fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Zöld ruhák: Tanúsító védjegyek, címkék

| Tudatos Vásárló

Ez a cikk már 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Létezik néhány olyan tanúsító védjegy, amely garantálja, hogy az adott ruházati termékben nincsenek veszélyes vegyi anyagok, sőt, azt is, hogy a gyártási folyamat környezetbarát módon zajlott.

Egyre többet olvashatunk a ruhaipar okozta környezetvédelmi problémákról és a ruhaiparban használt vegyszerek egészségügyi hatásairól.  Ahogy korábban beszámoltunk róla, a Greenpeace is foglalkozott az üggyel, és tesztelte 14 világmárka ruháit vegyszerekre, 2 éve pedig  ismert márkák gyermekruháit tesztelte hasonló anyagokra.

Ha szeretnéd elkerülni a szennyezett ruhákat, korábbi cikkünkből megtudhatod, hol vehetsz környezetbarát ruhákat, az alábbiakban pedig bemutatjuk a Magyarorszgon 2 legismertebb tanúsítványt, amely garantálja, hogy a ruhákban nincs,  vagy határérték alatti a káros anyagok jelenléte.

A zöldülő ruhaiparról olvasd el korábbi cikkeinket. 

 

Bizalom a textíliában

A textíliák esetében a legismertebb tanúsító védjegy a nemzetközi kutatóintézetekből alakult szövetség (International Association for Research and Testing in the Field of Textile Ecology) által alapított OEKO-TEX® -„Bizalom a textíliában” Standard.

A ruházati termékeken megjelenő címke olyan terméket jelöl, amelyben nem, vagy csak határérték alatt találhatóak káros anyagok, köztük a formaldehid, nehézfémek, klórozott fenol, szerves eredetű klórozott vegyületek és növényvédő szerek, a ruha semleges Ph-értékű és színtartó. A határérték tekintetében a legszigorúbb vizsgálatnak a bébi- és gyermekruhákat vetik alá, de hasonlóan szigorú a bőrrel közvetlenül érintkező ruhák (fehérneműk, pólók) vizsgálata is.

 

OEKO-TEX® Standard 100

Összességében a követelmények egyértelműen túlmutatnak a hatályos nemzeti törvényeken, és a törvényi szabályozás területén. A rendszer világszerte egységes és tudományosan megalapozott kritériumokra épül. A határértékeket és kritériumokat évenként újraértékelik és továbbfejlesztik. A textiltermékeket megfelelő szakértelemmel rendelkező, független vizsgáló intézetek által végzett vizsgálat tanusítja. A követelményrendszer következőkre terjed ki.

 • törvényben tiltott anyagok, mint a rákkeltő színezékek

 • törvényben szabályozott anyagok, mint formaldehid, lágyítószer, nehézfémek vagy pentaklór-fenol

 • a mai ismereteink szerint egészségügyi szempontból kérdéses, azonban jelenleg még törvényben nem szabályozott vagy tiltott anyagok, mint peszticidek, allergén színezékek vagy szerves ónvegyületek

 • olyan paraméterek, mint színtartóság és egy bőrbarát pH érték, amely a felhasználó egészségéről való gondoskodását szolgálja

A jelölést 4 termékosztályban alkalmazzák

 • Textíliák és textiljátékok csecsemők és kisgyermekek számára, három éves koruk betöltéséig, pl. fehérneműk, rugdalódzók, ágyneműk, ágyba való termékek, textilállatok stb.

 • Textíliák, amelyek a rendeltetésszerű használatuk során, nagy felületen, közvetlenül érintkeznek a bőrrel, pl. fehérneműk, ágyneműk, frottíráruk, ingek, blúzok stb.

 • Textíliák, amelyek rendeltetésszerű használatuk során nem vagy csak kis felületen érintkeznek a bőrrel pl. kabátok, zakók, bélések stb.

 • Dekorációs célra használt anyagok, mint asztalneműk és függönyök, de fali- és padlóburkolat is stb.

 

OEKO-TEX® Standard 100 plus

Ezzel a védjeggyel ellátott termékek károsanyag szempontjából ellenőrzöttek az OEKO-TEX® Standard 100 értelmében, továbbá kizárólag környezetbarát, a Sustainable Textile Production (STeP) (korábbi elnevezésén OEKO-TEX® Standard 1000) követelményeinek megfelelő üzemekben készültek.

Ennek a védjegynek a a kritériumai a következők:

 • Káros anyag vizsgálat / terméktanúsítás az OEKO-TEX® Standard 100 szerint.

 • Környezetvédelmi szempontból megfelelő és társadalmilag fenntartható.

 • Ezen kívül bizonyítani kell, hogy a teljes termelési lánc, azaz egy termék előállításában (a textilgyártás minden fázisában) résztvevő minden vállalat maradéktalanul megfelel a Sustainable Textile Production (STeP) követelményeinek.

 A ruhaipar árnyoldaláról olvasd el korábbi cikkeinket.
 

Mit tehet a fogyasztó?

A ruhákban található egészségre ártalmas anyagok a bőrünkön keresztül felszívódhatnak a szervezetünkbe, különösen ha a bőrrel közvetlenül érintkeznek, és még inkább, ha megizzadunk, mivel a pórusok ilyenkor kitágulnak. Bár ez nem tűnik jelentős mennyiségnek, mégis, hosszabb idő alatt már káros lehet. Ráadásul bizonyos anyagok (pl. a nehézfémek) felhalmozódnak a szervezetben, nem ürülnek ki. Mindez gyermekek esetében még nagyobb veszélyt jelent. 

 • Fehérnemű, sportruházat, és különösen bébi-és gyermekruhák esetében keressük a védjeggyel ellátott, káros anyagot nem tartalmazó termékeket.

 • Kerüljük a távol-keleti cégek által gyártott, ellenőrizhetetlen módon előállított ruhadarabokat.

 • Az olcsó tömegáruk helyett – amelyek gyártását, és ezzel a környezetszennyezést, a mérgezési veszélyeket is a világ másik felébe „szervezik ki”- igyekezzünk jó minőségű, tartós ruhát vásárolni, amelyeket hosszú ideig lehet használni.

 • Lehetőség szerint válasszunk EU-tagállamban, akár Magyarországon gyártott ruhát, mivel ezek előállítása is megbízhatóbb a szigorúbb környezetvédelmi előírások miatt.

 • A gyorsan változó divat által a fogyasztóra kényszerített „eldobható”, gyakran cserélt ruhák helyett inkább alakítsunk ki a saját stílusunknak megfelelő ruhatárat.

 • Vigyázzunk a ruhadarabjainkra, kímélve mossuk! Főzéshez, barkácsoláshoz, kertészkedéshez ne a legjobb darabjainkat vegyük fel!

 • Ha van rá lehetőség, csere-beréljünk, vagy vásároljunk használt ruhát, ezzel is a ruhák élettartamát növeljük.

 

Kép: Dreamstime

 

Tetszett a cikk, szeretnél még több akciót? Nyomd meg a lenti gombot és támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!

Legyél Te is a Tudatos Vásárlók Egyesülete büszke támogatója!

A TVE éves támogatói díja 3000 forint. És ezért kapsz egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is.

 

Kattints ide, ha szeretnél 5-15% kedvezménnyel vásárolni a TVE által minősített helyeken.

 

  Nemzeti Fejlesztési Minisztérium – a fogyasztók érdekében. A cikk a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium FV-I-15. 15-2015-00014 jelű pályázat keretében frissült 2016-ban.  

 

 

 

 

 

 

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Greenwashing? Erre figyelj a boltokban!

Greenwashing? Erre figyelj a boltokban!

Ne dőlj be a zöldre festési praktikáknak és a hangzatos marketing szövegeknek! Összegyűjtöttünk néhány tipikus ál-zöld állítást, amik mögött a leggyakrabban nem áll valós fenntarthatósági törekvés. Pörgesd végig, kerüld el őket Te is. Nem igazán tiszta számodra, mit tekinthetünk zöldre festésnek? Itt leírtuk, mi az a greenwashing, a zöldre festés, és mi a baj vele?, itt […]

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

  Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
  Bónusz: tippek, tesztek, programok