alap kinézet

System Messages

 
2012 óta egységes koncepció, állami szabályozás áll a mögött, hogy egy terméket milyen feltételek között lehet magyar terméknek nevezni. Az egységesítő rendelkezésre azért volt szükség, mert a piacon megtalálható több mint 10 féle embléma, és számtalan önkéntes jelölés mögött nagyon különböző tartalmak, koncepciók álltak, attól függően, hogy a gyártók forgalmazók mely szempontokat találtak elsődleges fontosságúnak. Némelyek az alapanyag származási helye, némelyek a régi márkanév, mások az gyártás helye, vagy voltak akik a cég tulajdonosainak nemzetisége alapján jelentették ki, hogy a termék magyar. Ez természetesen nem mindig találkozott a fogyasztók prioritásaival, illetve a hatóságok álláspontjában.
 
Az új szabályok azonban ma már egyértelműek:
A „hazai termék” több mint 50% „magyar termék” számító alapanyagból, Magyarországon készül.
 
A feliratok használata önkéntes, azonban ha a gyártó, forgalmazó azt feltünteti, állítását a hatósági ellenőrzések során alá kell tudni támasztani.
Némelye esetben a felirathoz nem csak grafikai megjelenítés, hanem tanúsítási rendszer is párosul.
Ilyen embléma a Magyar Termék Nonprofit Kft. védjegye, amely használatához pályázni kell, és a követelmények betartását mind előzetesen, mind utólagosan ellenőrzi maga a kft. is. Ez így a fogyasztó számára lényegesen megbízhatóbb, mint az önkéntes jelölések.
 

Címke célja: 

biztonság

Kapcsolódó linkek

A tanúsító szervezet: 

Magyar Termék Nonprofit Kft.

Itthon: 

rendszeresen látjuk

Értékelésünk: 

Keresd!
  • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
    a fogyasztók érdekében

Smink