fbpx

| Gerstmayer Dóra

Virágzik az ételmegosztó mozgalom

Csupán négy hónapja kezdte meg működését a Leuven Food Sharing mozgalom, és máris 3600 résztvevője van. A csoport tagjai szabadon árusíthatnak, vásárolhatnak vagy ajándékozhatnak egymásnak otthon készített ételeket közös étkezésre vagy akár elvitelre. 

Az ötlet megalkotója egy londoni fiatalember, aki több hasonló kezdeményezést tanulmányozott át, de működésükkel nem volt megelégedve, így saját mozgalmat indított. A csoport a kezdetekben a leuveni diákok között volt népszerű, ám mostanra ennél jóval szélesebb körben terjedt el, és egyre több embernek kínál elérhető áron kiváló ételeket.

A mozgalom azonban ennél jóval tovább merészkedik; nem csak közelebb hozza az embereket egymáshoz és fellép az élelmiszer pazarlás ellen, de még a rászorulókon is segít.

 

Kultúrák és ízek találkozása

A csoport tagjai a közösségi oldalon hirdetik, hogy mikor milyen ételt készítenek, illetve az átvétel módját. Lehetőség van ismerkedéssel egybekötött étkezésre, amely során közzéteszik a találkozó helyszínét és időpontját, a menüsort és a kikalkulált árat. Természetesen lehetőség van elvitelre is, ez esetben az otthonában keresik fel a szakácsot, vagy egy közös találkozó ponton cserél gazdát az étel.

Az ételek összetétele igen változatos, ami annak is köszönhető, hogy Leuven egy pezsgő iskolaváros, ahol rengeteg kultúra találkozik a világ számos pontjáról. Így a csoport tagjai kóstolhatnak ételeket Indiából, Albániából, Texasból, Japánból, Olaszországból, Mexikóból, Kínából vagy éppen Vietnamból.

Az ételek nagyjából fele valamilyen főétel, a másik fele snack vagy édesség, de olykor árulnak italt, házi joghurtot és dzsemet is. A hagyományos húsos fogások mellett számos vegetáriánus, vegán, vagy éppen nyers vegán étel is fellelhető, ezzel is felhívják a figyelmet a felelős étkezésre.

Ez is érdekelhet:

A bukott citromtól a tízezer fős esküvőig – kreatív ötletek a nagyvilágból élelmiszerhulladék csökkentésre

5000 adag étel – feleslegből

 

Nehezen tervezhető 

Az étkezés tervezése a mozgalom segítségével viszont már nehezebb kérdés. Amennyiben a felesleget kínálják fel a csoport tagjai, nem lehet előre tervezni, és csupán egy hirdetés jelenik meg az oldalon, hogy az adott étel akár azonnal átvehető. Ebben az esetben sokszor csak egy-két adag ételről van szó, így ezek szinte minden esetben azonnal gazdára találnak.

Az előre tervezett ételeknél ezzel szemben jóval több adaggal lehet  kalkulálni. Ilyenkor a szakács előre meghirdeti, hogy egy adott napon milyen ételt készít, és előre bejelentkezhetnek a leendő fogyasztók. Ebben az esetben a szakácsnak is könnyebb dolga van, hiszen pontosan tudja hány főre kell főznie.

Nem ritka, hogy egy adott ételre akár tizenöt – húsz érdeklődő is jelentkezik, de átlagosan négy-hat adag kerül elfogyasztásra. Ez persze attól is függ, hogy közös étkezésről van-e szó, hiszen a szakács lakásának mérete behatárolja a létszámot. Elvitel esetén az adagok száma szabadon növelhető.

A közös étkezésről az elvitelre helyeződött a hangsúly

A csoport indulásának kezdetén túlnyomó többségben a közös étkezés volt a jellemző, ám a létszám bővülésével egyre inkább az elvitelre helyeződik át a hangsúly. Pedig az ismerkedéssel egybekötött esték egyben társas eseményként is szolgálnak, és új barátságok alakultak ki. 

Persze az átvétel során is lehet ismerkedni, azonban ennek mélysége igen változó. A földrajzi behatároltság is igen fontos tényező, mivel a csoport tagjai az adott városból vagy annak igen szűk vonzáskörzetéből kerülnek ki. Ez azzal is magyarázható, hogy a tagok sok esetben időt is szeretnének spórolni a készétel vásárlásával, és ha az átvételért sokat kell utazniuk, akkor az már többlet időráfordítást igényel.

A hajléktalanokat is segítik

Az ételek eladása mellett a csoport tagjai sok esetben egyszerűen elajándékozzák a megmaradt ételt, vagy kifejezetten hajléktalanoknak ajánlják fel. Az ételpazarlás így teljes mértékben a visszájára fordítható, sőt akár szociális lépéssé is alakítható. A felajánlások aránya nem éri el az eladások szintjét (30-70 %), de a mozgalomnak köszönhetően a helyi hajléktalanok többször kapnak meleg ételt a csoport tagjaitól.

A csoport tagjai sokszor felhívják egymás figyelmét, ha egy adott étteremben vagy bárban kiemelkedő ajánlatra bukkannak, vagy éppen arra, hogy egy étterem aznapi bevételét a nepáli földrengés károsultjai számára ajánlja fel. Éttermeket azonban lehetőség szerint nem reklámoznak, igaz nincs megtiltva számukra sem a csoporthoz való csatlakozás. A fogyasztók azonban a házi kosztot preferálják egyrészt az íz-világ, a mozgalom eszméje és nem utolsósorban a vételár miatt is.

A bizalomra épül

Saját tapasztalatom szerint a csoport meglehetősen jól működik, és a tagok számának bővülésével a jövőben még tovább fejleszthető, ugyanis a kínálat egyre változatosabb.

Jómagam vegetáriánus fogásokat kínáltam organikus alapanyagokból, amelyek egy adott közönség számára igen népszerűvé váltak. Így állandó „fogyasztóim” szinte minden héten kértek a főztömből: zöldség ragu barna rizzsel, sült zöldségek kuszkusszal, quinoa saláta, vöröslencse leves, hajdina saláta szeitánnal, kuszkusz saláta, tavaszi saláta újhagymás omlettel, rebarbara torta, répatorta, mákos tönkölypiskóta is szerepelt már a repertoáromon.

Általában 3-4 fő számára készítettem ételt, igaz hétvégén mindig kevesebb volt az érdeklődő. A mozgalom a kölcsönös bizalomra épül, ami abból is látszik, hogy csupán egyetlen esetben hiúsult meg az előre lebeszélt találkozó.

A csoport alapítója szeretné a mozgalmat minél több városban meghonosítani és terjeszteni, így Leuven mellett más belgiumi városokban is megalakult a kezdeményezés, igaz egyelőre kevesebb sikerrel. A mozgalomhoz azonban szabadon lehet csatlakozni, és terjeszteni az ételmegosztás eszméjét akár hazánkban is. 

 

Köszönjük a cikket és a képeket Gerstmayer Dórának, a TVE önkéntesének! 

 

Tetszett a cikk? Nyomd meg a lenti gombot és támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!

 

 

   

 

Legyél Te is a Tudatos Vásárlók Egyesülete büszke támogatója!

A TVE éves támogatói díja 2500 forint. És ezért kapsz egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is.

 

 

Kattints ide, ha szeretnél 5-15% kedvezménnyel vásárolni a TVE által minősített helyeken.

 
 

A cikk a Making cities resilient: chance of urban areas in Central European Countries programunk keretében készült. A projektet az International Visegrad Fund támogatja.

 

 

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás