Videók

Válassz kategóriát!

Friss tartalom

BK Rot, a zöld és szociális komposzt biznisz

Nutcase Helmets

A BK Rot egy közösségi mikro vállalkozás Brooklynban. A komposztközösség Sandy egy helyi lakos alapította, aki korábban egy étterem futára volt, és a megrendeléseket kerékpáron szállította ki. Innen jött az ötlet, hogy kerékpárral lehetne begyűjteni a komposztálható ételmaradékot. A program létrehozásával az volt a célja, hogy helyi fiataloknak munkát teremtsen, elfogadható fizetéssel, amely az adott környéken igen ritka. A 4 helyi fiatalt foglalkoztató közösség hetente gyűjti be a csatlakozott háztartásoktól a komposztálható zöld javakat, ételmaradékokat, amelyből 2 helyszínen készítenek komposztot, ezt a tagok visszakapják, illetve felhasználják azt helyi közösségi kertekben, de meg is lehet vásárolni. Olvass többet a témáról cikkünkben: BK Rot, a zöld és szociális komposzt biznisz

A gazdaságtól az asztalomig

Tudatos Vásárlók Egyesülete

Kollégánk, a Birs zöldségközösség egyik tagja bemutatja, hogy néz ki egy zöldségátadós nap, milyen a Zöldségátvétel percről-percre: a gazdaságtól az asztalomig. Mit csinál a fogyasztó és a gazda, na és mi történik a zöldséggel egy nap alatt? Képes riportunk következik. Ha többet szeretnél tudni, olvasd a Közösségi mezőgazdálkodásról szóló rovatunkat!

Miből vegyünk biót? [angol]

Consumer Reports

A már jól ismert saját Miből vegyünk biót? kisfilmünk mellett ismerjétek meg a Consumer Report információs filmjét arról a témáról: miből vegyünk biót. Vegyétek figyelembe, hogy itt az amerikai piac szempontjából értékelik ezt a kérdést! Legfrissebb infó kisfilmünket [Miből együnk biót?] megnézve pedig még további információhoz juthattok.

Open Gardens - irodaként működő passzívház és interaktív oktatópark Brnoban

Tudatos Vásárlók Egyesülete

Open Gardens / irodaként működő passzíház és interaktív oktatópark Brnoban. Az open Gardens extrái: folyómeder változást szimuláló játék, automtikus árnyékolórendszer, zöld ető napelemmel. A bemutatókertben komposztálásra és városi méhészetre is látunk példát. Ha többet is szeretnl tudni a központról, olvasd el cikkünket: Passzív ház, szennyvíztisztító, árvízszimulátor – egy cseh oktatóközpontban jártunk.

Ki a fagylaltját maga méri...

Eater

Míg a Messzelátó Egyesület és a Cyclonomia bringájával turmixot lehet készíteni, addig az Ample Hills Creamery New Yorkban a fagylaltok világába repít. Egy 20 perces "szobabiciklis" edzés és egy kis fagyasztási idő eltelte után máris élvezhetjük a saját erőből készült fagylaltokat!

Gyüttment Fesztivál - Csobánkapuszta 2016

Péter Rácz

„Költözz vidékre és kezdj új életet?!” Ezt a témát járja körül - már második éve - a Gyüttment Fesztivál, a vidéken újrakezdő, környezettudatos vidéki életet és értékrendet választó, tájba illeszkedő emberek éves nagy találkozója. A 2016. augusztus 25.-28. közt zajló rendezvénynek Csobánkapuszta ad helyszínt. A videóból megtudhatjátok, milyen volt a tavalyi Gyüttment Fesztivál.

A cargo bringás ház [angol]

Streetfilms

Malmöben épül egy 7 emeletes bringás bérház. A Cykelhuset Ohboy! leendő lakói minden szinten a lakás mellett tárolhatják a cargo bringáikat. Cykelköket névvel kerékpáros szereld magad műhelyet üzemeltetnek a budapesti Cyclonomia-hoz hasonlóan. A videóban egy új bringás mobilállomást is megismerhetünk, ahol nem csak a kerekedet fújhatod fel, de szerszámokat is találsz kisebb szerelésekhez, de akár a vizes palackodat is feltöltheted, vagy lemoshatod a bringádat. Ajánlott cikk: These Swedish "Bike Apartments" Are Designed For Life Without Cars

Ivócsap

Tudatos Vásárlók Egyesülete

Kevés helyen található működő köztéri csap, ezért is jött létre az Ivócsap Projekt: az elkészített szerkezet segítségével bármelyik tűzcsap ivókúttá alakítható. Az lvócsap oldalán található térkép folyamatosan frissül, így ott megnézheted, hogy hol találsz a közeledben ilyen szerkezettel felszerelt tűzcsapot. Mi is ez alapján indultunk tesztelni. Remekül működik, ha érdekelnek a részletek olvasd el cikkünket: Tűzcsapból ivókút: Ivócsap Projekt

A gyerekek változtatják a hulladékot

AJ+

A Landfill Harmonic zenekar más mint az összes többi. Favio Chavez a gyerekeket klasszikus és latin amerikai zenére tanítja, de a Beatles és Frank Sinatra sem hiányoznak a repertoárból. A zenekar a közösségnek játszik, de nemzetközi turnékon is bemutatják tudásukat. Mi ebben a különleges? A helyszín Paraguy, ahol mintegy 2.500 ember a szeméttelepeken keresgél. Az itteni gyerekek hangszerei teljes egészében az itt talált hulladékból készülnek.

A gyerekek változtatják a hulladékot zenévé [spanyol, angol feliratos]

LandfillHarmonic

A Landfill Harmonic zenekar más mint az összes többi. Favio Chavez a gyerekeket klasszikus és latin amerikai zenére tanítja, de a Beatles és Frank Sinatra sem hiányoznak a repertoárból. A zenekar a közösségnek játszik, de nemzetközi turnékon is bemutatják tudásukat. Mi ebben a különleges? A helyszín Paraguay, ahol mintegy 2.500 ember a szeméttelepeken keresgél. Az itteni gyerekek hangszerei teljes egészében az itt talált hulladékból készülnek.  • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
    a fogyasztók érdekében