fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Zöldülő online piacterek

| Bán Dávid

Az online piacterek támogatják a tárgyak túlélését, s ezzel a tudatos fogyasztást. Emellett intenzív és profi marketingjükkel állandóan vásárlásra ösztönöznek. Cikkünkben bemutatjuk, hogyan segítik a legnagyobb online piacterek a valóban környezettudatos döntéseket. 

Az eBay újrahasznosításra ösztönöz és tanácsot ad

Az eBay saját bevallása szerint nagy hangsúlyt fektet a zöldebb kereskedelemre, számukra ez stratégiai kérdés. Némi keresgélés után honlapjukon ráakadhatunk a fenntarthatóságot előtérbe helyező vásárlási és eladási tanácsaikra is. Eszerint az eBay három fő területre koncentrál: külön helyet biztosítanak a környezettudatos vásárlók és eladók számára, a honlapon zöld vásárlási tanácsokat adnak, valamint a cég társadalmi felelősségvállalás tevékenységében is fenntartható programokat támogat.

Az egyik legrégebbi fenntartható sportszermárkával, a Patagoniával együttműködésben létrehozott oldalon használt Patagonia termékek javítására és újrahasználatára buzdítanak. Szlogenjük: vásárolj használtat, és add el, ami nem kell már.

Az eBay külön helyen gyűjti össze a „zöld autózás” lehetőségeit is: tanácsokkal, járművekkel és alkatrészekkel. A vásárlási tanácsadó oldalain pedig főbb terméktípusonként bemutatja, hogy mire kell odafigyelni a különböző dolgok vásárlásakor.

 

Az Ebay nonprofit jótékonysági oldala

 

 

A TeszVesz spéci keresőkkel segít

A legnagyobb hazai aukciós piactereket működtető Allegro Group érdeklődésünkre elmondta, hogy az általuk üzemeltetett Vatera és TeszVesz honlapok „használatával a felhasználók nemcsak a pénztárcájukat kímélhetik, hanem a tudatos vásárlással, és a feleslegessé vált holmik eladásával a környezetüket is védik”.

A TeszVesz Zöldövezet címmel kifejezetten zöld aloldalt tart fent – igaz, ennek a megtalálása némi keresgélést igényel –, amelyen konkrét tanácsokkal segítik a fenntartható kereskedést. Ösztönöz a visszafogott vásárlásra, a használt termékek életben tartására, a megfelelő csomagoló- és az újrahasznosított anyagok használatára, illetve a termékeke személyes kézbesítésére. A Zöldövezet oldalról egy kattintással kikereshetőek a piactérről a zöldebb alternatívák, például bio szépségápolási termékek vagy napelemes eszközök. Nem árt azonban az óvatosság, mert ez csak egy egyszerűsített kereső, amely a megfelelő hívószavakkal felrakott termékeket adja ki, és nem feltétlenül minősített termékeket találunk.

 

Tippek zöld életmódhoz a TeszVesz-en

 

A Meska a helyi termékek, és az újrahasznosítás népszerűsítésében erős

Megkerestük a kézműves termékek számára legnagyobb hazai piacteret biztosító Meska üzemeltetőit is. A Meska küldetése a hazai egyedi, kézműves termékek alkotóinak és vásárlóinak összekötése, egyfajta kisközösség megteremtése. Komoly hangsúlyt fektetnek a környezetvédelemre, hiszen missziójukban is megfogalmazzák, hogy „[a Meska Kft.] a távolról érkező, bizonytalan eredetű és nagy környezetszennyezéssel járó árubehozatallal szemben a helyben készült, igényes termékek adásvételét szeretné népszerűsíteni”.

Porst Réka, a Meska alapítója elmondta, hogy leginkább a helyi alapanyagokból készülő, helyben forgalmazandó termékekre teszik a fő hangsúlyt, így azokat kereshetjük megyénkénti bontásban, ezáltal könnyen megtalálhatjuk a hozzánk legközelebb dolgozó alkotókat. A Meska társoldalán az Ízporta.hu-n pedig már úgy keresgélhetünk a hazai termelők különböző termékei között, hogy belépés és lakóhelyünk megadása után egy szűrőprogram segítségével akár néhány kilométerre is le tudjuk szűkíteni az eladó földrajzi távolságát. Így akár a szomszéd utcából is szemezhetünk a felkínált csemegék közül.

A Meskán anyag szerint szűrve külön rovatban találhatók az „újrahasznosított alapanyagból készült termékek” is. A Meskás kézműves foglalkozásokon, jótékonysági akciókon pedig meg lehet tanulni az újrahasznosítás fortélyait.

 

Újrahasznosított termékek a Meskán

 

Mind az Allegro csoport, mind a Meska csapat is elkötelezett az ügyben, hogy az üzemeltetés során is a fenntarthatóság kerüljön az előtérbe. A TeszVesz zöld aloldalán mutatja be, hogy cégként mit tesz a környezetért, de a Meska dolgozóit is a fenntarthatóság szemlélete vezérli, így például sikerült megteremteniük a „nulla papír” irodát.

 

 

Nyitókép: Jonas Merian, Flickr

 

 

Tetszett a cikk? Nyomd meg a lenti gombot és támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!

 

   

 

Legyél Te is a Tudatos Vásárlók Egyesülete büszke támogatója!

A TVE éves támogatói díja 2500 forint. És ezért kapsz egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is.

Kattints ide, ha szeretnél 5-15% kedvezménnyel vásárolni a TVE által minősített helyeken.

 
Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára