Videók

Válassz kategóriát!

Friss tartalom

Amsterdam Loves Bikes! [holland, angol feliratos]

verkeer020

Videó megtekintése

Amszterdam egy bringás dalban megénekelve. Amszterdamban mindenféle bringát és bringást megtalálsz. Nem számít, hova tartasz, munkába mész, vagy a gyerekeket viszed óvodába, vásárolni mész, vagy a Concertgebouw koncertjére, pattanj bringára és Tied a város! Ajánlott cikk: Lehet-e Budapestből Amszterdam?

Közösségi mezőgazdálkodási modellek [angol]

Wageningen UR Plant

Videó megtekintése

A Wageningen UR 5 üzleti modellt fejlesztett ki a "városi mezőgazdaság" működtetésére, fejlesztésére. Olvass többet nálunk a közösségi mezőgazdálkodásról!

Húsvéti transzzsír mese

Egeszseg pont hu

Videó megtekintése

Lám-lám, még Torkoska is megígérte Spuri Nyuszinak, hogy ezentúl nem eszik transzzsírokkal tömött egészségtelen ételeket, így nyerhették meg együtt a Húsvéti futóversenyt. A gyerekekkel nézzétek meg ezt a Húsvéti mesét, Ti meg olvassátok el cikkünket a témáról: Majdnem eltűnik az egészségtelen transz-zsír a polcokról

A betétgyűrű [német]

WeWant GmbH

Videó megtekintése

A betétgyűrű segít a rászorulóknak megtalálni a visszaváltható üvegeket. Paul Ketz találmánya azokhoz szól, akiknek az üvegvisszaváltás bevétele számít, és emiatt gyakran a kukákba mélyen benyúlva, veszélyes hulladék közt kell kutatniuk.

Olvasd el a címkét!

Tudatos Vásárlók Egyesülete

Videó megtekintése

Élelmiszer vásárlásakor sok dologra kell figyelni, honnan jött, hogyan készült, milyen a csomagolása. Feldolgozott élelmiszernél mindig ellenőrizd a termék elnevezését, a minőségmegőrzési időt, az összetevők listáját, és ha lehet, válaszd az ökológiai termelésből származó (bió) készítményeket. És persze olvasd a Tudatosvasarlo.hu-t!

Paulina tehén megette a zsaluzatot

ENSAMBLE STUDIO

Videó megtekintése

A spanyol tengerparton álló építmény 27 m2-es egyszobás hétvégi ház. Egy hatalmas gödröt ástak, kibetonozták az alapot. A falak belső zsaluzásához tömörített szénabálákat használtak. A külső zsaluzatot föld alkotta. Azokon az oldalakon, ahol nyílást képzeltek el, síkra vágták a betont, másutt meghagyták a föld adta textúrát.

Paulina egy éven keresztül bontott és "lakott jól" a zsaluzatból. Az épület beleolvad a környezetbe, mint egy sziklatömb a hegyoldalban, de az épületen kialakított hatalmas ablak gyönyörű kilátást biztosít a tengerre. Minden megvan ahhoz, hogy az ember egy pár napos kikapcsolódásért meglátogassa a "sziklát". További képek az építkezésről itt.

Fogyasztóvédelmi Világnap

Promontor Televízió

Videó megtekintése

Március 15-én tartják a Fogyasztóvédelmi Világnapot. Ennek kapcsán Perényi Zsófival, a Tudatos Vásárlók Egyesületének munkatársával beszélgettek a Promontor TV munkatársai. Az Ökokörökről és a közösségi mezőgazdálkodásról is a hallhattok benne információkat.

Tartsd az olajat a földben [angol]

AmazonWatch

Videó megtekintése

Lásd, amit Nina lát mindennapjaiban, ez nem csak a helyiek ügye! Az Amazonas esőerdei a teljes ökoszisztémával együtt elpusztulnak azokon a helyeken, ahol a fokozódó olaj kitermelés folyik. Szeretnél tenni ez ellen? Az Amazonwatch.org oldalon erre is megtalálod a lehetőséget.

A palackok szelleme [angol]

Aurora Robson

Vannak, akik már Nemet mondtak a palackozott vízre, van aki bemutatja, hogy mi a sorsa az elhajított műanyag hulladéknak egy egészestés filmben, vagy egy kis gondolatébresztően, de van, aki a szemét szigeteket kutatja az óceánban, van aki környezettudatos figyelemfelkeltésként terméket készít az óceánból kihalászott műanyag hulladékból.

Ettől eltérően Aurora Robson a művészeten keresztül foglalkozik a problémával. Az amerikai Columbusban élő aktivisták által folyókból, tavakból és parkokból gyűjtött műanyag hulladék a keze alatt elgondolkodtató óceánlakó viziszörnyek formájában válik műalkotássá.

GASLAND [angol]

Josh Fox

Videó megtekintése

Ha már olvastál arról, hogy Mi a baj a palagázzal? akkor biztosan érdekel ezzel kapcsolatban egy jó film is a hidraulikus repesztésről, a technológiáról és annak környezeti, társadalmi hatásairól. Egy gázkúthoz a teljesség igénye nélkül a következő anyagokra van szükség: 19 millió liter víz, 300-80 tonna vegyi anyag. Ezen anyagok közül sok rákkeltő, radioaktív, és 80%-a a kőzetben marad, ami szennyezi a vízkészleteinket. A konvencionális készletek kimerülésével egyre több helyen ezzel a technológiával termelik ki a gázt, így Magyarországon, és a környező országokban is. A GASLAND című filmet A Helyzet Műhely Ökobrutál filmklubjának vetítésén 2015. február 22-én 18:30-kor nézhetitek meg.