fbpx
savas wc tisztitók teszt melyik mennyire környzetbarát

Itt a WC tisztítók tesztje, avagy savazzunk okosan

Itt az #ÖkoTakarítás hónapja!

A takarítás egyik legkevésbé kedvelt terepe a WC, nem csoda, hogy szeretnénk gyorsan és hatékonyan túllenni rajta, néha még annak árán is, ha erősen maró és környezetkárosító hatású tisztítószereket használunk. Mitől hatékonyak ezek a termékek? Lehet-e egyszerre hatékony és környezetbarát egy WC tisztító? Vajon a sajátmárkás, olcsóbb termékek is versenybe szállhatnak a márkás, drágább termékekkel? Ezekre mind megtaláltuk a választ legújabb WC tisztító tesztünk során.

Alapvetően kétféle WC tisztító létezik, a savas és a lúgos kémhatású. A Tudatos Vásárlók Egyesületénél 30 darab különféle savas tisztítószert vizsgáltunk, amelyek különösen alkalmasak a vízkő, a húgykő és hasonló lerakódások oldására. A tesztelés során az EU Ecolabel által előírt protokollt alkalmaztuk.

A WC tisztító gélektől elsősorban azt várjuk el, hogy eltávolítsák a lerakódott vízkövet a WC csészéből, alaposan tisztítsanak és megszabadítsanak a kellemetlen szagoktól, friss, tiszta illatot hagyva maguk után. Erre bizonyára csakis a legerősebb vegyszerek képesek. Vagy mégsem?

Itt az #ÖkoTakarítás hónapja

Mitől hatékony egy WC tisztító?

A vízkő eltávolításához valamilyen savra van szükség. Az Európai Vegyi Ügynökség (ECHA) adatbázisának veszélyességi besorolás alapján három különböző savtípust tartalmaznak a tesztelt termékek:

 • környezetre és/vagy az egészségre ártalmasak: sósav, hangyasav, szulfaminsav, foszforsav
 • körültekintő bánásmódot igénylőek: ecetsav, tejsav, benzolszulfonsav
 • ismert káros hatás nélküli: citromsav

A mérések azt mutatták, hogy a legjobb termékek ugyanannyi idő alatt körülbelül nyolcszoros mennyiségű vízkövet képesek eltávolítani, mint a legrosszabbak.

Mitől környezetbarát egy WC tisztító?

Környezetbarátnak akkor mondhatunk egy háztartási tisztítószert, ha az összetevői sem rövid-, sem hosszútávon nem okoznak kárt a környezetben, és ha a természetbe – a WC tisztítók esetében a szennyvízbe – jutnak, ott nem halmozódnak fel, hanem lebomlanak. A WC tisztítók esetében is találunk bőven hiteles, harmadik fél által minősített ökocímkével ellátott termékeket. Az EU ökocímkét (EU Ecolabel) azok a termékek kaphatják meg, amelyeknek kedvezőtlen környezeti hatásaik jelentősen kisebbek, mint a hasonló célt szolgáló termékeké. További előnye sok más ökocímkével szemben, hogy a kritériumokat jogszabályban rögzítik, és független szakértők folyamatosan ellenőrzik, vagyis a védjegyezésért nem a gyártó felel. A tesztelt termékek közül az első öt helyen végzettből három is rendelkezik ilyen címkével, vagyis nem kell lemondjunk a hatékonyságról sem, ha környezetbarát terméket vásárolunk.

Végül is melyik a legjobb?

Attól függ, miben. Nem nagy újdonság, hogy a vízkövet valóban a sósav tartalmú szerek oldják a leghatékonyabban. Azonban

a sósav durva környezet- és egészségkárosító hatásának hosszú listája elegendő ok ahhoz, hogy kerüljük a sósavat tartalmazó termékeket. 

A második leghatékonyabbnak bizonyult hangyasav tartalmú termékeket is fenntartással kezeljük, ugyanis belélegezve mérgező, károsítja a szerveket, tűzveszélyes folyadék és gőz, lenyelve ártalmas és súlyos szemkárosodást okoz, illetve jelenleg is vizsgálatok folynak lehetséges hormonrendszer károsító hatásairól.

Az egyetlen sav, amihez semmilyen kockázat nem köthető: a citromsav.

Biztonsági adatlapjuk alapján a következő termékekben csak ez található, mint savas hatóanyag: Domestos Professional Eco, Seventh Generation, Denkmit nature, L’Arbre Vert, Sodasan Citrus, Go for Expert (Tesco), Tierra Verde, Ecover, Green emotion. Ezek közül a Domestos Professional Eco egyébként a tesztben összesítésben is a második helyen végzett. Olcsóbb árkategóriában pedig a Denkmit nature terméke követi, nem sokkal lemaradva az összesített listán. Érdemes tehát a sajátmárkás termékeket is jobban megismerni, mert találhatunk közöttük hatékony, illetve környezet- és pénztárcabarát alternatívákat.

Öko-takarítás kisokos – mit tud a citromsav?

A vízkőoldás hatékonyságán túl teszteltük még a termékek porcelánfelületre gyakorolt hatását és a hőstabilitást is. Utóbbi kettőre azért volt szükség, hogy egyrészt lássuk, károsíthatják-e a szerek a porcelán WC csészét, másrészt információt kapjunk arról is, hogy például veszélyes-e a flakont a meleg nyári napokon a fülledt fürdőszobában tárolni. Erről részletes információkat találhatunk a tesztben, a termékek adatlapján.

A teljes teszt ingyenesen megtekinthető itt: https://tesztek.tudatosvasarlo.hu/savas-wc-tisztitok/teszt

 

 A Green&Safe LIFE-styles projektet az Európai Unió LIFE alapja támogatja, az Agrárminisztérium társfinanszírozza. Azonosító: ENV GIE HU000622 Green&Safe LIFE-styles

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás