölésű termék minimum 70% organikus pamutot, és maximum 10% újrafeldolgozott vagy szintetikus anyagot (25% a zoknikhoz, leggingekhez és sportruházathoz) tartalmaz. Az organikus pamutot itt sem keverhetik közönséges pamuttal.

 

 Az Agrárminisztérium  PTKF/78/13/2018 jelü pályázat támogatásával valósult meg.

  • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
    a fogyasztók érdekében