fbpx
Wage Forward etikus divat tisztességes bér

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Wageforward.org – tisztességes megélhetést biztosító bért a ruhaiparban!

A globális ruhaipari kizsákmányolás egyetlen megoldása, ha elérjük, hogy tisztességes megélhetést biztosító bért kapjanak a ruhaiparban dolgozók – erre jött létre három nagy érdekképviseleti szervezet közös weboldala, a WageForward.org.

Az Asia Floor Wage Alliance (AFWA), a Tiszta Ruha Kampány (Clean Clothes Campaign, CCC) és a Worker-driven Social Responsibility Network (WSRN) weboldala, a WageForward.org a ruhaipari munkások megélhetését szeretné segíteni kidolgozott megoldási javaslataival. A szövetség a ruhaipari dolgozók részére tisztességes megélhetést biztosító bért rögzítő, divatmárkák és szakszervezetek között kötendő, kötelező érvényű megállapodást követel. A három szervezet szakszervezetek, érdekvédő csoportok és civil szervezetek széles szövetsége, amely széleskörű támogatást élvez egyéb szövetségek részéről is világszerte. A nyilvános weboldalon keresztül minden érintett szereplő hozzászólhat a vitához, javaslatokat tehet közzé, támogatását és jóváhagyását fejezheti ki.

Az önkéntes vállalás nem elég

„Épp itt volt az ideje, hogy egy hiteles, életképes javaslat szülessen azért, hogy a ruhaipari óriások elszámoltathatóak legyenek azokért a rettenetes munka-és életkörülményekért, amelyek évtizedek óta meghatározzák a ruhagyári munkások és a családok életét – miközben a ruhaóriások az üzletből gigantikus profitot termelnek. A világmárkák társadalmi felelősségvállalásról (CSR) szóló jelentései tele vannak a munkabérekről szóló, jövőre vonatkozó ígéretekkel. Itt az idő, hogy a tegyenek is valamit az ügy érdekében, ne csak szövegeljenek” – nyilatkozta Anannya Bhattacharjee, a Garment and Allied Workers Union szakszervezet elnöke.

A beszállítói lánc egészét tekintve a nagy ruhacégek termelik a legtöbb profitot, és ők határozzák meg az árakat, mindeközben jóformán egyáltalán nem tartják be a minimumbérre vonatkozó törvényi előírásokat. Mivel a ruhaóriások borzasztóan alacsony munkabéreket fizetnek, a legtöbb munkásnak túlóráznia kell azért, hogy egyáltalán meg tudjon élni.

A ruhacégek önkéntes elhatározásán alapuló, és a vitába több érdekelt felet bevonó kezdeményezések ez idáig mind csúfos kudarcot vallottak: a ruházati ipar kulcsproblémája, vagyis a siralmasan alacsony bérek problémája érintetlen maradt, így a munkások bérei a mai napig nem növekedtek, a ruhacégek a tisztességes megélhetést biztosító bér kifizetésének közelébe sem értek.

A világmárkák megbirkóznak a járvánnyal, a ruhagyári munkások nem

Tisztességes megélhetést biztosító bér – alapfeltétele a megállapodásnak

A WageForward.org a kötelező érvényű megállapodásokból származó jelentős előnyöket, és a munkavállalók által vezérelt társadalmi felelősségvállalás (Worker-driven Social Responsibility, WSR) szemléletmódját hirdeti. A Bangladesi tűz- és épületbiztonsági megállapodás, valamint a Fair Food program jelentősen javított a beszállítói lánc munkásainak biztonsági helyzetén és életkörülményein: most pedig, a kötelező érvényű megállapodások révén valódi lehetőség nyílik arra, hogy a létminimum alatti bér okozta válságból kiutat találjunk.

Iwan Kusmawan, az indonéziai szakszervezetek szövetségének (Serikat Pekerja Nasional, SPN) nemzetközi ügyekért felelős igazgatója szerint „az iparágban érdekelt felek buzgón beszélnek arról, milyennek kéne lennie a COVID-ból való igazságos kilábalásnak. A tisztességes megélhetést biztosító bérről szóló kötelező érvényű megállapodás minden bizonnyal része kell, hogy legyen egy ilyen megoldásnak”.

A javaslat központi eleme egy, a tisztességes bérhez való kiegészítő hozzájárulás kifizetése minden egyes alkalommal, amikor egy a megállapodást már aláírt ruhacég rendelést ad le valamelyik beszállítójánál.

Ezt a hozzájárulást közvetlenül a munkavállalók kapnák meg. A hozzájárulás összegét a törvényben előírt minimálbér és a becsült (kikalkulált) tisztességes bér közötti különbség adná. A szakszervezetek több ruhagyártó országban is konkrétan meghatározták és követelték a tisztességes megélhetést biztosító bért. Helyi szakszervezetek csoportja létrehozta a tisztességes bérért küzdő regionális szervezetet, az Asia Floor Wage Alapítványt (Asia Floor Wage Alliance, AFWF) – ez azt követeli, hogy a nagy ruhacégek fizessék is ki ezt az összeget a ruhagyári dolgozóknak.

Az AFWF számításai és más, hiteles bérszámítások azt mutatják, hogy a munkabéreket átlagosan a jelenlegi háromszorosára kellene emelni. A tisztességes bérhez való hozzájárulás kiszámítása országonként eltérő, és a kollektív szerződésből eredő béremelésektől is függ: a kikalkulált százaléknyi eltérést, mint hozzájárulást, a ruhacég kell, hogy kifizesse – mondják.

A javasolt megállapodás ezen kívül a dolgozók jogainak védelmét is magában foglalja, valamint biztosítja, hogy a megállapodás megszegése esetén a dolgozók a nap 24 órájában bármikor panaszt tehetnek. A megállapodást szakszervezetek, ruházati cégek és munkajogi szervezetek fogják aláírni, és azoknak a ruházati cégeknek, melyek aláírták a megállapodást, kötelező lenne megszakítani a kapcsolatot minden olyan beszállítóval, amely nem tartja be a megállapodást. Ha ezt nem teszik meg, jogi útra terelődik az ügy, hiszen a szándék szerint a megállapodás jogilag kötelező érvényű lesz.

A tisztességes megélhetést biztosító bér alapvető emberi jogunk

A WageForward.org oldal egy olyan időszakban indult el, amikor sok ruhagyári munkásnak már nem is az a gondja, hogy nem kapja meg a tisztességes megélhetést biztosító bért, hanem az, hogy néha egyáltalán nem kap fizetést. A COVID brutális csapást mért a ruhagyártókra: a válság nyomán több százezer ruhaipari dolgozó dollármilliárdok kifizetését várja.

Ineke Zeldenrust, a CCC nemzetközi koordinátora így fogalmaz: „a vírus okozta válság ismét rávilágított arra, hogy milyen kegyetlenül bánnak a ruházati cégek azokkal az emberekkel, akik termékeiket gyártják. A válság árát a munkásokkal fizettetik meg. A bérek kifizetését késleltetik, vagy egyszerűen nem fizetik ki a béreket. A járvány 2020-as kezdete óta ez nagyon sok helyen volt tapasztalható”.

„Mivel ezeknek a munkásoknak a létminimum alatti bért fizették mindezidáig, most nincsen semmilyen megtakarításuk, amire támaszkodhatnának.

Ha az elmúlt pár évben a tisztességes megélhetést biztosító bért fizették volna nekik, most teljesen más, kevésbé szomorú lenne a helyzet”

– mondja Theresa Haas, a Worker-driven Social Responsibility Network (WSRN) nemzeteken átívelő stratégiákért felelős igazgatója.

A WageForward.org felhívja a figyelmet arra, milyen nagy szükség lenne rá, hogy a ruhaipari óriáscégek azonnal lépjenek, hogy biztosítsák azt, dolgozóik tisztességes bért és juttatásokat kapnak, adott esetben (pl. a járvány okozta válság idején) végkielégítést vihetnek haza. A kötelező érvényű Végkielégítés Alap, a Bérbiztosítás Alap és a Beszállítói lánc segély további javaslatok. A munkások azonnali szükségleteire való reagálást tehát ki kell egészíteni az efféle, kötelező érvényű, hosszútávú intézkedésekkel, hogy a jövőben megakadályozzuk az emberi jogok megsértését a globális ruhaiparban.


Készült a Clean Clothes Campaign kampány keretében; a projekt az Európai Unió finanszírozásában valósul meg. “Filling the Gap: Achieving Living Wages through improved transparency” “FILLING THE GAP” HUM/2018//404-124

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás