fbpx

| Tudatos Vásárló

Világhálón a jelentősebb hazai cégek szennyezőanyag-kibocsátása

Elérhető a környezetre jelentős hatást gyakorló magyarországi ipari és mezőgazdasági cégek küszöbérték feletti szennyezőanyag-kibocsátásait tartalmazó honlap.

A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium elkészítette a környezetre jelentős hatást gyakorló magyarországi ipari és mezőgazdasági cégek küszöbérték feletti szennyezőanyag-kibocsátásait tartalmazó honlapot. A júliustól elérhető, EPER-PRTR (= The European Pollutant Emission Register azaz Európai Szennyezőanyag-Kibocsátási Regiszter, illetve Pollutant Release and Transfer Register, azaz Szennyezőanyag-Kibocsátási és Transzfer Regiszter) névre hallgató adatbázisban jelenleg 86 üzem fontosabb mutatói szerepelnek.

Az EPER jelentés az IPPC hatálya alá tartozó cégek levegőbe és felszíni vízbe (közvetlenül és közvetetten) történő éves, megadott küszöbérték feletti kibocsátásait tartalmazza üzemenként, valamint szennyezőanyagonkénti és országos összesítésben. Az IPPC irányelv a tevékenységükkel a környezetre jelentős hatást gyakorló ipari és mezőgazdasági cégek kibocsátásainak megelőzését, csökkentését és ellenőrzését szabályozza. A hatálya alá tartozó létesítmények környezeti tevékenységének szabályozására az illetékes hatóságoknak (Magyarországon a területileg illetékes Környezetvédelmi Felügyelőségeknek) integrált engedélyt (magyar neve: egységes környezethasználati engedély) kell kiadnia.

Az EPER adatszolgáltatás elsődleges célja a szennyezőanyag kibocsátások felmérése és a jelentős kibocsátások nyilvántartása, az ipari tevékenységekről és azok szennyezőanyag kibocsátásairól összehasonlítható adatok gyűjtése, és az adatok megküldése az EU Bizottságnak, mely összegzi és közzéteszi azokat.
Az EPER-PRTR adatbázisban szereplő információk közérdekű adatnak minősülnek. Az ezekhez való szabad hozzáférés biztosítását mind a hazai, mind a közösségi jogszabályok, mind maga a PRTR Jegyzőkönyv kötelezővé teszi. A környezeti adatnyilvánosságról szóló 2003/4/EC Irányelv 7., valamint a Jegyzőkönyv 11. cikke mindezeken túl kifejezetten előírja a környezeti adatoknak az interneten való fokozatos közzétételét, terjesztését.

Az oldalon régiónként és megyénként, valamint a cégek tevékenységei szerint és a szennyezőanyagok fajtái alapján olvashatóak le az aktuális magyarországi adatok. A tárca a folyamatosan bővülő tartalmú honlapon található adatok jelentős részét az Európai Szennyezőanyag Kibocsátási Regiszter létrehozásával kapcsolatos munka során gyűjtötte össze, és egyetlenként a csatlakozó országok közül 2004. januárjában önkéntesen benyújtotta az első EPER-jelentést az Európai Bizottságnak. A 86 üzemről átadott magyarországi adatbázis ennek megfelelően megtalálható az EU EPER honlapján is.

Fontos megjegyezni, hogy az adatbázis használatakor ne friss adatokat várjunk: jelenleg a 2001. évi szennyezőanyag-kibocsátási adatok elérhetők.

Fontos tudni, hogy
• Az adatbázis abszolút számokat tartalmaz a nagyipari üzemek éves kibocsátásairól. Nem tartalmaz viszont információt az adatbázis az egészségügyi kockázatokról, vagy akár az adott üzem környezeti teljesítményéről. Ha ilyen típusú információra van szüksége, kérjük, forduljon az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat illetékes intézetéhez vagy az illetékes környezetvédelmi felügyelőséghez.
• Az adatbázisban szereplő cégek közül néhány 2001 óta jelentős technológiaváltást hajtott végre, ezzel csökkentve környezeti kibocsátásait.

A második EPER adatszolgáltatást 2006-ban kell majd teljesíteni a 2004-es adatokra vonatkozóan. Ezután, várhatóan 2008-tól éves adatszolgáltatás szükséges, az adatszolgáltatás alapját képező bázisév pedig mindig a benyújtást megelőző év lesz.
Várhatóan 2008-tól az EPER rendszer bővítésével egy szélesebb körű, a nyilvánosság számára teljesen átlátható adatbázis, a Szennyezőanyag Kibocsátási és Transzfer Regiszter (PRTR) jön létre.

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás