fbpx

Oltalom alatt álló földrajzi jelölés

Értékelésünk: Keresd!
Címkézett termék szolgáltatás típusa: Étel-ital
Címke célja: társadalom
Itthon: rendszeresen látjuk

Az olyan különleges minőséggel, jelleggel bíró élelmiszerfajták, amelyek készítésének, feldolgozásának legalább egy lépése egy adott földrajzi helyhez kötődnek, bejegyzéssel elnyerhetik az unió „oltalom alatt álló földrajzi” jelölését (OFJ) és minősítését.
 
A bejegyzési kérelmet az európai tagállam illetékes nemzeti hatóságához kell benyújtani. Ha a kérelmet elfogadhatónak tartják, akkor elküldik az Európai Bizottságnak jóváhagyásra. A bejegyzési eljárás nyilvános, azzal kapcsolatban bárki elküldheti véleményét vagy kifogásait. 
 
Uniós elismertségű földrajzi árujelzéssel ellátott termék például a piemonti szalámi, a roussilloni articsóka, Magyarországon pedig a csabai kolbász, szentesi paprika vagy a gönci kajszibarack
 
A jelölés az előállítás sajátosságait is garantálja. Például milyen feltételekkel hívható „csabai kolbásznak” egy húsárú: méret, külalak, kémiai követelmények, előállítási mód, felhasznált alapanyagok, technológia, alapanyagok származása.
 
A szabályok betartását az élelmiszerbiztonsági hatóságok és kijelölt szervezetek is ellenőrzik. A jelöléssel ellátott termékek jellemzőikben különlegesek és vásárlásukkal hazai hagyományokat támogathatunk. Az áruk azonban nem rendelkeznek környezetileg és etikailag kiemelkedő tulajdonságokkal, erős minőségi biztosítékkal azonban igen. A jelölés feltételei államilag szabályozottak, erősek, és a betartásuk ellenőrzése rendszerszerű.
 

Kapcsolódó linkek

http://elelmiszerlanc.kormany.hu/eredetvedelem
http://ec.europa.eu/agriculture/quality/door/list.html

Hasonló címkék

Oltalom alatt álló eredetmegjelölés
Hagyományos különleges termék

kézmíves

    Iratkozz fel híreinkre!

    Tippek, tesztek, programok

    Megszakítás