fbpx

| Tudatos Vásárló

Zöldülő Electrolux?

Az Electrolux fogyasztói felmérése és a piac visszajelzései alapján úgy látja, növekszik az igény a környezetbarát berendezések iránt. Ennek megfelelően a cég 2008 januárjától már csak „A”, vagy annál jobb energiaosztályú mosógépet, hűtőt és mosogatógépet forgalmaz Magyarországon.

A cég 2007. második felében készített felmérése szerint az emberek 70%-a szeretne környezetbarát gépeket használni otthonában. A válaszadók azt vallották, hogy a készülékük kiválasztásakor összehasonlították a különböző termékek energiafogyasztását – ennél fontosabb szempontnak csak az egyszerű használat bizonyult. A megkérdezettek több mint fele sokkal környezettudatosabban él, mint néhány évvel ezelőtt, a szelektív hulladékgyűjtés és az energiatakarékos izzók használata például – a válaszadók bevallása szerint – ma már a háztartások 75%-ában jellemző.

A háztartási készülékek az áramfogyasztásukkal okozzák a legnagyobb környezetterhelést teljes életciklusuk során. Ez a teljes környezeti hatások mintegy 72%-át teszi ki átlagosan, míg a vízfogyasztás 3.8, az alapanyaggyártás 21.9, a gyártási folyamat 2.1, a szállítás pedig 0.2%-os részesedést képvisel a termék környezetterheléséből.

A háztartásokban a hűtő- és fagyasztószekrények fogyasztják a legtöbb energiát, hiszen funkciójukból adódóan szinte folyamatosan működnek. A cég ma gyártott készülékei legalább 40%-kal kevesebb energiát használnak fel a 10 évnél idősebb modelleknél, így a cég szerint nagy előrelépés jelentene energiatakarékosság szempontjából az ilyen idős háztartási készülékek energia- és költségtakarékosan működő gépekre való cserélése – Magyarországon közel 431 millió kWh villamos energiát lehetne ezáltal évente megtakarítani. Kérdés persze, hogy mi történne az ilyen módon keletkező hatalmas mennyiségű elektronikai hulladékkal, s hogy ennek kezelése mennyire rontaná a képet.

A vízfelhasználás optimalizálásának eszköze lehet a mosogatógép. Míg kevéssé odafigyelve (pl. állandóan folyó vízzel) egy 12 személyes étkészlet kézi mosogatásához átlagosan több mint 100 liter vizet és közel 2 kWh villamos energiát használunk el, az új mosogatógépek ugyanezt a feladatot 14 liter víz és 1.05kWh energia felhasználásával oldják meg. Persze, ezeket a gépeket is elő kell állítani, s majdan a belőlük keletkező hulladékkal is kezdeni kell majd valamit.

Korábban az Ethical Consumer kritizálta az EU-s energiacímkét, amely – különösen a mosógépek esetén – nem képes lépést tartani a változásokkal, hiszen a piac egyre „zöldebb”. Új energiacímkék bevezetését teszi szükségessé a készülékek gyorsan javuló energiahatékonysága az európai háztartási készülékgyártók érdekvédelmi szervezete, a CECED (European Comittee of Domestic Equipment Manufacturers) szerint is. A CECED jelenlegi A-tól G-ig terjedő besorolás helyett egy nyitott végű számskála bevezetése lenne célravezető, hiszen az érvényben lévő szabványok már nem alkalmasak a készülékek energiahatékonyságának informatív kifejezésére. Az új energiacímkék bevezetése tovább ösztönözné az iparágat a folyamatos fejlesztésekre és új, környezetkímélő technológiai megoldások alkalmazására.

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás