Wunderkammer: a Tudatos Vásárlók csodakamrája

A Reneszánsz év keretében 2008. november 4-én nyit a Tudatos Vásárlók Egyesületének kiállítása, a Wunderkammer.

A Tudatos Vásárlók november 14-én és 21-én pénteken előzetes bejelentkezés alapján tárlatvezetést tartanak iskolásoknak, vasárnaponként családi programok várják a látogatókat.

Az iskolai csoportok diákjai a fenntartható fogyasztás témáját feldolgozó Vásárolj okosan! című kiadványt kapnak.

Reneszansz_logo

Kutatók szerint a jelenlegi környezeti és társadalmi problémákat nagy részben az egyéni háztartások fogyasztási szokásai okozzák. Jó hír viszont, hogy ezt a tényt a fogyasztók jelentős része már felismerte, és nyitott a változtatásra, fenntartható, jövőbarát fogyasztói döntések meghozatalára. Felmérések szerint a felnőtt lakosság 30-40%-a hajlandó akár többet is fizetni a jövőbarát termékekért.

A nagy kérdés a „mit". Milyen terméket és szolgáltatást válasszon a fogyasztó, ha olyan döntéseket szeretne hozni, amellyel a környezet védelmét, a társadalom fejlődését támogatja?

Wunderkammer: csodakamra. A csodakamrát (németül Wunderkammer, angolul cabinet of curiousity) a múzeum elődjeként tartják számon. Olyan főúri gyűjtemények voltak ezek, amelyekben felhalmozták a világ érdekességeit: az antikvitásoktól kezdve, a technikai újdonságokon át a preparátumokig mindenféle dolgot.

A Tudatos Vásárlók csodakamrájában olyan dolgokat gyűjtöttünk össze, amelyek egyszerre óvják a környezetet, amelyeket társadalmi felelősséget vállaló alkotók, vállalkozások állítottak össze, és a fogyasztók mindennapi, valós igényeit elégítik ki. Láttál már napszakácsot? Tudod, mi mindent árusítottak visszaváltható üvegben ötven évvel ezelőtt? Tudod, hogy könyveidet akár újrahasznosított papírbútoron is tárolhatod? Elem nélkül működő elemlámpa? Óriásplakátból készült fotel?

Gyere el, nézd meg, próbáld ki!

A kiállítás 2008. november 4-23. között ingyenesen látogatható, hétfő kivételével naponta 10-től 18 óráig a budapesti Centrális Galériában (Budapest V. kerület, Arany János u. 32.).

Hétvégi programok a helyszínen:

November 16. vasárnap 14-től 19 óráig
Cellux csoport: Hulladéknak ítélt tárgyakból, alkatrészekből a szabad fantázia segítségével, két jól felkészült segítő vezetésével a legkülönfélébb re-tárgyak készítése: füzér, hajcsat, fülbevaló, nyaklánc, füzet, kitűző, stb.

November 23. vasárnap 14-től 19 óráig
A Retextil Alapítvány megtanítja, hogyan lehet használt ruhából lakberendezési tárgyakat készíteni (ülőgumók, puffok, szőnyegek, stb.), hogyan kell felvágni az anyagokat, hogyan lehet fonalat készíteni, hurkolni, és hogy mi az a lapos fonás.

 

Szeretettel várunk mindenkit!

A Reneszánsz Év - 2008 egyéb programjairól a www.reneszanszev2008.hu oldalon tájékozódhatnak.







  • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
    a fogyasztók érdekében