fbpx

| Tudatos Vásárló Mayer Barbara

Zöldségátvétel percről-percre: a gazdaságtól az asztalomig

A Birs zöldségközösség egyik tagja bemutatja, hogy néz ki egy zöldségátadós nap percről percre. Mit csinál a fogyasztó és a gazda, na és mi történik a zöldséggel egy nap alatt? Képes riportunk következik. 

Egyre többször olvasható angolul a “farm to table” (a gazdaságból az asztalra) kifejezés vagy a “farm to fork” (a gazdaságból a villára), ami arra utal, hogy a termelőtől közvetlenül a fogyasztó asztalára kerül a friss zöldség, gyümölcs vagy egyéb termék. Ez legtöbbször a termelői piacokon vagy közösségi mezőgazdaságon keresztül valósul meg, és jellemző, hogy a fogyasztó vagy termelő jól ismeri egymást.

A Birs zöldségközösség tagjaként ezt most lemodelleztem az egyik nyári átadáson és bemutatom nektek, hogyan került a kunszállási földekről pestlőrinci asztalomra a finom zöldségragu 8-44 órán belül.

Lássuk a részleteket!

Csütörtök

06.30 – Épp ébredezem, amikor Héjjas Szilvi, a Birs gazdaság termelője 100 km-rel arrébb már javában szedi a bazsalikomot a heti csomagba.

08.30 – Elindítom a számítógépet, elkezdek dolgozni, eközben Szilvi a salátát is leszedi a mai átadásra.

11.00 – Elkészültek a csomagok. A répát, hagymát, krumplit Szilvi már tegnap leszedte, a salátát és a bazsalikomot pedig ma, hogy friss legyen.

11.15 – Indulás előtt Szilvi emailt küld a levelezőlistára, de a Facebook követők kedvéért a csoport oldalára is postolja az aktuális üzenetet  „A mai csomag tartalma: sárgarépa, egy-egy fehérrépa, főzőhagyma, krumpli, cukkini, bazsalikom és sok saláta. A táskák nehezek lesznek, érdemes a férfiakat küldeni érte!”

13.00 – Ebédszünetben elolvasom Szilvi levelét, és gyorsan recepteket keresek, amit elkészíthetek a délután érkező zöldségekből. Ezzel egy időben Szilvi a megpakolt kocsival elindul Budapestre.

17.00 – Kikapcsolom a számítógépet. Elindulok a heti átadásra Pestlőrincről a kilencedik kerületi Bakáts térre.

17.45 – Átveszem a csomagot és váltunk pár szót Szilvivel, meg a többi taggal.

18.15 – A metrón ülök: a mellettem utazók furcsán forgatják a fejüket. Nem csoda, hiszen a szatyromból árad a tömény bazsalikomillat, hatalmas a csokor, amit ma kaptunk.

18.55 – Még pont elérem a lakótelepen lévő zöldségest, és veszek egy fél kiló gombát a tervezett zöldségraguhoz.

 Szeptemberben még lehet csatlakozni a Birs Zöldségközösséghez. További információ és  jelentkezés: Héjjas Szilviánál hejjasszilvia@gmail.com 

19:00 – Szilvi leviszi a maradék szatyrokat a Birs bisztróba, hogy akik ma nem tudtak 19 óráig érte menni, pénteken napközben még elvihessék.

19.10 –Újra otthon.  Tényleg nehéz volt a mai szatyor, de felküzdöttem a harmadikra. Összedobok egy gyors vacsorát. Megőrülök a mozzarellás paradicsomért friss bazsalikommal, ezért a boltba is beugrottam, és vettem két nagy szem paradicsomot is (Nem tudom, honnan származik, és mióta áll ott a polcon, de ez van…Kunszálláson még kell pár hét, mire beérik a paradicsom.).

20.20 – Kipakolok, indul a főzés. Zöldségragu készül és paradicsomos sült burgonya. A mini konyhám pultját beterítik a friss, szezonális zöldségek.

20.35 – A megpucolt és feldarabolt krumplit nyakon öntöttem a paradicsomlével és bekerült a sütőbe. A friss bio krumpli darabkák úsznak és főnek a tavaly eltett paradicsomlében, amibe só bors, oregánó, fokhagyma és egy kis olivaolaj került.

21.00 – Már a zöldségragu is rotyog a tűzön, belekerült a heti csomag nagy része: a cukkini, a sárga- és fehérrépa, petrezselyem, főzőhagyma és egy kis gomba a helyi zöldségestől plusz a maradék saját paradicsomlé is. Közben már Szilvi is hazaért. Kemény napja volt.

21.30 – Miközben készül a krumpli és a ragu, elpakolom a salátát és a maradék hagymát a hűtőbe, rendet rakok a konyhapulton, és elmosogatok.

22.00 – Kész vagyok, a konyha rendben van, megfőtt a ragu és megsült a krumpli is. Nem tagadom elfáradtam, de van finom, szezonális zöldségből készül ebédem a következő 2-3 napra.

Péntek

13.00 – Mai ebéd: zöldségragu rizzsel.

Lássuk, hogy sikerült teljesítenem a ’farm to table’ kísérletem

 • 8 órán belül a tányéromon végezte a bazsalikom
 • kb. 29 órán belül feldolgoztam a Szilvi által szerdán leszedett zöldséget és egy része 44, míg a többi 68 óra múlva került a tányéromra ebéd formájában
 • 29 órával szedés után a saláta is a tányéromon végezte vacsoraként

A cikk az NKA Ismeretterjesztés és Környezetkultúra Kollégiuma 201201/00186 pályázat támogatásával készült. 

 A projektet az Európai Bizottság támogatta. A képzés tartalma nem szükségszerűen tükrözi az Európai Bizottság nézeteit.

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás