Húsevés Mennyit tudsz a húsfogyasztás környezeti hatásairól? Teszteld magad! 1/18 A klímaváltozást okozó üvegházgáz-kibocsátás szempontjából az alábbiak közül melyik a legnagyobb szennyező? A közlekedés összessége Fosszilis üzemanyagok előállítása Hústermelés 2/18 Egy kiló marhahús előállításakor mennyi üvegházhatású gáz keletkezik? Ugyanannyi, mint… egy mázsa búza termelésekor. 57 kiló krumpli termelésekor. 30 kiló kukorica termelésekor. 3/18 A hústermelés és -fogyasztás során mikor keletkezik a legtöbb üvegházhatású gáz? A tenyésztés során Csomagoláskor A szállításnál A hulladékban 4/18 Melyik az a veszélyes gáz, amely a legnagyobb mértékben szabadul fel a nagyüzemi baromfitartás során? Metán Ammónia Etilén 5/18 A felsorolt élelmiszerek nagyüzemi előállítása során melyiknél keletkezik a legtöbb üvegházhatású gáz? Marhahús Bárányhús Sajt 6/18 Ha egy négyszemélyes család egy hétig nem eszik húst és sajtot, mennyi üvegházgáz-kibocsátást takaríthat meg? Mintha… egy hétig nem használnának autót. két hétig nem használnának autót. négy hétig nem használnának autót. 7/18 1961 és 2007 között mennyivel nőtt az egy főre eső húsfogyasztás globálisan? 50%-kal 100%-kal 200%-kal 8/18 A hazai háztartások mivel hatnak a legnagyobb mértékben a környezetre? Közvetlen energiafogyasztás (egyedi fűtés, egyedi közlekedés, közművek) Szolgáltatások Élelmiszer-fogyasztás 9/18 Földünk jégmentes területének mekkora részén folyik a hústermeléshez közvetlenül vagy közvetetten kapcsolódó tevékenység? 20% 30% 40% 10/18 Brazíliában mi a legfőbb célja az őserdők kivágásának? Mire használják az őserdőktől elvett területek legnagyobb részét? Szójaültetvények az állatok takarmányozásához Kukoricaültetvények etanol üzemanyag előállításához Szarvasmarha legeltetés 11/18 A nagyüzemi mezőgazdaság egyik fő veszélye a biodiverzitás csökkenése. Az 1903-ban forgalmazott tápláléknövények mekkora aránya tűnt el mára? 52%-a 73%-a 96%-a 12/18 Átlagban milyen hosszú az élete egy nagyüzemi tartású, húsfeldolgozásra szánt csirkének? 6 hét 12 hét 24 hét 13/18 Mi a sonka? Minden, ami a sertés combjából készül Minden, ami bármilyen vágóállat farából készül Pácolt húskészítmény 14/18 A világ antibiotikum-termelésének hányad részét fogyasztják állatok? Közel 25%-át Közel 50%-át Közel 75%-át 15/18 Ha kevesebb húst eszünk, szervezetünkben minek csökken a mértéke? C- és E-vitamin Telített zsírok és koleszterin Magnézium és kálium 16/18 Az alábbi, húskészítmények feldolgozásánál rendszeresen használt adalékanyagok közül melyik a leginkább kerülendő? E250 – Nátrium-nitrites pácsó E331 – Nátrium-citrát E412 – Guármagliszt 17/18 Az emberi fogyasztásra szánt élelmiszerek mekkora része kerül a kukáinkba? Közel 10%-a Legalább 20%-a Nagyjából harmada 18/18 Ha egy étlapról az alábbi fogások közül kell választanunk, melyikkel fokozzuk leginkább a klímaváltozást? Lazacfilé Sült csirke Tonhal saláta Kiértékelés