fbpx

Magyar Termék Kft. – magyar termék

magyar termék

Értékelésünk: Keresd!
Címkézett termék szolgáltatás típusa: Étel-ital
Címke célja: biztonság
Itthon: rendszeresen látjuk
Tanúsító szervezet: Magyar Termék Nonprofit Kft.

2012 óta egységes koncepció, állami szabályozás áll a mögött, hogy egy terméket milyen feltételek között lehet magyar terméknek nevezni. Az egységesítő rendelkezésre azért volt szükség, mert a piacon megtalálható több mint 10 féle embléma, és számtalan önkéntes jelölés mögött nagyon különböző tartalmak, koncepciók álltak, attól függően, hogy a gyártók forgalmazók mely szempontokat találtak elsődleges fontosságúnak. Némelyek az alapanyag származási helye, némelyek a régi márkanév, mások az gyártás helye, vagy voltak akik a cég tulajdonosainak nemzetisége alapján jelentették ki, hogy a termék magyar. Ez természetesen nem mindig találkozott a fogyasztók prioritásaival, illetve a hatóságok álláspontjában.
 
Az új szabályok azonban ma már egyértelműek:  a „magyar termék” felirattal ellátott termék 100%-ban magyar alapanyagból, Magyarországon kell készüljön.
növényi és állati eredetű alaptermékek esetében akkor alkalmazható, ha a növény begyűjtése, tisztítása, kezelése, valamint állati eredetű alaptermék esetében az állat születése, keltetése, felnevelése, termelésbe állítása és csomagolása Magyarországon történik;
feldolgozatlan termék esetében akkor alkalmazható, ha a felhasznált alaptermék magyar eredetű és előállításakor valamennyi eljárást (pl. szeletelés, kicsontozás, tisztítás, stb.) Magyarországon végeztek;
feldolgozott élelmiszerek esetében akkor alkalmazható, ha a termék előállításához felhasznált valamennyi összetevő Magyarországról származik. Természetesen vannak olyan összetevők, pl. só, vagy fűszerek, amelyek Magyarországon jellemzően nem bányászhatók vagy termeszthetők, ezért ezek az alapanyagok származhatnak külföldről.
 
A feliratok használata önkéntes, azonban ha a gyártó, forgalmazó azt feltünteti, állítását a hatósági ellenőrzések során alá kell tudni támasztani.
 
Némelye esetben a felirathoz nem csak grafikai megjelenítés, hanem tanúsítási rendszer is párosul.
 
Ilyen embléma a Magyar Termék Nonprofit Kft. jelen védjegye, amely használatához pályázni kell, és a követelmények betartását mind előzetesen, mind utólagosan ellenőrzi maga a kft. is.
Ez így a fogyasztó számára lényegesen megbízhatóbb, mint az önkéntes jelölések.
 

Kapcsolódó linkek

http://www.amagyartermek.hu/content/tanusito_vedjegy/
http://www.amagyartermek.hu/termekek/

Hasonló címkék

Kiváló Magyar Élelmiszer
Magyar Baromfi
Magyar Termék Kft. – hazai feldolgozású termék

    Iratkozz fel híreinkre!

    Tippek, tesztek, programok

    Megszakítás