Videók

Válassz kategóriát!

Friss tartalom

Az amerikai Kukabúvár [angol]

Rob Greenfield

Videó megtekintése

Rob Greenfield 4.700 mérföldet bringázott 104 nap alatt az USA-ban. Ez alatt az összes étkezéseinek 70%-át szupermarketek kukájából oldotta meg.

Néhány számadat: az USA kétszer annyi élelmiszert termel meg / ad el, mint amennyire szüksége lenne a teljes lakosság ellátásához. Évente 165 milliárd dollár érétkű élelem végzi a kukában, ami az összes termelés legalább 30%-át teszi ki.

Mit tehetsz Te a helyzet javításáért, itthon? Például vegyél részt a Magyar Élelmiszerbank Esélyt az Ételnek Napján 2015. június 4-én!

Gyere és szállj be hozzááánk!

Attila Fenyvesi

Videó megtekintése

Oszkár-szám az Inflagrantitól Az Inflagranti zenekar tagjai már régi oszkárosok - sok utast részesítettek már igazi élményben kisbuszukban egy-egy koncertre menet vagy onnan hazafelé úton. Ebből ihletet merítve írtak egy pörgős számot. Ha megnézted a videót, olvass többet arról, milyen az Oszkározás: fenntarthatóbb és olcsóbb közlekedés

Elég! (Fed Up!)

euronews (magyarul)

Videó megtekintése

A film megtekintése és megemésztése után jobban meg fogjátok nézni, milyen élelmet vásároltok. A Stephanie Soechtig által rendezett film az élelmiszeripar felelősségére fókuszál, valamint annak a fiatal amerikai lakosságra gyakorolt hatását vizsgálja, ahol elképesztően sok fiatal szenved a túlsúlyosságtól. Egy új kérdés is megjelenik a filmben: lehetséges, hogy felnövőben van egy olyan generáció, mely rövidebb ideig fog élni, mint szüleik? Vajon miért van annyi cukor az élelmiszerekben? A teljes filmet az Ökofilmklub szervezésében nézheted meg 2015. május 21-én, 19:00 órától az A38 hajón.

Élelmünk története [angol]

USCCanada

Videó megtekintése

A USC Canada kisfilmje bemutatja, hogyan változott meg az elmúlt 50 éveben a világ élelmezése, megtudhatjuk, hogyan és miért változott meg az ellátási lánc és azt is mit tehetünk azért, hogy újra a helyes irányban haladjunk.

Bizunesh története [etióp, angol feliratos]

Svenska kyrkans internationella

1983-85 között Etiópiában pusztított a XX. század legnagyobb éhínsége, 8 millió embert érintett, 1 millió volt a  halálos áldozatok száma. Bizunesh elmeséli nekünk, hogyan élte meg és túl ezt az időszakot.
A svéd egyházi segítséggel helyben alakuló női segély egylet segített neki újjáépíteni a házát, adott erőt a folytatáshoz és 2 kecskét, amivel újra kezdhette az életét. Szárazságtűrő növényeket kezdtek telepíteni és öntözőrendszert is kiépítettek. Így most már újra boldog életet élhet ő és az a 30.000 ember a helyi közösségekben, akinek az 1996-os Wuchale projekt segített.

Egy év a kertben

Brad Hiebert

Egy család egy évét követhetjük végig ezen a gyorsított felvételen egy Los Angeles-i közösségi kertben. A kerthez való csatlakozásban a motivációjuk egyserű volt: egészséges biotermékeket a családnak, lehetőség, hogy együtt töltsenek több időt, a lányuknak megmutatni, hogyan és honnan kerül az élelem az asztalra, csökkenteni az "élelmiszer számlát" és nem utolsósorban a kertészkedés terápiás hatását is felfedezték. Ajánlott cikk: Közösségi kertek a fővárosban

Két évnyi hulladék egy befőttes üvegben [angol]

msnbc

Videó megtekintése

Lauren Singer két évi hulladéka elfér egy befőttes üvegben. Kövessük végig egy napját, hogy lássuk, ez hogyan lehetséges New Yorkban! Hogyan működik egy bevásárlás, milyen hulladékot termel, hogyan előzi meg a hulladékok keletkezését, milyen tisztítószereket használ?

Ahogy egy háztartás, egy étterem is működhet hulladékmentesen: A hulladékmentes étterem [angol]

Drága jövő nemzedékek: sajnálom [angol, feliratos]

sevaster1

Videó megtekintése

Prince Ea rapper újra ébresztőt fúj a világnak. Az általa létrehozott "Make 'SMART' Cool" mozgalom arra törekszik, hogy hogy a szabad gondolkodás - mindenféle preferencia nélkül -, és az intelligencia beintegrálódhasson a hiphop műfajba, az oktatás mellett száll síkra, és kreativitásra ösztönöz. Legújabb üzenete a jövő nemzedéknek szól, akik talán túlélik és visszaemlékeznek majd erre az időszakra.

Miért nem?

Civil Kamera

Magyarországon évente kb. 100.000 t megmenthető élelmiszer lenne. De mi történik ezzel? Járjuk körbe az ételmaradékok problémáját! Miért dobunk annyi élelmiszert a kukába? Mit lehetne tenni, hogy a fejenként évi 40-50 kg csökkenjen vagy azokhoz jusson el, akik rászorulnak? A válaszokért nézd meg a videót és olvasd el cikkünket arról, hogyan Adjunk esélyt az ételnek!

Microbeads [angol]

storyofstuffproject

Videó megtekintése

Milyen utat jár be a microbead a gyártástól az óceánig? Mi történik vele az úton és ennek milyen hatása van ránk és a környezetre? Egyáltalán mi az a microbead? A válaszokat megtudhatod a The Story of Sfuff Project új filmjéből. Hogyan és mit tehetek azért, hogy ez ne folytatódjék így tovább?