fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

A zöldség főve is egészséges

| Tudatos Vásárló

Olasz kutatók tanulmánya szerint a nyers zöldség értékes beltartalma nem mindenképp vész el az elkészítés során.

Sőt, ellenkezőleg: a sárgarépa, a cukkini és a brokkoli ún.
antioxidatáns összteljesítménye, amely a rákos megbetegedések kockázatát
csökkentheti, még nőhet is a főzés során. Annak érdekében, hogy az egyes
tápanyagok megmaradjanak bennük, ki kell választani mindegyik zöldségféle
saját, optimális elkészítési módját, írják a tudósok a Journal of Agricultural
and Food Chemistry
című szaklapban.

A tanulmányhoz a Pármai Egyetem
kutatója, Nicoletta Pellegriniés csapata a három említett zöldségfélét főzve,
párolva és sütve is elkészítette. Ezt követően megmérték a zöldségekben
karotinoid, a C-vitamin és más antioxidánsok szintjét. Ezek a vegyületek
megvédik a sejteket és az örökítőanyagot a szabad gyököktől, amelyek igen
reakcióképes, káros oxigénmolekulák.

A kutatók három mérési módszerrel
megmérték az antioxidáns összteljesítményt. Az eredmény: az antioxidánsok, különösen
a karotinoidok, mindhárom zöldségnél legjobban a főzés során maradtak meg. A
sárgarépa és a cukkini ezen felül még C-vitamin tartalmát is viszonylag jól őrizte
meg. Párolásnál ugyan a zöldség állaga megmaradt, de mind a sárgarépa mind a
cukkini sok karotinoidot vesztett, amit a kutatók a hosszabb elkészítési időre
vezetnek vissza. Pároláskor ugyanis az érzékeny anyagok tovább vannak kitéve a
fénynek és az oxigénnek. A főzés hatására viszont felbomlanak a sejtfalak, a
sejtek tartalma jobban hozzáférhető lesz. Az antioxidánsok így kiszabadulnak,
vagy akár újak is képződhetnek. Az optimális elkészítési mód tehát mindenképp
javítja a zöldség tápértékét.

 

Forrás: MTI

Kép [cc] Vic

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

2022 tavaszán a tavaszi Tiszta otthon és ÖkoKör Kamra csoportok lezárultát és a közösen elért eredményeket egy zártkörű workshoppal ünnepeltük meg. Harmincan gyűltünk össze, hogy a fenntarthatóság jegyében vegán szendvicskrémeket készítsünk a Közöshely dolgozóinak vezényletével, valamint Vászonzsákoslány, azaz Antal Évi a melt&pour szappankészítés rejtelmeibe avatott be minket. Mi az az ÖkoKör? Itt megmutatjuk!

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok