fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Itt a WC tisztítók tesztje, avagy savazzunk okosan

savas wc tisztitók teszt melyik mennyire környzetbarát

Itt az #ÖkoTakarítás hónapja!

A takarítás egyik legkevésbé kedvelt terepe a WC, nem csoda, hogy szeretnénk gyorsan és hatékonyan túllenni rajta, néha még annak árán is, ha erősen maró és környezetkárosító hatású tisztítószereket használunk. Mitől hatékonyak ezek a termékek? Lehet-e egyszerre hatékony és környezetbarát egy WC tisztító? Vajon a sajátmárkás, olcsóbb termékek is versenybe szállhatnak a márkás, drágább termékekkel? Ezekre mind megtaláltuk a választ legújabb WC tisztító tesztünk során.

Alapvetően kétféle WC tisztító létezik, a savas és a lúgos kémhatású. A Tudatos Vásárlók Egyesületénél 30 darab különféle savas tisztítószert vizsgáltunk, amelyek különösen alkalmasak a vízkő, a húgykő és hasonló lerakódások oldására. A tesztelés során az EU Ecolabel által előírt protokollt alkalmaztuk.

A WC tisztító gélektől elsősorban azt várjuk el, hogy eltávolítsák a lerakódott vízkövet a WC csészéből, alaposan tisztítsanak és megszabadítsanak a kellemetlen szagoktól, friss, tiszta illatot hagyva maguk után. Erre bizonyára csakis a legerősebb vegyszerek képesek. Vagy mégsem?

Itt az #ÖkoTakarítás hónapja

Mitől hatékony egy WC tisztító?

A vízkő eltávolításához valamilyen savra van szükség. Az Európai Vegyi Ügynökség (ECHA) adatbázisának veszélyességi besorolás alapján három különböző savtípust tartalmaznak a tesztelt termékek:

  • környezetre és/vagy az egészségre ártalmasak: sósav, hangyasav, szulfaminsav, foszforsav
  • körültekintő bánásmódot igénylőek: ecetsav, tejsav, benzolszulfonsav
  • ismert káros hatás nélküli: citromsav

A mérések azt mutatták, hogy a legjobb termékek ugyanannyi idő alatt körülbelül nyolcszoros mennyiségű vízkövet képesek eltávolítani, mint a legrosszabbak.

Mitől környezetbarát egy WC tisztító?

Környezetbarátnak akkor mondhatunk egy háztartási tisztítószert, ha az összetevői sem rövid-, sem hosszútávon nem okoznak kárt a környezetben, és ha a természetbe – a WC tisztítók esetében a szennyvízbe – jutnak, ott nem halmozódnak fel, hanem lebomlanak. A WC tisztítók esetében is találunk bőven hiteles, harmadik fél által minősített ökocímkével ellátott termékeket. Az EU ökocímkét (EU Ecolabel) azok a termékek kaphatják meg, amelyeknek kedvezőtlen környezeti hatásaik jelentősen kisebbek, mint a hasonló célt szolgáló termékeké. További előnye sok más ökocímkével szemben, hogy a kritériumokat jogszabályban rögzítik, és független szakértők folyamatosan ellenőrzik, vagyis a védjegyezésért nem a gyártó felel. A tesztelt termékek közül az első öt helyen végzettből három is rendelkezik ilyen címkével, vagyis nem kell lemondjunk a hatékonyságról sem, ha környezetbarát terméket vásárolunk.

Végül is melyik a legjobb?

Attól függ, miben. Nem nagy újdonság, hogy a vízkövet valóban a sósav tartalmú szerek oldják a leghatékonyabban. Azonban

a sósav durva környezet- és egészségkárosító hatásának hosszú listája elegendő ok ahhoz, hogy kerüljük a sósavat tartalmazó termékeket. 

A második leghatékonyabbnak bizonyult hangyasav tartalmú termékeket is fenntartással kezeljük, ugyanis belélegezve mérgező, károsítja a szerveket, tűzveszélyes folyadék és gőz, lenyelve ártalmas és súlyos szemkárosodást okoz, illetve jelenleg is vizsgálatok folynak lehetséges hormonrendszer károsító hatásairól.

Az egyetlen sav, amihez semmilyen kockázat nem köthető: a citromsav.

Biztonsági adatlapjuk alapján a következő termékekben csak ez található, mint savas hatóanyag: Domestos Professional Eco, Seventh Generation, Denkmit nature, L’Arbre Vert, Sodasan Citrus, Go for Expert (Tesco), Tierra Verde, Ecover, Green emotion. Ezek közül a Domestos Professional Eco egyébként a tesztben összesítésben is a második helyen végzett. Olcsóbb árkategóriában pedig a Denkmit nature terméke követi, nem sokkal lemaradva az összesített listán. Érdemes tehát a sajátmárkás termékeket is jobban megismerni, mert találhatunk közöttük hatékony, illetve környezet- és pénztárcabarát alternatívákat.

Öko-takarítás kisokos – mit tud a citromsav?

A vízkőoldás hatékonyságán túl teszteltük még a termékek porcelánfelületre gyakorolt hatását és a hőstabilitást is. Utóbbi kettőre azért volt szükség, hogy egyrészt lássuk, károsíthatják-e a szerek a porcelán WC csészét, másrészt információt kapjunk arról is, hogy például veszélyes-e a flakont a meleg nyári napokon a fülledt fürdőszobában tárolni. Erről részletes információkat találhatunk a tesztben, a termékek adatlapján.

A teljes teszt ingyenesen megtekinthető itt: https://tesztek.tudatosvasarlo.hu/savas-wc-tisztitok/teszt

 

 A Green&Safe LIFE-styles projektet az Európai Unió LIFE alapja támogatja, az Agrárminisztérium társfinanszírozza. Azonosító: ENV GIE HU000622 Green&Safe LIFE-styles

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Greenwashing? Erre figyelj a boltokban!

Greenwashing? Erre figyelj a boltokban!

Ne dőlj be a zöldre festési praktikáknak és a hangzatos marketing szövegeknek! Összegyűjtöttünk néhány tipikus ál-zöld állítást, amik mögött a leggyakrabban nem áll valós fenntarthatósági törekvés. Pörgesd végig, kerüld el őket Te is. Nem igazán tiszta számodra, mit tekinthetünk zöldre festésnek? Itt leírtuk, mi az a greenwashing, a zöldre festés, és mi a baj vele?, itt […]

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok