
| Tudatos Vásárló Mayer Barbara
A zöldségdoboz kincsei. Mit készítsek sóskából?
A közösségi gazdaságok heti zöldségdobozában gyakori a sóska. A legtöbben sóskamártásként fogyasztjuk, de most szerettem volna utánajárni, mi mást lehet még belőle készíteni. Keresztesiné Drevenka Orsit, a Szandaszögi Ökokertészet közösségi gazdáját kértem, segítsen receptjeivel, hogy megismerhessem a sóska többi oldalát is.
Nagyon szeretem a sóskát, ez már az óvódában kiderült. 4 évesen lelkesen meséltem anyukámnak hazafele, hogy „fekete krumpli” volt ebédre, és kértem főzzön otthon is. Valahogy a sóska fogyasztásom azóta is a sóska mártásra korlátozódik, így most szerettem volna utánajárni, hogy még mi készíthető belőle. A Szandaszögi Ökokertészet gazdáját, Keresztesiné Drevenka Orsit hívtam segítségül, hogy ossza meg velem receptjeit, amivel színesíthetem a sóska fogyasztásom.
A közösségi mezőgazdálkodás a termelő és fogyasztó személyes együttműködése, amiben egy éven át a gazdálkodással járó kockázatokat, annak felelősségét és a gazdálkodás gyümölcseit is megosztják.
Mi is az a sóska?
A sóska a keserűfűfélékcsaládjába tartozik, egy évelő, lágyszárú levélzöldség. 30-50 centi magas ovális levelei csomókban nőnek és mint Orsitól megtudtam, nyáron apró piros virágokat is hoz. A leveleit fogyasztjuk, áprilistól késő őszig van szezonja.
Miért egészséges?
- magas a C-vitamin tartalma,
- gazdag A-, B1-, B2-, és B9-vitaminban,
- sok ásványi sót, meszet, foszfort, vasat, magnéziumot tartalmaz,
- flavonoidokban és egyéb antioxidánsokban is gazdag.
Miért savanykás az íze?
Jellegzetes savanyú ízét a benne található oxálsavnak köszönheti, ami vese- vagy epekőképződésre hajlamos egyéneknél fokozhatja a kőképződést, ezért nekik érdemes csak kisebb mennyiségben fogyasztaniuk. Minél régebben szüretelt a sóska, annál több oxálsavat tartalmaz, így érdemes frissen fogyasztani.

Sóska a Szandaszögi Ökokertészetben
Orsiék a sóskát a fóliasátorban tartják, annak is a szélén, ahol több vizet tud felvenni. Náluk az vált be, hogy nem magról vetik, hanem palántázzák és úgy ültetik ki, így kevésbé lesz hézagos és egységesebben tud nőni. Két körben szokták elindítani, egyszer a tavaszi levélzöldségekkel áprilisban, ami májusban, júniusban szednek először. A másik ágyásba ősszel ültetik ki, az áttelel náluk és az áprilisban lesz szedhető. Így közösségi gazdaságuk tagjai áprilistól októberig körülbelül havonta egyszer kapnak sóskát.
A tagok többsége szereti, van, aki nagyon megörül, ha van sóska, mert a gyerekei annyira szeretik, hogy már a kocsiban megeszik nyersen mire az átadásról hazaérnek. Ha még nem tetted, érdemes ezt az édes, savanykás és egyben keserű ízt kipróbálni nyersen, például salátába keverve.
Termesztése otthon a kiskertben
Orsi szerint sóskát kezdő kertészek is ültethetnek, amit érdemes tudni róla:
- már áprilisban ültethető magról,
- igényli a vizet és a rendszeres öntözést,
- érdemes félárnyékos helyet keresni neki, ahol nem tud kiszáradni,
- a csigák és a levél tetvek is szeretik, rájuk figyelni kell.
Orsiék és a sóska
Orsiék szeretik a sóskát, a gyerekek néha felmennek a fóliába és tépkednek maguknak és nyersen elrágcsálják. A sóska főzeléket a lánya Flóra nagyon szereti, fia Bence nem eszi olyan lelkesen. Orsinak bevált praktikája, hogy ha sok a sóska, megtisztítja lepárolja és elrakja a mélyhűtőbe. Télen így könnyebb elővenni és gyorsan elkészül belőle a mártás vagy a főzelék. Ő is legtöbbször sóskamártást készít, de most megosztott velem néhány receptet, amit ő is a közösségi tagoktól tanult, ami túlmutat a mártáson és feldobhatja a sóska fogyasztást.
Sóska receptek a gazdától
Sóskás pite
Gyors, könnyen elkészíthető pite, amit jól kiegészít a feta sajt karakteres íze.
Hozzávalók
- 25 dkg leveles tészta,
- 25 dkg friss sóska,
- 3-4 dkg vaj,
- 2,5 dl tejszín,
- 2 egész tojás,
- 10 dkg fetasajt,
- só,
Elkészítés
- Melegítsd elő a sütőt 180-200 fokon.
- Pucold és mosd meg a sóskát, csepegtesd le. Ha lecsöpögött fogd csomóba és vág fel, nagyjából félbe, harmadba.
- Vajon fonnyaszd meg 1-2 perc alatt, és ha megvan szedd egy nagyobb tálba.
- Ha kihűlt, öntsd hozzá a tejszínt, verd fel a 2 tojást és öntsd hozzá. Morzsold hozzá a fetát és keverd össze. Sózd, ízlés szerint borsozhatod is.
- A leveles tésztát nyújtsd ki 4-5 mm vékonyra, helyezd a pite formába, úgy hogy hagyj neki peremet és szedd bele a tölteléket.
- 25 perc alatt süsd készre.
Sóskaturmix
Benne van a sóska savanykás íze, de a banán és az alma jól ellensúlyozza. A lenti mennyiségből körülbelül 1,5 liter zöld turmix lesz.
Hozzávalók
- 1 banán
- 1 körte (kiváltható 1 almával vagy 1 szelet ananásszal is)
- 2-3 jó nagy marék sóska (kb. 100 g)
- fahéj
- 1 liter víz
Elkészítés
- Pucold meg a sóskát, mosd meg és csepegtesd le.
- Darabold fel a banánt és a körtét.
- Rakd bele a fentieket a turmixgépbe, öntsd fel a vízzel és turmixold le.
- Ízesítheted fahéjjal vagy mézzel ízlés szerint.
Medvehagymás reform sóskafőzelék
A sóskafőzelék vagy sóskamártás a legismertebb módja az sóska elkészítésének, ezt a tavaszi receptet a a medvehagyma dobta fel nagyon.
Hozzávalók
- egy jó nagy csokor sóska
- medvehagyma ízlés szerint
- 1 evőkanál kókuszolaj
- 1-1.5 dl mandulatej
- konjakliszt
- stevia csepp az édesítéshez
- só
Elkészítés
- Pucold és mosd meg a sóskát és a medvehagymát, csepegtesd le. Ha lecsöpögött tépkedd kisebb darabokra.
- Fonnyaszd meg őket kókuszolajon, add hozzá a mandulatejet.
- Sózd és édesítsd, és sűrtsd be a konjacliszttel.
Csatlakoznál?
A közösségi gazdaságokhoz tél végén, tavasz elején lehet csatlakozni. Ha csatlakoznál vagy szeretnél többet megtudni, a gazdaságok aktuális listáját az elérhetőségeikkel itt találod.
A projekt az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap támogatásával valósul meg, további információk a programról az Európai Unió weboldalán olvashatók.