fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

A zöldségeket és gyümölcsöket ellenőrző hatóságok

| Haraszti Anikó

Ez a cikk már 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Amennyiben gondod, problémád van a vásárolt zöldség, gyümölcs minőségével, a higiéniai körülményekkel, az áru környékén feltüntetett információkkal, vagy akár a mérleg, a mérőeszköz hitelességével, ellenőrizhetőségével, több intézményhez is fordulhatsz.

Azt javaslom, hogy észrevételeidet, panaszodat elsősorban az eladóval közöld, ha ő nem kompetens, keresd meg az üzlet tulajdonosát, a piac, vásár fenntartóját, üzemeltetőjét! Ha nem sikerült megnyugtató eredményre jutni, fordulj hatósághoz!

Üzletek, piacok és vásárok piaci rendjét, az ott forgalomba hozott termékeket, az előírások betartását a helyi önkormányzat jegyzője, – amennyiben van ilyen – az önkormányzati piacfelügyelő, illetve a megyei (fővárosi) fogyasztóvédelmi felügyelőségek ellenőrizhetik. Az illetékes jegyző elérhetőségeit ki kell függeszteni az üzletekben.

A zöldségek és gyümölcsök minőségi, illetve jogszabályi megfelelőségét, az áruk kezelési körülményeit a Zöldség-Gyümölcs Minőségellenőrzési Szolgálat vizsgálja. A szolgálat három hatósági szerv: a megyei (fővárosi) növény- és talajvédelmi szolgálatok zöldség-gyümölcs ellenőreinek, a Növény és Talajvédelmi Központi Szolgálat zöldség- és gyümölcsellenőrzés koordinációját ellátó szakmai részlegének, valamint a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium ellenőrzést felügyelő részlegének gyűjtőneve. Az élelmiszer-ellenőrző hatóságok munkáját a Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal koordinálja.

Fontos észben tartani, hogy a jegyző és a hatóságok csak ún. piacfelügyeleti feladatokat látnak el, vagyis engedélyeket állítanak ki, ellenőrzéseket végeznek (akár bejelentésre is), bírságot szabhatnak ki, és egyéb más intézkedést tehetnek, de nem jogosultak eljárni a fogyasztó és az eladó közötti vitás ügyekben. A fogyasztói panaszokra bíróság, illetve a kereskedelmi kamarák mellett működő békéltető testület előtt lehet megoldást találni.

 

Hasznos elérhetőségek 

Intézmény

Internet

Központi cím

Elérhetőség

Növény- és Talajvédelmi Szolgálat

www.ontsz.hu

1118 Budapest, Budaörsi út 141-145.

Tel: (061) 309 1000
Fax: (061) 309 1000
E-mail: ntsz@ntksz.ontsz.hu

Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal

www.mebih.gov.hu

1097 Budapest, Gyáli út 2-6.

Tel: (061) 368 8815
Fax: (061) 387 9400

Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség

A megyei irodák elérhetősége a honlapon

www.fvf.hu

1088 Budapest, József krt. 6

Tel: (061) 459 4800
Fax: (061) 210 4677

E-mail: fvf@fvf.hu

Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium

www.fvm.hu

1055 Budapest, Kossuth Lajos tér 11.

Tel: (061) 301 4000
Fax: (061) 302 0408
E-mail: ElelmiszeripariFO@fvm.hu

Békéltető testületek

Elérhetőségük megtalálható a Magyar Kereskedelmi és Iparkamaránál

www.mkik.hu/ index.php?id=57

1055 Budapest, Kossuth Lajos tér 6-8

Tel: (061) 474 5100
Fax: (061) 474 5105
mkik@mkik.hu

 

 

Megjelent a Tudatos Vásárló magazin 7. számában

 

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Greenwashing? Erre figyelj a boltokban!

Greenwashing? Erre figyelj a boltokban!

Ne dőlj be a zöldre festési praktikáknak és a hangzatos marketing szövegeknek! Összegyűjtöttünk néhány tipikus ál-zöld állítást, amik mögött a leggyakrabban nem áll valós fenntarthatósági törekvés. Pörgesd végig, kerüld el őket Te is. Nem igazán tiszta számodra, mit tekinthetünk zöldre festésnek? Itt leírtuk, mi az a greenwashing, a zöldre festés, és mi a baj vele?, itt […]

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok