A természeti környezetre kedvező módon, jogszabályban rögzített körülmények között előállított élelmiszerek kaphatják meg a bio minősítést. A szigorú követelményeknek való megfelelést független szervezetek tanúsítják, a folyamatos ellenőrzések biztosítják a fogyasztó számára, hogy valóban ökológiai termesztésből/termelésből származó (köznapi néven bio) zöldséget, gyümölcsöt, fűszert, húst vagy belőlük készült terméket vásárol.
Biotermesztés szabályai az egész Európai Unióban egységesen meghatározottak, a szabályok betartását és a tanúsítványok kiállítását nemzeti szervezetek végzik minden tagállamban.
Ám vannak még olyan bio, természeti környezetet kímélő termelést ellenőrző és tanúsító programok amelyek eltérnek az uniós rendeleti szabályoktól, attól független saját standardokat alakítanak ki.
A német Naturland az egyik ilyen védjegy. A Naturland Szövetség célja a természetes állapotukban meghagyott, kíméletesen feldolgozott élelmiszerek előállításának támogatás és tanúsítása.