fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Wild Flower Bar: a slow virágbolt

| Tudatos Vásárló

Ha nem érdekelnek a virágokba tűzhető figurák, és a megszokott gerbera-szekfű kombónál valami természetközelibbre vágysz, akkor a mindenképp érdemes ellátogatnod a Vitkovics Mihály utcai Wild Flower Bar-ba. Az alapítók, Klenovszki Mimi és Tóth Kata vadvirágokkal, szezonális vásárokkal és workshopokkal várnak.

A skandináv egyszerűséggel berendezett Wild Flower Barban semmi sem vonja el a figyelmet a lényegről. A szezonális virágokon felül vadvirágos csokrot és koszorút is árulnak, és gyakran rendeznek pop-up vásárokat, amihez – ha lehet – a szomszédban működő sütiző is beszáll valami virágos-fűszeres édességgel. Legutóbb a fűszernövény vásár alkalmával többek között zsályás-mentás spárgás mozzarellás pitét és rozmaringos mentás hibiszkusz teát készítettek. Az alapítók, Klenovszki Mimi és Tóth Kata workshopokat is tartanak rendszeresen. Őket kérdeztük.

 
Wild Flower Bar és a fűszerek
 

Vadvirágos tavaszi csokor

Pr-szakember és desinger az eredeti foglalkozásotok, ez elég messze van a virágkötészettől. Miért éppen virágboltot nyitottatok?

 

A virágok, a növények szeretete pár éve lépett be fókuszáltan mindkettőnk életébe, és szerelem lett belőle. Mi is a nagyvárosi, nyüzsgő mindennapokat éltük, és egyre inkább belső igényünk alakult ki arra, hogy intenzív kapcsolatba kerüljünk a természettel. Mivel arra nem volt lehetőségünk, hogy kivonuljunk élni egy erdőbe, a növényeket hoztuk be a mindennapjainkba. A bolt koncepciója is ebből a belső igényünkből fakadóan alakult ki. A Wild Flower Bar egy “slow lifestyle floral studio”, ahol a “slow” nemcsak egy életérzés, hanem igyekszünk arra figyelni, hogy a virágok, a növények, amikor csak lehet, hazai termőktől, kertészetekből érkezzenek.

 

Vadvirágos ihletésű csokor
 
Tulipánvásár, a makói Karol and Blase termelőtől

 

Mennyire érdekli a fogyasztókat, honnan jön a virág? Van-e ebben elmozdulás az elmúlt években?

Az emberek jó részének számít, örül neki, ha tudja, hogy például egy makói tulipánfarmról érkeznek a virágok, amik az ebédlőasztalára kerülnek. Abszolút jelen vannak a virágvásárlók körében is a tudatosak, akiknek fontos, hogy ha valami a közelben, hazai termesztőnél is elérhető, akkor azt vigye haza, egyszerűen jobb érzés, hogy kisebb, hazai termelőket támogatnak így a megvásárolt virággal. Másrészt sokkal kisebb a szállítás miatt a környezetet befolyásoló negatív hatás. Az elmozdulás ebben a tekintetben pozitív, és egyre erősödik az utóbbi években.

 

 

Kik vásárolnak a Wild Flower Bar-ban?

Szerencsések vagyunk, mert nagyon széles a vásárlókörünk: a fiatal lányoktól, a randira készülő férfiakon át, a nyugdíjas nagymamákon keresztül a környezettudatos és trendérzékeny éttermekig, cukrászdákig, boltokig, a nagy napjukra készülő menyasszonyokon át nagyon színes a paletta.

 
 
 
Olyan különlegességeket is találni mint a muskotályzsálya vagy a curry
 

Honnan szerzitek be a virágokat?

Amikor és amennyire lehet, itthoni virágokat szerzünk be, amelyhez közvetlen kapcsolatot alakítottunk ki hazai termelőkkel, kertészetekkel. Hogy csak néhányat említsek, ilyen például a tulipántermesztő, makói Karol and Blase, ugyancsak jó kapcsolatot ápolunk a fóti Virágos Pagonnyal, akik kifejezetten az erdei-mezei-kerti virágokra szakosodtak, de kaktusztermelővel, pozsgás-kertészettel és még számos szépséget termelő családdal vagyunk intenzív kapcsolatban.

 

 
 

Árban van-e különbség ha pl. hazai vagy import tulipánt vesztek tavasszal?

Nem az árkülönbség a jellemző, és nem is ezért vásárolunk hazai tulipánt. Már csak azért sem lehet ez a mérvadó, mert extra prémium minőségű tulipánok érkeznek Makóról, ami a típusok különlegességében, a formák, a színek tárházában és a virágok váza-élettartamában is meglátszik.

Nehéz itthon jó termelőt találni? Milyen főbb szempontok alapján választjátok ki a beszállítóikat?

Nekünk nagyon fontos a személyes kapcsolat, a megbízhatóság, az őszinteség, a hitelesség. Boldogok vagyunk, mert tényleg vannak olyan hazai termelők és kertészetek, akik extra magas színvonalon dolgoznak. Természetesen folyamatosan keressük-kutatjuk őket, és a Wild Flower Bar-ban mindig mesélünk is a látogatóinknak ezekről a vállalkozásokról, szeretnénk, ha minél többen megismernék őket, a vérverejtékes munkájukat, a sikereiket és a csodaszép növényeiket. Pont ezért készítettünk egy-egy fotósoroazot is a “Meet your local farmer” égisze alatt: képeslapok ill. poszterek formájában így bárki hazavihet egy-egy szeletet akár a budapesti lakásába is ezekről a virág- és növényfarmokról.

 
 
A szomszéd kávézó-sütiző is csatlakozott a fűszervásárhoz finomságokkal
 
Egy nagyon finom termékkapcsolás
 
 

Miért fontos, hogy bemutassátok a termelőt?

Elkötelezettek vagyunk, mi is itt élünk, és hiszünk a hazai termelőkben.

 

 

 
Van hivatalos Fairtrade minősített virágotok?

Nincs kifejezetten kereslet rá, itthon nagyon kevesen tudnak róla, hogy van ilyen. A minősítéstől függetlenül sokszor szerzünk be olyan kistermelőktől árut, akik nem használnak például vegyszereket.
 


Szívesen olvasnál még a témában? Tegyél érte Te is! Válaszd a Neked megfelelő formát.

Támogasd a TVE munkáját adománnyal!

Fizess elő egy terméktesztünkre!

Legyél a TVE Támogató tagja vagy Szupertagja!

Ehhez még egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is adunk, amellyel több mint 70 jófej helyen vásárolhatsz kedvezményesen!

 


  A cikk a Zöld Forrás PTKF/625/2017 jelű pályázat támogatásával készült.

 

Ajánlom másnak
támogass

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

A tudatos vásárló 12 pontja

Környezettudatosságra fel! – Videón a Tudatos Vásárló 12 pontja

A vásárlás a Te döntésed, a pénzed szavazat: Te döntöd el, mit és kit támogatsz. És mit nem. Lista, szatyor, mennyiség, javíttatás, újrahasznosítás és társai – 12 szempont, amit érdemes észben tartani vásárláskor. Tudatos vásárlás 12 lépésben.

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok