fbpx
csapvíz biztonságos

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Vízdilemmák 2. rész: Kell a vízszűrő vagy felejtsük el?

Egyre többen aggódnak a csapvíz minősége miatt, ezért egyre több háztartásban bukkannak fel víztisztító berendezések. Sorra vettük a forgalomban lévő házi víztisztító berendezések különböző típusait, hogy kiderüljön, milyen szennyeződéseket tudunk kiszűrni velük. Azt is körbejártuk, milyen egészségügyi kockázatokat rejt, ha nem rendeltetésszerűen használjuk őket. Belefér például, ha a vízszűrőt egy kicsit tovább használjuk?

Előző cikkünkben azzal foglalkoztunk, melyek a leggyakrabban előforduló szennyeződések a csapvízben, kell-e aggódnunk az ólom, a baktériumok, az arzén jelenléte miatt.

A fenti szennyeződéseken kívül is sokféle oka lehet, hogy egy víztisztító beszerzésén törjük a fejünket. Van, aki a víz klóros ízét, szagát és van, aki a vízkövesedést próbálja orvosolni vele. Mások törekednek a hulladékmentességre, és az ásványvízfogyasztást szeretnék biztonságos módon kiváltani.

A víztisztító beszerzési költségei nem elhanyagolhatóak, ezért érthető, ha sokáig, éveken át szeretnénk használni. Éppen ezért, mielőtt beruháznánk, érdemes meggyőződni róla, van-e valós vízminőségi probléma.

Előző cikkünkben körbejártuk, milyen jelei lehetnek a különféle szennyeződéseknek. Ha gyanítjuk, hogy szennyezett víz folyik a csapunkból, első lépésként tehetünk hivatalos bejelentés az illetékes hivatalnál, akik kötelesek kivizsgálni a panaszt. Másik megoldás, hogy egy akkreditált laboratóriumot bízunk meg a feladattal – ez esetben önköltségen. (A vizsgálatok árairól és az óvintézkedésekről szintén a sorozat első részéből olvashatsz.)

Bizonyos szennyeződések jelenléte néhány egyszerű szabály betartásával orvosolható, ám ha ezek nem segítenek, biztosan könnyebb lesz célzott megoldást találni, ha ismerjük a problémát.

Többet árt, mint használ

A hálózati víz utótisztító kisberendezések a 201/2001.(X.25.) Kormányrendelet alapján engedélyköteles termékek, ezért kizárólag az Országos Tisztifőorvosi Hivatal (OTH) által engedélyezett terméket érdemes vásárolni. Erről a forgalmazónál, a helyi Kormányhivatalok Népegészségügyi Főosztályainál vagy a Nemzeti Népegészségügyi Központnál (NNK) is lehet érdeklődni (vizosztaly@nnk.gov.hu).

Sajnos az OTH által kiadott engedélyek listája nem éppen felhasználóbarát, ráadásul 2017. április 1. óta nem is frissült. Így fogyasztóként nehéz aktuális információkhoz jutni. Olvasóinknak azt tanácsoljuk, hogy kérdéseitekkel keressétek a fent említett hivatalokat. Reméljük, hogy a megnövekedett fogyasztói igényt hamarosan követi az illetékes szervek által közzétett, felhasználóbarát lista megjelenése.

Saját kútra nem áll

A forgalmazónak kötelessége a használati útmutatóban is feltüntetni a termék biztonságos alkalmazási feltételeit. Nem árt tisztázni, hogy a kisberendezések alkalmazási engedélye otthoni használatra és kizárólag a hálózati vezetékes víz utótisztítására vonatkozik, saját kút vizének tisztítására nem.

A víztisztító kisberendezések nem megfelelő használata vagy a közegészségügyi engedéllyel nem rendelkező készülékek alkalmazása sok potenciális veszélyforrást rejthet. A kisebb víztisztító berendezések rendszeres, 3-6 havonta történő karbantartást, fertőtlenítést, szűrőcseréket igényelnek. Ezek elmulasztása rontja a víz minőségét, magyarán

egy helytelenül használt víztisztítóval többet árthatunk egészségünknek, mint amennyit használunk.

A HVG 2009-es tesztjéből kiderült: már rövid használat után szinte mindegyik vízszűrőben kimutathatók különféle baktériumok. Mivel az OTH a gyári állapotban átadott gépekre ad engedélyt, a rendeltetésszerű használat teljes mértékben a fogyasztó felelőssége. Az OTH szerint 2-3 havonta érdemes cserélni a szűrőket, ellenkező esetben a szűrőn, illetve a műanyag szűrőkről leváló szerves anyagokon könnyen el tudnak szaporodni a különféle baktériumok, amelyekből azután bőven jut a „megszűrt” ivóvízbe is. Különösen a nyári nagy melegben.

Hasonló egészségre kockázatot rejt a pangó vízben megjelenő nitrit, a fordított ozmózissal működő készülék esetén az ionmentes víz fogyasztása, vagy ezüstözött aktívszén használata esetén az ezüst beoldódása a vízbe.

Klóros, ólmos, arzénes? Nem mindegy, mit akarunk szűrni

A klór eltávolítására elegendő lehet a csapvíz kifolyatása, ám ez olykor nem segít a klóros szagon és ízen. Erre megoldást jelenthet egy egyszerű kancsós szűrő is. Az arzén vagy ólom kiszűréséhez azonban mindenképpen speciális berendezésre van szükség.

Kancsós víztisztítók

A kancsós víztisztítók, vagy másnéven háztartási ivóvíz-utántisztító kancsók cserélhető szűrői általában aktívszén szűrőt és ioncserélő gyantát tartalmaznak. Az aktívszenes szűrők megkötik az oldott szerves anyagokat, ezért alkalmasak a klóros mellékíz ártalmatlanítására, és más kellemetlen ízektől, szagoktól, színektől is megszabadítanak. Mikrobiológiai védelmet a szénszűrő ezüstözése adhat a rendszernek, ám épp ebből oldódhat a vízbe ezüst, amelynek tolerálható koncentrációja 0,1 mg/l. Csecsemők számára mindössze 0,01 mg/l!

vízszűrő kancsó

Az ioncserélő gyanta lágyítja a vizet, úgy, hogy közben nem távolítja el a víz teljes kalcium és magnézium tartalmát, így a szervezetünknek hasznos vizet állít elő. (A kalcium a csontok és a fogazat felépítésében, a magnézium az idegrendszer és az izomzat működésében játszik fontos szerepet.) Ezek a fontos nyomelemek ugyanis a kutatások szerint jobban felszívódnak a vízből, mint az élelmiszerekből vagy a táplálék-kiegészítőkből.

A kancsóval szűrt víz továbbá a vízkő eltávolítása miatt nem károsítja a kávéfőzőt, a vízforralót vagy a vasalót, így ezek élettartamát is meghosszabbíthatjuk vele.

Az ivóvíz keménységére a magyarországi ivóvízminőségi jogszabály szerint minimálisan 50 CaOmg/L, maximálisan 350 CaOmg /L lehet. A minimális érték egészségügyi indokokon alapul, mivel ezen ásványi anyagokra szüksége van az emberi szervezetnek. A maximum érték alapját technológiai megfontolások képezték (vízkőkiválás).

Ha a szűrős kancsót hűtőben tároljuk, 24 órán belül elfogyasztjuk a tartalmát és megfelelő időközönként cseréljük a szűrőt, minimalizálhatjuk a nitrit megjelenését és a baktériumok elszaporodását.

Aktívszén töltetű szűrők: könnyen karbantarthatók, de jóval drágábbak

Az aktívszén töltetű víztisztítók között vannak csapra szerelhető, mosogató alá tehető, illetve a bemenő víz kezelésére kialakított készülékek. A szénszűrő mellett mechanikai szűrőt és más vízkezelő töltetet, például vízlágyító gyantát vagy természetes ioncserélőt (zeolitot) is tartalmazhatnak.

Csökkentik a vízben lévő klór mennyiségét és minden más szerves anyagot is, illetve lágyítják a vizet. A baktériumok elszaporodását a készülékben ezüstözés, KDF (réz-cink ötvözet) vagy UV-lámpa gátolja.

Az egészségügyi kockázatokat úgy kerülhetjük el, ha odafigyelünk a gyártó karbantartási és szűrőcsere javaslataira, félévente legalább egyszer fertőtlenítjük a készüléket és a pangó vizet mindig megfelelően kifolyatjuk.

A pult alatti aktívszenes rendszerű víztisztítók beszerelése alapfokú vízvezeték szerelői ismereteket kíván – ha otthonosan mozgunk a teflonszalag, a fúrógép és a tömítések világában, akkor akár házilag is be tudjuk szerelni a készüléket. Karbantartásuk is hasonló felkészültséget igényel.

Áruk 20.000-70.000 Ft között mozog, és gyakran mechanikus előszűrő és mikrobiológiai védelmet is nyújtó ultraszűrő is tartozik hozzájuk.

A fordított ozmózis technológiával tisztított víz visszasózást igényel

Az ozmózis az élő szervezetek egyik alapvető működési mechanizmusa: a víz a féligáteresztő membránon (sejtfalon) keresztül a hígabb oldatból a sűrűbb felé igyekszik. A folyamat nyomás hatására megfordul, amit fordított ozmózisnak (RO) nevezünk. Ez a folyamat hozza létre a “hígabb” oldatot: a tisztított vizet. A fordított ozmózis technológiát alkalmazó kisberendezések úgy működnek, hogy zárt rendszerben, nyomás alatt egy membránon préselik át a már több lépcsőben előszűrt vizet.

víztisztítás fordított ozmózis technológia

Rendszerint kétféle szűrőt tartalmaznak: mechanikait, amely eltávolítja a szilárd lebegő részecskéket és aktívszén szűrőt, amely a klórt, klórszármazékokat, szerves anyagokat szűri ki. Ezek után jön az RO-membrán, amelynek vízáteresztő mérete 0,0001 mikron nagyságú, így kiszűri a tisztításra szánt vízben lévő szinte összes fizikai és kémiai szennyezőanyagot, valamint a biológiailag aktív szervezeteket is.

Az aktívszén utószűrő az esetlegesen oldott gázt szűri ki a tisztított vízből, javítva így a víz ízét. A készülékhez tartozik még bakteriális védelmet biztosító egység (UV-lámpa, ezüstözött aktívszén utószűrőként) és általában steril puffertartály is, mivel ez a tisztítási folyamat viszonylag lassú.

Fontos tudnunk, hogy miután a berendezés az emberi szervezet számára fontos anyagokat is kiszűri, így a kezelt víz nem felel meg az ivóvízre vonatkozó magyarországi előírásoknak. Az úgynevezett visszasózást általában visszasózó patronnal vagy a kezelt és kezeletlen víz megfelelő arányú keverésével (by-pass rendszer) biztosítják a gyártók. A visszasózó patronnál sajnos előfordulhat, hogy nem képes biztosítani az előírt minimális keménységet, a by-pass rendszer esetén pedig az jelenthet problémát, hogy az eltávolítandó anyagok – alacsonyabb arányban – jelen lesznek a fogyasztott vízben.

A készülék karbantartásának két része van, az egyik az elő- és utószűrők évenkénti cseréje, a másik pedig az RO membrán cseréje. Utóbbi 2-4 évente szükséges, függ a membrán típusától, az átfolyatott víz mennyiségétől és minőségétől. Ez esetben is ügyelni kell a rendszeres fertőtlenítésre és a biztonságos használatra, már csak azért is, mert ez a típusú berendezés komoly befektetést jelent, ára 50 és több százezer Ft között mozog.

Vízlágyítók

A vízlágyító készüléket általában mosogató alá szokták beszereltetni, ritkább esetben használják bemenő víz kezelésére. Felépítése egyszerű, de a berendezés általában nagy méretű.

Leginkább akkor javasolt a használata, ha a háztartási gépeinket szeretnénk védeni a vízkőlerakódással szemben.

Az így előállított lágyított víz ásványi anyagokban nagyon szegény, ezért fogyasztása ivóvízként nem ajánlott.

baktériumok elszaporodása elleni védelmet a rendszeres, általában automatikusan beállított regenerálás biztosítja. A vízlágyítás során a nátriummal feltöltött ioncserélő műgyanta a víz kalcium és magnézium ionjait nátrium ionra cseréli addig, amíg a gyanta aktív csoportjain van nátrium. Ha elfogy a nátrium, akkor a gyanta telítődik és regenerálni kell. A gyantán 10%-os sóoldatot (NaCl) keresztül áramoltatva a nátrium az aktív csoportokhoz kapcsolódik úgy, hogy leszorítja a kalcium és magnézium ionokat, melyek klorid ionhoz kapcsolódva a lemosó vízzel a csatornába kerülnek.

A vízlágyító készülékek ára 100-200.000 Ft-nál kezdődik, de márkától és kapacitástól függően jóval magasabb is lehet.

Speciális víztisztítók

A legnagyobb aggodalomra az adhat okot, ha az ivóvíz határérték feletti arzént, ólmot vagy nitrátot tartalmaz. A speciális víztisztító berendezések és kiegészítők épp ezek eltávolítására lehetnek alkalmasak. Amennyiben ezek szűrése szükséges otthonunkban, a legfontosabb, hogy először tájékozódjunk a választott készülék hatósági engedélyéről.

Az előző cikkünkben említett népegészségügyi projekt keretében 3-3 telepítési helyszínen összesen 8 db, a működési elve alapján elméletben ólomeltávolításra alkalmas kisberendezés vizsgálata zajlik, ám célzottan ólomeltávolításra engedélyezett termék jelenleg nincs. A vizsgálatok 2020 júliusában zárulnak le, ezt követően várhatóan 2020 augusztusában a projekt honlapján elérhető lesz egy lista az alkalmas kisberendezésekről, valamint az alkalmazásuk feltételeiről.


FV-19 pályázat logo

Innovációs és Technológiai Minisztérium – a fogyasztók érdekében. Ez a tartalom az ITM FV-I-19-18-C jelű pályázata keretében készült.

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás