fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Zöldülő Electrolux?

| Tudatos Vásárló

Az Electrolux fogyasztói felmérése és a piac visszajelzései alapján úgy látja, növekszik az igény a környezetbarát berendezések iránt. Ennek megfelelően a cég 2008 januárjától már csak „A”, vagy annál jobb energiaosztályú mosógépet, hűtőt és mosogatógépet forgalmaz Magyarországon.

A cég 2007. második felében készített felmérése szerint az emberek 70%-a szeretne környezetbarát gépeket használni otthonában. A válaszadók azt vallották, hogy a készülékük kiválasztásakor összehasonlították a különböző termékek energiafogyasztását – ennél fontosabb szempontnak csak az egyszerű használat bizonyult. A megkérdezettek több mint fele sokkal környezettudatosabban él, mint néhány évvel ezelőtt, a szelektív hulladékgyűjtés és az energiatakarékos izzók használata például – a válaszadók bevallása szerint – ma már a háztartások 75%-ában jellemző.

A háztartási készülékek az áramfogyasztásukkal okozzák a legnagyobb környezetterhelést teljes életciklusuk során. Ez a teljes környezeti hatások mintegy 72%-át teszi ki átlagosan, míg a vízfogyasztás 3.8, az alapanyaggyártás 21.9, a gyártási folyamat 2.1, a szállítás pedig 0.2%-os részesedést képvisel a termék környezetterheléséből.

A háztartásokban a hűtő- és fagyasztószekrények fogyasztják a legtöbb energiát, hiszen funkciójukból adódóan szinte folyamatosan működnek. A cég ma gyártott készülékei legalább 40%-kal kevesebb energiát használnak fel a 10 évnél idősebb modelleknél, így a cég szerint nagy előrelépés jelentene energiatakarékosság szempontjából az ilyen idős háztartási készülékek energia- és költségtakarékosan működő gépekre való cserélése – Magyarországon közel 431 millió kWh villamos energiát lehetne ezáltal évente megtakarítani. Kérdés persze, hogy mi történne az ilyen módon keletkező hatalmas mennyiségű elektronikai hulladékkal, s hogy ennek kezelése mennyire rontaná a képet.

A vízfelhasználás optimalizálásának eszköze lehet a mosogatógép. Míg kevéssé odafigyelve (pl. állandóan folyó vízzel) egy 12 személyes étkészlet kézi mosogatásához átlagosan több mint 100 liter vizet és közel 2 kWh villamos energiát használunk el, az új mosogatógépek ugyanezt a feladatot 14 liter víz és 1.05kWh energia felhasználásával oldják meg. Persze, ezeket a gépeket is elő kell állítani, s majdan a belőlük keletkező hulladékkal is kezdeni kell majd valamit.

Korábban az Ethical Consumer kritizálta az EU-s energiacímkét, amely – különösen a mosógépek esetén – nem képes lépést tartani a változásokkal, hiszen a piac egyre „zöldebb”. Új energiacímkék bevezetését teszi szükségessé a készülékek gyorsan javuló energiahatékonysága az európai háztartási készülékgyártók érdekvédelmi szervezete, a CECED (European Comittee of Domestic Equipment Manufacturers) szerint is. A CECED jelenlegi A-tól G-ig terjedő besorolás helyett egy nyitott végű számskála bevezetése lenne célravezető, hiszen az érvényben lévő szabványok már nem alkalmasak a készülékek energiahatékonyságának informatív kifejezésére. Az új energiacímkék bevezetése tovább ösztönözné az iparágat a folyamatos fejlesztésekre és új, környezetkímélő technológiai megoldások alkalmazására.

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

2022 tavaszán a tavaszi Tiszta otthon és ÖkoKör Kamra csoportok lezárultát és a közösen elért eredményeket egy zártkörű workshoppal ünnepeltük meg. Harmincan gyűltünk össze, hogy a fenntarthatóság jegyében vegán szendvicskrémeket készítsünk a Közöshely dolgozóinak vezényletével, valamint Vászonzsákoslány, azaz Antal Évi a melt&pour szappankészítés rejtelmeibe avatott be minket. Mi az az ÖkoKör? Itt megmutatjuk!

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok