fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

A zöldbab útja Európába

| Tudatos Vásárló

Cikksorozatunk második részéből kiderül, hogy a  marokkói zöld ceruzabab háromnegyedét Európába szállítják. Az ország legnagyobb mezőgazdasági területén főleg olyan fiatal nők dolgoznak, akik a legszegényebb régiók valamenyikéből vándorolnak oda munkát remélve.

A szupermarketek gyakran külföldről, sokszor fejlődő országokból szerzik be a zöldbabot, ha azt az európai gazdálkodók nem tudják versenyképes áron, azaz elég olcsón előállítani. Az egyik fő forrás Marokkó. A SOMO kutatása a munkakörülményeket és a beszállítói kapcsolatokat vizsgálta a marokkói Souss Massa Draa régió nyugati részén működő vezető ceruzabab exportőröknél, a Quality Bean Marocnál (QBM), a Guernikakónál, az Alamónál és a Terre Agronomique-nál. A vizsgálatok az Agadir, Taroudant, Inezgane-Ait Melloul és a Chtouka Ait Baha városok körüli tartományokra terjedtek ki.

Zöldbabtermesztés Európának

2010-ben a mezőgazdaság adta Marokkó bruttó hazai össztermékének (GDP) 14%-át. A Marokkó középső részén található Souss Massa Draa régió az ország legjelentősebb mezőgazdasági területe. Kedvező klímája miatt ez a terület kiválóan alkalmas mezőgazdasági termelésre, annak ellenére, hogy vízkészlete korlátozott. A hazai és a nemzetközi piacokra is nagy mennyiségben szállítanak innen friss gyümölcsöt és zöldséget.

2010-ben Marokkó 160 000 tonna ceruzababot állított elő, ez valamivel több mint Magyarország az évi dinnyetermése és tízszerese a hazai zöldbabtermésnek. A megtermelt mennyiség háromnegyedét (119 000 tonna) szállították külföldre ebben az évben. Ennek a kereskedelmi értéke mintegy 132 millió amerikai dollár volt.

Szinte az összes exportált zöldbabot Souss Massa Draa régióban termelik. A marokkói Mezőgazdasági és Tengeri Halászati Minisztérium adatai alapján a 2009-2011 között a Marokkóból exportált zöldbab átlagosan négyötöde a Souss Massa Draa régióból származott.

2010-ben a külföldre értékesített zöldbab 99%-át európai uniós országokba adták el. A legfontosabb célországoknak számító Spanyolországba, Németországba és Hollandiába a teljes marokkói zöldbabexport 94%-a jutott. Ezek az országok továbbértékesítik a piacaikra érkező bab jórészét. Bár Magyarországon a helyi termelés nagyobb, mint a behozatal, az import zöldbab legnagyobb része Franciaország után Hollandiából és Spanyolországból érkezett az elmúlt években.

Munka után vándorló fiatal nők

A Souss Massa Draa régióban a mezőgazdaság rengeteg dolgozó számára biztosít munkalehetőséget. Az álláskeresők bevándorlása évtizedek óta növeli a régió népességét. Saját lakhelyük kedvezőtlen gazdasági lehetőségei arra kényszerítik az embereket, hogy szülőföldjükről a Souss Massa Draa régióba menjenek munkát keresni. A bevándorló munkaerő jelentős része fiatal nő. A munkások közül sokan népes családot tartanak el: saját gyermekeiket, szüleiket, nagyszüleiket, testvéreiket és egyéb rokonaikat is.

Annak ellenére, hogy a Souss Massa Draa régióban több a munkalehetőség, mint máshol, az országos áltagnál nagyobb a szegénység. A legutóbbi, 2007-es adatok szerint országosan majdnem minden tizedik ember a nemzeti szegénységi küszöb szintjén vagy az alatt élt. Souss Massa Draa-ban ez az érték majdnem 13% volt. Ezzel együtt is, a szegénység feltehetően csökkent 2007 óta, és Marokkót nem igazán érintette a globális pénzügyi válság és az „arab tavasz”.

Kép: Dreamstime

 

 

 

A cikk “A szupermarketláncok beszállítói kapcsolatai a fogyasztók szemszögéből” című kiadványban jelent meg. A kiadvány megjelenését az Európai Unió támogatta. A kiadvány tartalmáért kizárólag a Tudatos Vásárlók Egyesülete felelős, és az semmi esetre sem tükrözi az Európai Unió álláspontját.

 

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Greenwashing? Erre figyelj a boltokban!

Greenwashing? Erre figyelj a boltokban!

Ne dőlj be a zöldre festési praktikáknak és a hangzatos marketing szövegeknek! Összegyűjtöttünk néhány tipikus ál-zöld állítást, amik mögött a leggyakrabban nem áll valós fenntarthatósági törekvés. Pörgesd végig, kerüld el őket Te is. Nem igazán tiszta számodra, mit tekinthetünk zöldre festésnek? Itt leírtuk, mi az a greenwashing, a zöldre festés, és mi a baj vele?, itt […]

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok