fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

A zöldbab útja Európába

| Tudatos Vásárló

Cikksorozatunk második részéből kiderül, hogy a  marokkói zöld ceruzabab háromnegyedét Európába szállítják. Az ország legnagyobb mezőgazdasági területén főleg olyan fiatal nők dolgoznak, akik a legszegényebb régiók valamenyikéből vándorolnak oda munkát remélve.

A szupermarketek gyakran külföldről, sokszor fejlődő országokból szerzik be a zöldbabot, ha azt az európai gazdálkodók nem tudják versenyképes áron, azaz elég olcsón előállítani. Az egyik fő forrás Marokkó. A SOMO kutatása a munkakörülményeket és a beszállítói kapcsolatokat vizsgálta a marokkói Souss Massa Draa régió nyugati részén működő vezető ceruzabab exportőröknél, a Quality Bean Marocnál (QBM), a Guernikakónál, az Alamónál és a Terre Agronomique-nál. A vizsgálatok az Agadir, Taroudant, Inezgane-Ait Melloul és a Chtouka Ait Baha városok körüli tartományokra terjedtek ki.

Zöldbabtermesztés Európának

2010-ben a mezőgazdaság adta Marokkó bruttó hazai össztermékének (GDP) 14%-át. A Marokkó középső részén található Souss Massa Draa régió az ország legjelentősebb mezőgazdasági területe. Kedvező klímája miatt ez a terület kiválóan alkalmas mezőgazdasági termelésre, annak ellenére, hogy vízkészlete korlátozott. A hazai és a nemzetközi piacokra is nagy mennyiségben szállítanak innen friss gyümölcsöt és zöldséget.

2010-ben Marokkó 160 000 tonna ceruzababot állított elő, ez valamivel több mint Magyarország az évi dinnyetermése és tízszerese a hazai zöldbabtermésnek. A megtermelt mennyiség háromnegyedét (119 000 tonna) szállították külföldre ebben az évben. Ennek a kereskedelmi értéke mintegy 132 millió amerikai dollár volt.

Szinte az összes exportált zöldbabot Souss Massa Draa régióban termelik. A marokkói Mezőgazdasági és Tengeri Halászati Minisztérium adatai alapján a 2009-2011 között a Marokkóból exportált zöldbab átlagosan négyötöde a Souss Massa Draa régióból származott.

2010-ben a külföldre értékesített zöldbab 99%-át európai uniós országokba adták el. A legfontosabb célországoknak számító Spanyolországba, Németországba és Hollandiába a teljes marokkói zöldbabexport 94%-a jutott. Ezek az országok továbbértékesítik a piacaikra érkező bab jórészét. Bár Magyarországon a helyi termelés nagyobb, mint a behozatal, az import zöldbab legnagyobb része Franciaország után Hollandiából és Spanyolországból érkezett az elmúlt években.

Munka után vándorló fiatal nők

A Souss Massa Draa régióban a mezőgazdaság rengeteg dolgozó számára biztosít munkalehetőséget. Az álláskeresők bevándorlása évtizedek óta növeli a régió népességét. Saját lakhelyük kedvezőtlen gazdasági lehetőségei arra kényszerítik az embereket, hogy szülőföldjükről a Souss Massa Draa régióba menjenek munkát keresni. A bevándorló munkaerő jelentős része fiatal nő. A munkások közül sokan népes családot tartanak el: saját gyermekeiket, szüleiket, nagyszüleiket, testvéreiket és egyéb rokonaikat is.

Annak ellenére, hogy a Souss Massa Draa régióban több a munkalehetőség, mint máshol, az országos áltagnál nagyobb a szegénység. A legutóbbi, 2007-es adatok szerint országosan majdnem minden tizedik ember a nemzeti szegénységi küszöb szintjén vagy az alatt élt. Souss Massa Draa-ban ez az érték majdnem 13% volt. Ezzel együtt is, a szegénység feltehetően csökkent 2007 óta, és Marokkót nem igazán érintette a globális pénzügyi válság és az „arab tavasz”.

Kép: Dreamstime

 

 

 

A cikk “A szupermarketláncok beszállítói kapcsolatai a fogyasztók szemszögéből” című kiadványban jelent meg. A kiadvány megjelenését az Európai Unió támogatta. A kiadvány tartalmáért kizárólag a Tudatos Vásárlók Egyesülete felelős, és az semmi esetre sem tükrözi az Európai Unió álláspontját.

 

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Hogyan lehet egészséges és környezettudatos a táplálkozásunk?

Hogyan lehet egészséges és környezettudatos a táplálkozásunk?

2022. február. 13-án tartottuk a Közösségi mezőgazdálkodás és ÖkoKörök családi napot, ahol közelebbről is megismerhették az érdeklődők a Tudatos Vásárlók munkáját. Ezen a napon a közösségi gazdaságok és az ÖkoKörök jutottak főszerephez: az izgalmas előadások és kerekasztal-beszélgetések mellett a vendégek személyesen is találkozhattak a gazdákkal, volt Magcsere, a legkisebbek pedig gyerekprogramok keretében játékosan tanulhattak a […]

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok